מחקר חדש חושף את המים העתיקים ביותר בישראל:
מים בני 620,000 שנים התגלו בצופר שבערבה
התגלית נחשפה במסגרת מחקרו של רועי רם מאוניברסיטת בן גוריון בנגב שיזכה למלגת
קרן גוראון בתערוכה החקלאית הגדולה בישראל במו"פ ערבה תיכונה, 21.1.2016
כמה שנים קיימים מים בערבה? שאלה זו העסיקה את רועי רם (28), סטודנט במסלול המשולב לדוקטורט במכון המים שבמכוני בלאושטיין לחקר המדבר באוניברסיטת בן גוריון בשדה בוקר, שחקר לאחרונה את מסלול תנועת מי התהום של המים העמוקים בנגב ובערבה, במסגרת מחקר בסיסי משותף לאוניברסיטת בן גוריון ואוניברסיטת שיקגו, באמצעות שיטה חדשנית המתבססת על מדידת איזוטופים של גז אציל בשם קריפטון.
בשל העובדה כי הכלים המקומיים מאפשרים קביעה, כי גיל המים הינו 35,000 שנים, הדגימות הועברו למעבדה בחו"ל שם באמצעות הטכנולוגיה החדישה ניתן היה לגלות את גיל המים המדויק.
"במהלך המחקר נאספות דוגמאות גז שהוצא ישירות ממי התהום בקידוחים נבחרים מהנגב ולאורך הערבה. בקידוחים שנבחרו נמצא בעזרת פחמן 14 שגיל המים כנראה עולה על 35,000 שנה, ללא יכולת לקביעת גיל מדויק לאור המגבלה בשיטה זו. מדגימות הגז שנאספו בערבה, הפרידו באוניברסיטת שיקאגו את גז הקריפטון, שהועבר למעבדה הלאומית "ארגון"" אומר החוקר רועי רם.
מדובר בתהליך בדיקה מורכב במיוחד, הכולל מדידה של ההרכב האיזוטופי של קריפטון 85 עם זמן מחצית חיים של כ- 10.75 שנים לעומת קריפטון 81 עם זמן מחצית חיים של כ- 229,000 שנה. רועי רם מוסיף: "שיטה זו מאפשרת לראשונה את הערכת גיל מי התהום מעבר ל- 35,000 שנה, שמבטא את משך הזמן הממוצע שחלף מאז ירדו הגשמים אשר מילאו את האקוויפר. התוצאות מפתיעות במיוחד. בבדיקה נמצא, כי גיל מי התהום העמוקים באזור הערבה הדרומית נע מ- 113,000 שנה בקטורה 9 ועד ל- 330,000 ביעלון 3. בצפון הערבה נמצאו מים שגילם 236,000 שנה בתמר 11 ועד 328,000 שנה באדמון 5. בערבה התיכונה גיל המים נע בין 118 אלף שנים בעין יהב 6, 192,000 בפארן 20 ועד לגיל של כ- 620 אלף שנים שנמצא בקידוח צופר 20 בעומק של 1,196 מטרים מפני שטח. אלו המים העתיקים ביותר שנמדדו בישראל עד כה, עתיקים בהרבה בהשוואה להערכות קודמות שניתנו על בסיס פחמן 14 וזה הושג הודות להתפתחותה של שיטת מדידה חדשנית זו".
כאמור המחקר עדיין בעיצומו ובהמשך עשויות להיחשף תגליות נוספות. המחקר יוצג בכנס ערבה שיתקיים כחלק מהתערוכה החקלאית במו"פ ערבה תיכונה וצפונית בחצבה. כמו כן, תוענק לרם עבור המחקר, מלגה מקרן המלגות על שם יאיר גוראון ז"ל, מנהלו ומייסדו של מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית, אשר על שמו נקראת תחנת "יאיר", המעניקה מלגות מחקר על סך כ- 55,000 ₪ לסטודנטים ותלמידים מצטיינים שמחקרם עוסק באזור הערבה. את המלגה יעניק לרם בנו של יאיר גוראון- רן גוראון מנכ"ל חברת פלפון.
אילון גדיאל, יו"ר הקרן המלגות על שם יאיר גוראון ז"ל אומר, כי קיימת חשיבות רבה לסיוע לדור הצעיר המעוניין לקדם ולפתח את החקלאות בערבה: "החקלאות בערבה עוברת תמורות רבות בשנים האחרונות ואיינה סובבת כבעבר סביב הפלפל כחלק משינויים כלל עולמיים. חשוב לדרבן ולסייע לדור הצעיר שעוסק בתחומי מחקר חקלאיים, כל פיתוח ומחקר מוצלח פותחים מגוון אפשרויות חדשות לחקלאות מתקדמת עבור חקלאי הערבה".