דף הבית / מאמרים ומחקרים / התראת קולי: בחינת מערכות אוטומטיות להתרעה מהירה על זיהום מיקרוביאלי

התראת קולי: בחינת מערכות אוטומטיות להתרעה מהירה על זיהום מיקרוביאלי

אינדקס חברות וספקים

"ר דלית ויזל אוחיון, ד"ר עודד סוואד, דן גלעד, יחידת המעבדה המרכזית ואגן ההיקוות, חבל הירדן,

פרסום

מורן פנחס, איכות מים, מרחב מרכז,

שלומי קוסטליץ, יחידת איכות המים; סיון בלייך, יחידת ווטק

 

לפי תקנות בריאות העם, נוכחות חיידקים קוליפורמיים במים, ובמיוחד מהמין E. coli, מהווה אינדיקציה לזיהום אפשרי ממקור של שפכים. מערך הבקרה על איכות המים במקורות כולל בדיקות מיקרוביאליות קלאסיות של חיידקים אלו (בעיקר זריעה על צלחות פטרי) המבוצעות בתדירות המוכתבת על פי התקנות. בשיטות המקובלות כיום, תוצאות הבדיקות הבקטריאליות מתקבלות 24 עד 48 שעות לאחר הדיגום. בשל הסיכון הכרוך באירוע זיהום מים, חברת מקורות בוחנת ומטמיעה בשנים האחרונות מכשור רציף ומקוון לניטור זיהומים בקטריאליים. ניטור רציף בשיטות אלו ישפר את הבקרה על איכות המים המסופקים, ויקטין את הסיכון להתפשטות זיהום ואת הסיכונים הכרוכים בכך לאוכלוסייה.

מקורות השלימה בחינה של המערכת הרציפה Colifast ALARM  (תוצרת חברת Colifast AS הנורווגית). מכשירים מסוג זה מודדים סיגנל פלואורסצנטי המשתחרר כתוצאה מתגובה אנזימטית של חיידקים קוליפורמים  כלליים,  או של חיידקי מעיים מהמין E. coli, לחומר הקיים במצע המזון במכשיר הבדיקה. עקרון הבדיקה מתואר באיור המצורף.

לפי היצרן, סף הזיהוי של המכשיר עומד על חיידק קוליפורם או חיידק E. coli בודד ב-100 מ"ל מים. זיהוי חיובי מתקבל כ-7-8 שעות מרגע חדירת הזיהום. במקרה של התרעה כזו במכשיר, נשלחת באופן אוטומאטי הודעת טקסט לבעלי תפקידים המוגדרים מראש.

במסגרת המחקר, בחנו את ספי הזיהוי של חיידקים קוליפורמים כלליים וחיידקיE. coli , את ספציפיות הזיהוי ואת השפעת הרכב המים על התוצאה. בשלב הראשון של הניסוי, המכשיר הותקן והופעל בצומת מרכזית של מערכת אספקת המים במרכז הארץ. השוואת הקריאות היומיות לבדיקות הסטנדרטיות במעבדה הראו כי המכשיר מתאים להפעלה בתחנות הניטור המקוונות ואינו מייצר התראות שווא. בשלב השני, המכשיר הופעל במעבדת מקורות, שם נבדקו מי ברז מסוננים להם הוסיפו כמויות משתנות של חיידקים מזני ייחוס שונים, וכן דוגמאות מקידוחים, מתקני התפלה ומעיינות.

תוצאות הניסויים במעבדה הראו כי: 1. סף הזיהוי של המכשיר עומד על 1 חיידק קוליפורם ב- 100 מ"ל מים; 2. המכשיר אינו מזהה חיידקים שאינם קוליפורמים; 3. המכשיר מזהה ביעילות קוליפורמים במים ממקורות שונים (אין false negatives, כלומר כשל בזיהוי כאשר יש חיידקים מזהמים במים); 4. קיים מתאם בין ריכוז החיידקים במים ובין הזמן הנדרש לזיהוי על ידי המכשיר.

פרסום

מתוצאות חיוביות אלו הוסק כי המכשיר יכול להתאים לניטור מקוון של זיהום קוליפורמי במערכות אספקת מי השתייה בישראל. בהתאם, מכשיר ה- Colifast ALARM הותקן לפני כשנתיים על קו ירקון מערבי בתחנת ראש העין של המוביל הארצי. תחנת ניטור זו הינה אחת החשובות בשדרה המרכזית של מערכת אספקת מי השתייה, ומקבלת מים ממקורות שונים, כולל מים מותפלים ואת מי קידוחי ראש העין (לאחר הכלרה) הרגישים יחסית לזיהום מפני הקרקע. במשך ההפעלה בשנתיים הראשונות, שבהן נדגמו בכל בוקר (5 ימים בשבוע) חיידקים קוליפורמיים במעבדה, ובכל לילה חיידקים קוליפורמיים באמצעות מכשיר ה- Colifast ALARM, לא היו כל התרעות מבדיקות המעבדה או מהמכשיר הרציף על זיהומים בתחנה.

בהמשך לכך, לאחרונה מקורות איתרה מערכות נוספות בתחום הזיהוי האנזימטי. מערכות אלו עשויות לאפשר לשפר את הביצועים ולקצר משמעותית את הזמן הנדרש לזיהוי אירוע הזיהום.

מקורות מתחילה בימים אלו בביצוע מחקר לבחינת שתי מערכות נוספות: Coliminder של חברות VWM  האוסטרית ו- AquaBio של חברת Adasa הספרדית.

מטרת המחקר היא בחינת התאמתם של שני המכשירים לשימוש במערך הניטור הרציף של איכות המים במערכת האספקה הארצית: איתור ספי הזיהוי בפועל של החיידקים הקוליפורמיים ושל חיידקי ה- E. coli, השפעת שינויים יומיים ועונתיים בהרכב המים על אמינות מדידות המכשיר, אמצעים למניעת התרעות שווא וקביעת תנאי התפעול המיטביים. ביצועי שני המכשירים, שייבחנו בפרויקט זה, יושוו גם לביצועים של מכשיר ה- Colifast ALARM אשר נבדק בעבר במקורות, ופועל בהצלחה בשנים האחרונות בתחנת ניטור מקוונת בשדרה המרכזית של המוביל הארצי.

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים