דף הבית / מאמרים ומחקרים / לחישות של הרמוניה: מסע בפארקים של יפן .

לחישות של הרמוניה: מסע בפארקים של יפן .

אינדקס חברות וספקים

יפן, ארץ של מסורות עתיקות, טכנולוגיה מתקדמת, ומיזוג ללא תחרות של נופים עירוניים וטבעיים, מציע אוצר של פארקים שיכולים לעורר יראה ותוהה. כמטייל, שנמצא בלב המקדשים הירוקים של יפן, המסע היה גם תגלית וגם חגיגה של שלווה, יופי ולחישות ממורשת עשירה בניואנסים תרבותיים.

מאת : אומרי אורון
צילום : אומרי אורון

I. הגנים הלוחשים
במדינה בה המרחב נמצא לרוב בפרמיה, הפארקים הופכים ליותר מסתם אזורים פתוחים; הם מסמלים התגלמות של טבע, הרמוניה והשתקפות רוחנית.

פרסום

פארק אונו של א. טוקיו
פארק אונו, הממוקם בלב טוקיו, הוא ביטוי ליכולתה של יפן להתחתן עם המודרניות עם הטבע. תערובת הפארק של מוזיאונים, פסלים ויופי טבעי סיפקו הפסקה מהורהרת בעיצומה של העיר הסואנת.

 

צילום : אומרי אורון

 

II. הפארקים הלאומיים: עצום ומגוון
הפארקים הלאומיים של יפן מגוונים כמו שהם נרחבים, שכל אחד מהם מציע נופים ייחודיים, פלורה ופונה.

הפארק הלאומי Shiretoko של א. הוקאידו
הפארק הלאומי שירטוקו בהוקאידו לחש סודות של שממה ראשונית, שם השטח המחוספס והנופים הבלתי מפונקים סיפרה סיפורי הרמוניה והישרדות.

צילום :אומרי אורון

היערות הקדמיים של יקושימה
היערות העתיקים של יקושימה, עם עצי הארז המתנשאים, היו עדות לנצחיות הטבע. המערכת האקולוגית הייחודית של האי חשפה את קשרי הגומלין בין החיים, תוך טיפוח ענווה וגם הערצה.

III. נדבראים עירוניים: שטחים ירוקים בכתפי עיר
הערים של יפן, בהן המסורת והטכנולוגיה מתלכדות, יש מגוון מרשים של פארקים עירוניים המספקים הפוגה ובילוי.

פארק נקנושימה של א. אוסאקה
פארק נקנושימה באוסאקה, עם הגנים האלגנטיים והאמנות הציבורית שלו, שימש תזכורת עדינה לצורך באיזון ויופי במהלך החיים העירוניים.

פארק הזיכרון לשלום של ב. הירושימה
פארק הזיכרון לשלום בהירושימה, סמל לחוסן ותקווה, לחש תזכורות נוקבות להיסטוריה, לאנושות ולמסע הנצחי אחר שלום.

Iv. נסיגות רוחניות: גני השתקפות
הגנים היפניים ידועים בזכות משמעותם הרוחנית והאסתטית. חללים מעוצבים באופן מסובך משמשים כמקומות למדיטציה ומיינדפולנס.

גן הסלע של א. ריואן-ג'י
גן הזן בריואן-ג'י, עם הפשטות והעצמות שלו, הציע חוויה מדיטטיבית שהתעלה על הראייה והעז לתחומי ההתבוננות והשלום הפנימי.

הפאר העונתי של B. Kenroku-en
קנרוקו-אן, אחד משלושת הגנים הגדולים של יפן, הציג שליטה בעיצוב ופילוסופיה שמהדהד את העונות המשתנות, ושקף את טבעו החולף אך הנצחי של החיים.

