ריקי גפרי – מנכ"ל, אורן גפרי – יו"ר, עמית יזהר, ד"ר אלכס שולמן
חברת Wadis ייצרה ופיתחה מערכות לטיפול מים ומי שפכים המבוססות על פטנט ייחודי של טכנולוגיית טיהור באמצעות פליטת פולס חשמלי במתח גבוה, טכנולוגיה שהינה ידידותית לסביבה ונקייה מכימיקלים. הטכנולוגיה הייחודית של Wadis יעילה מאוד כנגד מיקרו אורגניזמים רבים, ושימושיה מגוונים: מי ביוב ובוצה מי שתייה, מגדלי קירור, וחקלאות ימית.
התרחבות המתקנים לטיפול במי השפכים, והצורך הגובר במעכלים אנאירוביים, מהווים הזדמנות עצומה לטכנולוגיות טרום טיפול בבוצה, כדוגמת טכנולוגיות אשר יאפשרו את הפחתת זמן ה"עיכול" ויגבירו את היכולות של המעכלים מבלי להשקיע באופן משמעותי בתשתית הקיימת ובמעכלים חדשים. היישום הראשון של Wadis הינו טרום טיפול (pre-digestion) בבוצה, כאשר ביצועי מערכת מיטביים, וצריכת אנרגיה נמוכה, מביאים לשיפור יכולות ה-WWTP, הפחתת כמות הבוצה לפינוי, והגברת ההפקה של הביו-גז. המערכת של Wadis אף מסוגלת להפוך בוצה לרמה A, שהינה רמת האיכות הנדרשת עבור מספר שימושים (כדוגמת דשנים). רמה A נדרשת גם לצורך הטמנת הבוצה בקרקע או לטובת הזרמתה לים/נהר.
ההשפעה של פולס במתח גבוה המשוחרר בתוך נוזל זורם
התרשים הבא מציג תוצאות של רמה A שהושגו עם בוצה מעורבת. כל נקודה הינה ממוצע של שלוש דגימות וסטיית התקן היא נורמלית.
הטכנולוגיה של Wadis הינה שיטה אקולוגית נון-ריאגנטית: פולסים אלקטרוניים מועברים דרך כבלים של מתח גבוה לאלקטרודות. כאשר הפולס האלקטרוני במתח גבוה משוחרר לתוך המים מתרחשות מספר תופעות: גלי הלם חזקים, קרינת אור חזקה הכוללת קרני UV, שדות מגנטים וחשמליים חזקים, יינון וקיטוב המולקולות, קוויטציה (cavitation) וטמפרטורה גבוהה מאוד באפיק הפריקה. כל התופעות האמורות מבטיחות את השמדת כל המיקרואורגניזמים שנחשפו לתהליך, ובכך מחטאות את המים.
המערכת של Wadis תוכננה בהתאם לדרישות הבטיחות הסטנדרטיות של מתח גבוה. היא מורכבת משתי תתי מערכות: מחולל פולסים המחובר באמצעות כבלים של מתח גבוה ל- תא אלקטרודות (ריאקטור) בעל אלקטרודות שקועות ,אשר מתקיים כחלק ממערכת הצינורות של ה-WWTP. המערכת, שנשלטת מרחוק, ממוקמת בתוך מיכל מבודד.
אחת מתוך שתי מערכות ניסיוניות כבר הותקנה באזור כרמיאל, כחלק מהסכם שיתוף פעולה עם חברת "מקורות".
המערכת הניסיונית המותקנת בכרמיאל מספקת טיפול מקדים (pretreatment) מסביב לשעון לבוצה Waste Activated Sludge (WAS), הנכנסת לתוך אחד מתוך שני המעכלים בנפח של 2,500 מ"ק. נתונים נאספים על ה-WAS משני המעכלים, לפני ואחרי הכניסה למעכל, לצורך השוואה ביניהם (כאשר אחד כולל את המערכת של Wadis והשני מהווה קבוצת ביקורת). המידע מתוכנן להיאסף במשך כ-6-8 חודשים. הצפי הוא שזמן העיכול יתקצר בכ- 40%, הפקת הביו-גז תצמח בכ-30%, וכמות הבוצה לסילוק תפחת בכ-20%.
הגרף הבא מציג את התוצאות המקדימות של הטיפול ב-WAS מה-WWTP שבכפר סבא:
⦁ צמצום משך ה"עיכול" ב-9-10 ימים- הגדלת שיעור הבוצה ה"מעוכלת" ב-57% עם המעכלים הקיימים
⦁ הגדלת תפוקת המתאן הכוללת ב-17.8%
באדיבות WaTech