דף הבית / חדשות מים ואיכות סביבה / המשרד להגנת הסביבה מגביר את האכיפה נגד משליכי פסולת בחופים
חוף נאות. צילום - מייקל דיבי

המשרד להגנת הסביבה מגביר את האכיפה נגד משליכי פסולת בחופים

אינדקס חברות וספקים

המשרד להגנת הסביבה מגביר את האכיפה נגד משליכי פסולת בחופים: הקצה מיליון שקל לשעות אכיפה של שוטרי משטרת ישראל לצד פקחי הרשויות החופיות; 18 רשויות בישראל יזכו בעונת הרחצה 2021 לתגבור של יותר מ-7,000 שעות שיטור במטרה להרתיע מול עברייני פסולת בחופים ולצמצם נזק לסביבה החופית והימית

פרסום

 

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "בחודשי הקיץ כולנו נמצאים בחופי ישראל, נהנים מהים ומהחופים היפים שלנו. חשוב שכולנו נקפיד לשמור ולהגן על חופי הארץ, להימנע משימוש בפלסטיק חד-פעמי מזהם, ולא להשאיר פסולת מאחורינו אחרי הביקור בחוף. המשרד ימשיך לשמור ולהגן על החופים והסביבה הימית בתקצוב, באכיפה ובפיקוח, כדי שהים יישאר נקי"

 

החופש הגדול נפתח בירידה בניקיון החופים הפתוחים (הבלתי מוכרזים) בישראל: לפי נתוני מדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה למחצית השנייה של החודש (עד 30 ביוני), 69.23% מהחופים שנמדדו דורגו כ"נקיים" עד "נקיים מאוד", לעומת 77%  במדד הקודם וכן בתקופה המקבילה בשנה שעברה. אחוז החופים הנקיים 70% מתחילת שנת 2021 עומד על 71.21%.

הרשויות החופיות הנקיות ביותר (בעלות ציון "נקי מאוד") הן: חוף אשקלון, אשדוד, אשקלון, קריית ים, תל אביב-יפו, גן רווה, הרצליה, בת ים, חוף השרון, מטה אשר.

רשויות חופיות בעלות ציון ממוצע "בינוני" הן: נהריה, עכו, חיפה, חוף הכרמל, חדרה, עמק חפר, נתניה. יש לציין, כי האחריות לניקיון החופים הנבדקים היא בידי הרשויות המקומיות החופיות.

במסגרת תוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה, היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית יוזמת סיוע לרשויות החופיות בביצוע פעולות אכיפה בחופי הים בחודשי הקיץ. השנה המשרד מקצה מיליון שקל, פי שניים מהסכום שהוקצה בשנה שעברה, לצורך תגבור כוח הפיקוח של הרשויות החופיות על-ידי שוטרי משטרת ישראל, אשר ילוו את הפקחים בפעולות פיקוח ואכיפה, במטרה ליצור הרתעה מול עברייני פסולת בחופי הים, ולצמצם את הנזק לסביבה החופית והימית.

18 הרשויות שיזכו בעונת הרחצה 2021 לתגבור של יותר מ-7,000 שעות שיטור, הן: עיריית אשדוד, עיריית בת ים, עיריית חדרה, מועצה אזורית חוף הכרמל, מועצה אזורית חוף השרון, עיריית חיפה, עיריית טירת כרמל, מועצה אזורית מטה אשר, עיריית נהריה, עיריית נתניה, עיריית עכו, מועצה אזורית עמק חפר, עיריית תל אביב יפו, איגוד ערים כינרת, עיריית אילת, עיריית אשקלון, חוף אשקלון ועיריית קריית ים.

במסגרת פעילות האכיפה, הנופשים המלכלכים בחוף עלולים להיקנס בסכום של עד 750 שקל על השלכת פסולת, וזאת בשל הרגישות הגבוהה של החופים. בשנת 2020 בוצעו במסגרת תמיכה דומה בתחומן של 13 רשויות חופיות, בסיוע של 398 שוטרים וחולקו 1,012 קנסות על עבירות ניקיון.

פרסום

ממחקרים בעולם ובישראל עולה, כי חופי ישראל מובילים לרעה באחוז הפלסטיק בפסולת הימית גם בהשוואה לים התיכון וגם לממוצע העולמי. כמדינה החברה באמנת ברצלונה, מחויבת מדינת ישראל לתוכנית ההפחתה האזורית להגנה על הים התיכון מפני פסולת ימית וחופית (Regional Plan on Marine Litter Management). על-פי תוכנית זו, חובה על המדינות החברות לנקוט שורה ארוכה של פעולות כדי למזער את ממדי תופעת הפסולת הימית ואת השפעותיה המזיקות על הסביבה הימית של הים ועל האוכלוסייה השוכנת לחופיו.

המשרד להגנת הסביבה תומך בשנת 2020-2021 ברשויות החופיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים לרחצה בהיקף של 9,508,181 שקל. תקציב זה משמש את הרשויות לבצע פעולות ניקוי בחופי ים פתוחים ולא מוכרזים לרחצה שבתחומן.

הנהלת קרן הניקיון אישרה אף תקציב רב שנתי לתוכנית "חוף נקי" בהיקף של כ-44 מיליון שקל, תקציב שמגיע מכספי היטל החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות. על-פי תכנית הפעולה שאושרה לשלוש שנים הבאות (2021-2023), תוכנית "חוף נקי" תמשיך לפעול לשינוי תודעתי לחשיבות הים והחופים ולחיזוק לקיחת האחריות האישית, ותתמקד גם באכיפה, ניקיון, הפחתה במקור וניטור פסולת הפלסטיק. כל זאת, במטרה למזער את כמות הפסולת החופית בישראל ולפעול לניקיונם של החופים והים, ביחס למדד תוצאה סביבתית ברור ובהתאם למחויבות הבין-לאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל.

בנוסף, המשרד הקצה לראשונה 2 מיליון שקל לתמיכה ברשויות החופיות לצמצום מפגע פסולת הפלסטיק בחופים לפני הגעתו לחוף ולים. התמיכה מאפשרת הקמת תשתיות לאיסוף אשפה בחופים לא מוכרזים, מתקני איסוף פסולת ניקוז נגר עילי ומתקני תשתית לעידוד בשימוש כלים רב-פעמיים. תמיכה זו מותנית בהתחייבות של הרשות בקידום חוק עזר עירוני נגד שימוש בכלים חד-פעמיים בחופים והתשלום מותנה בפרוטוקול אישור החוק של מועצת או מליאת הרשות.

המשרד להגנת הסביבה קורא לנופשים ולמטיילים להשאיר את הכלים החד-פעמיים בבית, לא להשאיר פסולת בחופים וליהנות מחופים וים נקיים מפלסטיק! חד פעמי, לא בים שלי!

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים