ביום ב' (5.6.17) התקיים בוועדת הכספים של הכנסת דיון בנושא מתקן ההתפלה של מקורות ומצבה של החברה, לאור הפרסומים בשבועות האחרונים על קריסת הפרויקט והשתת עלויות המוערכות בלמעלה ממיליארד שקלים על קופת המדינה ועל הציבור.
מתן רז, מנכ"ל ארגון "מים לישראל" המייצג את צרכני מפיקי וספקי המים לחקלאות ולמרחב הכפרי, התריע במהלך הדיון על הסכנה שבהעברת סמכויות הגבייה הבלעדיות של המדינה, במסגרת תיקון 27 לחוק המים, לידי חברת מקורות: "תיקון 27 לחוק המים מעביר כ- 300 מיליון ₪ בשנה לחברת מקורות, כאשר לכספים האלה אין בפועל כתובת ואנחנו לא יודעים לאן הם הולכים. אין שום וודאות שהם ישמשו בפועל להוזלת התעריפים, לא לבית ולא לחקלאות. ישנה הסכמה ברורה בין הנוכחים כאן, שהיה כשל מוחלט בניהול פרויקט מתקן ההתפלה, כמו גם כשל של שומרי הסף שהיו אמונים על המעקב ולכן, יש לשקול שוב האם זו החלטה נכונה. מדובר בגוף שעל פי השתלשלות האירועים בהקמת מתקן ההתפלה שלו, הוכיח כי אין לו כל יכולת לקיים את מנגנוני הבקרה והפיקוח הנדרשים בכדי ליישם את הפעולות המתחייבות מתיקון 27, ולטפל בניהול כספים וגבייה בהיקף של מאות מיליוני שקלי בשנה. בהתחשב בנתונים אלה, לא ברור לנו כיצד ניתן להפקיד בידי מקורות את מערך הסליקה המלא של תיקון 27. האם אנחנו באמת רוצים למצוא את עצמנו בעתיד הלא רחוק גם מול קריסה של מערך זה, על כל ההשלכות הכספיות העצומות של קריסה כזו? חייבים להבטיח את הגעת הכספים לצורך הוזלת תעריפי המים לציבור ולמנוע מהם לזרום לכיוונים הלא נכונים, כגון הבור שנוצר במקורות בעקבות משבר מתקן ההתפלה".
בארגון "מים לישראל" מציינים כי בדיונים בשבועות האחרונים טען יוחאי שוחט, מ"מ זמני למנכ"ל מקורות, כי החברה תדרוש מהמדינה כ- 80 מיליון שקלים נוספים, כפיצוי על הקמת מערך סליקה ייעודי ופחת הגבייה שייגרם לה בשל העברת הסמכויות הנובעות מתיקון 27 לחוק המים לידיה.
בתום הדיון הוחלט כי צוות ח"כים מבין חברי הוועדה יפקח על טיפול מקורות במשבר מתקן ההתפלה ובמידה ולא יינקטו הפעולות הנדרשות לתיקון הכשל, תוקם וועדת חקירה פרלמנטרית.
ארגון "מים לישראל" הוקם, כהמשך לפועלו של פורום אגודות וספקי המים, במטרה לייצג את צרכני מפיקי וספקי המים לחקלאות ולמרחב הכפרי. ייעודיו הינם שמירה, קידום ופיתוח משק המים לחקלאות ולמרחב הכפרי ע"י הגדלת היצע, שיפור איכויות והקטנת עלויות המים. יצירת תנאים כלכליים ורגולטיביים מיטביים לצרכני, מפיקי וספקי המים (מתוך אמנת המייסדים). הארגון מטפל בכלל סוגי המים השונים: מים שפירים, מים לצריכה ביתית, מים נחותים, מים מליחים, מים מלוחים, מי קולחים וכו'.
קרדיט לצילום – יח"צ
מתן רז – מנכל מים לישראל