צילום :אומרי אורון

 

I. פארק Ueno של טוקיו: המודרניות פוגשת את המסורת
א. אנקדוטות אישיות
כשהייתי משוטט בפארק אוונו, נדהמתי מהתערובת התוססת של חייה העירוניים של טוקיו ושלווה של הטבע. משפחות שנהנות מפיקניקים, אמנים ששרטטו את הנוף, ותיירים הבוחנים מוזיאונים כולם תרמו לאווירה תוססת. מפגש מקרי עם צייר מקומי פתח שיחה על משמעות הפארק בחיי היומיום. הצייר, מר טנאקה, סיפר לי כיצד פארק אונו הוא מקור ההשראה והמדיטציה שלו.

ב. הקשר היסטורי
פארק אונו, שהוקם בשנת 1873, היה אחד הפארקים הציבוריים הראשונים של יפן. במהלך שיקום מייג'י, יצירת הפארק סימנה מעבר לכיוון ההשפעה המערבית תוך שמירה על המורשת היפנית. כמה מבנים היסטוריים בפארק, כמו מקדש קאניג'י ומקדש טושו-גו, עומדים בתזכורות לעידן הפיאודלי של יפן.

צילום :אומרי אורון

ג. משמעות תרבותית
פארק אונו הוא מיקרוקוסמוס של התרבות היפנית. הוא מארח מוזיאונים לאומיים, גן חיות ופסטיבלים עונתיים, כמו צפייה בפריחת דובדבן באביב. העיצוב של הפארק מגלם את עקרונות הגינון היפניים, וממזג נופים נופים עם אלמנטים אדריכליים.

II. פארק Maruyama של קיוטו: אלגנטיות בפריחה
א. אנקדוטות אישיות
בעונת פריחת הדובדבן מצאתי את עצמי בפארק מרויאמה, שם היה האוויר במנוחות עדינה וגשם עדין של עלי כותרת. שיתוף ארוחה מסורתית עם נושא סקורה עם משפחה מקומית תחת העצים הפורחים הייתה חוויה בלתי נשכחת שהביאה את המהות התרבותית של יפן לחיים.

ב. הקשר היסטורי
פארק Maruyama, הממוקם במחוז גיון ההיסטורי של קיוטו, נפתח בשנת 1886. הוא ידוע בעיקר בזכות שידראזאקורה (עץ הדובדבן הבכי), שהפך לסמל איקוני של היופי היפני.

צילום :אומרי אורון
צילום :אומרי אורון

ג. משמעות תרבותית
משמעות הפארק משתרעת מעבר לאסתטיקה שלו. זהו מקום מפגש פופולרי עבור חנאמי (צפייה בפריחת הדובדבן), מסורת המתוארכת במשך אלף שנה. מסורת זו עוטפת את התפיסה היפנית של 'מונו לא מודע', את המודעות לחוליה של הדברים והיופי באופיים החולף.

III. היערות הקדמיים של יקושימה: כמוסת הזמן של הטבע
א. אנקדוטות אישיות
ביקושימה יצאתי לטיול ביערות הארז הקדומים. נראה כי העצים המתנשאים, חלקם בני יותר מאלף שנה, לחשו את חוכמת העידנים. מדריך, יומי, פולקלור משותף על רוחות היער, מה שהופך את כל החוויה למיסטית ומחוברת לעומק לטבע.

ב. הקשר היסטורי
היערות של יקושימה הם חלק מאתר מורשת עולמית של אונסק"ו ונחשבים לאחת המערכות האקולוגיות העתיקות ביותר ביפן. הגיאולוגיה והאקלים הייחודיים של האי יצרו בית גידול בו פלורה ופאונה מגוונים משגשגים.

ג. משמעות תרבותית
היערות העתיקים של יקושימה עוררו השראה לאמנות, ספרות ואפילו סרטי אנימציה כמו "הנסיכה מונונוק" של סטודיו ג'יבלי. הם מייצגים את הכבוד היפני לטבע ואת האמונה בקאמי (רוחות) השוכנות באלמנטים טבעיים.

 

בואו נתעמק בסיבות הבסיסיות שבגללן הפארקים והגנים ממלאים עמדה כה מוערכת במסורת ובתרבות היפנית.

I. השתקפות של ערכים פילוסופיים
א. זן בודהיזם
פארקים וגנים יפניים רבים מתוכננים בעקבות עקרונות זן, תוך הדגשת פשטות, טבעיות וצנע. הם משמשים מרחבים למדיטציה והתבוננות, ומסייעים במרדף אחר הארה. גני הסלע, למשל, נמצאים במקדשי זן שונים, מאפשרים דגש על שלווה פנימית וקשר עם היקום.

פרסום
צילום :אומרי אורון

ב. שינטואיזם
האמונה בקאמי, או רוחות אלוהיות השוכנות באלמנטים טבעיים, היא מרכזית בשינטואיזם. פארקים מאכלסים לעתים קרובות מקדשים וחללים קדושים שבהם רוחות אלה נערצות. המיזוג ההרמוני של תכונות טבעיות ומעשה ידי אדם במרחבים אלה משקף את קשרי הגומלין בין בני האדם והטבע, אמונה ליבה בפילוסופיית שינטו.

II. שימור מורשת היסטורית ותרבותית
הפארקים של יפן עוטפים לעתים קרובות הקשר היסטורי עשיר, ומשמרים שרידים של טירות עתיקות, מקדשים וציוני דרך היסטוריים. הם עומדים כמוזיאונים חיים, ומספרים סיפורים על תקופות שונות בהיסטוריה היפנית. גנים כמו Kenroku-en בקאנזאווה מציגים תכונות מתקופות שונות בעיצוב גנים, ושומרים על שלמות השפעות היסטוריות ותרבותיות שונות.

III. חגיגת היופי הטבעי
המסורת היפנית חוגגת את יופי העונות, והפארקים ממלאים תפקיד חיוני בהצגת השינוי העונתי הזה. פריחת הדובדבן באביב, עלווה צבעונית בסתיו ונופים עטופים שלג בחורף הם כולם מאפיינים משמעותיים של הפארקים היפניים. המנהג המסורתי של חנאמי, או צפייה בפרחים, מדגים את החשיבות המונחת על ההנאה וההרהור ביופיו החולף של הטבע.

Iv. מרחבים ללכידות חברתית
פארקים ביפן מספקים קרקע משותפת לאינטראקציה חברתית, מפגשים קהילתיים ופסטיבלים. הם אינם רק מקומות של בדידות אלא רכזות חברתיות תוססות המטפחות תחושת קהילה. פסטיבלים עונתיים, הופעות מסורתיות ופעילויות קהילתיות שנערכו בפארקים אלה מחזקים קשרים חברתיים.

V. סמליות ועקרונות אסתטיים
פארקים וגנים יפניים מעוצבים לרוב עם משמעויות סמליות, שואבים השראה מהספרות, המיתולוגיה והמושגים האמנותיים. עקרונות כמו 'וובי-סאבי', המעריכים את היופי בחוסר השלמות, או 'יוגן', המביעים חסד עמוק ודקויות, טבועים עמוק בעיצוב גן. עקרונות אלה משקפים מודעות אסתטית מתוחכמת ועומק פילוסופי בתרבות היפנית.

VI. קשר לבריאות נפשית ורוחנית
פארקים משמשים מקלטים לרווחה נפשית ורגשית. הרעיון של 'שינרין-יוקו' או 'רחצה יער' מדגיש את ההשפעה הטיפולית של בילוי זמן בטבע. הפארקים היפניים מספקים חוויות ריפוי אלה, מחברות מחדש של אנשים עם הטבע, משפרת את הבהירות הנפשית ומטפחת תחושת שלום.

סיכום
חשיבות הפארקים במסורת היפנית היא סעפת ומושרשת עמוק במארג הפילוסופי, התרבותי, ההיסטורי והחברתי של המדינה. הם יותר ממרחבים פיזיים בלבד; הם מגלמים הבנה עמוקה של החיים, הטבע, האסתטיקה והקשר האנושי. באמצעות העיצוב הקפדני שלהם, הסמליות והתפקוד שלהם, הפארקים היפניים לוחשים את מהות נשמתה של האומה, משמרים ומנציחים ערכים שעיצבו את יפן במשך מאות שנים. הם עומדים כבדיקות חיות למסורת המעריכה הרמוניה, יופי, השתקפות וקהילה.

 

 

 

 

 

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים