מה יקרה לגופנו אם לא נשתה? כמה עובדות על מים שרצוי לדעת לקראת ימי הקיץ החמים
הקיץ מגיע, הטמפרטורות עולות, ואנחנו מתאימים את עצמנו אליהן: מקצרים שרוולים, לובשים בגדים מאווררים, מלקקים ארטיקים ואוכלים אבטיח. אך לפעמים אנחנו שוכחים לשתות – וצריכים לשתות הרבה.
מהם מים?
אין להם צבע, טעם או ריח, ובכל זאת מדובר באחד החומרים החשובים ביותר בעולמנו. המים הם החומר היחיד שמצוי בטבע בשלושה מצבי צבירה גם יחד: מוצק (קרח), נוזל וגז (אדי מים). מולקולת המים מורכבת מאטום אחד של חמצן ושני אטומי מימן. כימאים יקראו להם "תחמוצת המימן" או "מימת החמצן" וסמלם הכימי הואH2O .
חשיבותם של המים עצומה לחיים האנושיים, וכמובן גם לכלכלה. מלחמות רבות פרצו סביב השליטה במקורות מים. אם אי פעם האנושות תצא להתיישב בעולמות אחרים, גרמי שמיים שאין בהם מקורות מים זמינים ייפסלו על הסף.
מקורות מים
מקורות המים הטבעיים מתחלקים לשניים: מים עיליים ומי תהום. מים עיליים הם כל המים שזורמים או נאגרים על פני השטח. חלק ממי הגשמים אינו מחלחל אל תוך הקרקע או מתאדה, אלא זורם בנחלים ובנהרות. חלק מהמים הזורמים הללו נקווה באגמים ובמקווי מים אחרים והשאר מגיע לאוקיינוסים.
מי תהום הם מים שנאגרים באגנים תת-קרקעיים רוויים במים שקרויים אקוויפרים. כדי להשתמש בהם עלינו לשאוב אותם מבארות או ממעיינות.
כמות המים המתוקים הזמינים לשימושם של בני האדם פחותה מאחוז אחד מכל המים שנמצאים על פני כדור הארץ. רוב המים בעולם נמצאים באוקיינוסים והם רוויים במלח ואיננו יכולים לשתות אותם. חלק מהמים המתוקים, הראויים לשתייה, לכודים בקרחונים ושאר מי השתייה נמצאים על פני היבשות: במי התהום שמתחת לפני הקרקע או בנחלים, הנהרות והאגמים שמעליה. כך שלמרות התחושה שיש המון מים בעולם, למעשה, רק חלק זעיר מהם עומד לרשות האדם. ובחלק זה עלינו להשתמש לצרכים רבים אחרים: תעשייה, חקלאות, ניהול משק הבית ועוד. רק מעט מאוד נשאר לשתייה.
חשיבות המים לגוף האדם
חשוב מאוד לשתות מים באופן יומיומי. מה יקרה אם לא נשתה? מצפייה בסרט הבא תוכלו להבין את הנזק העצום שנגרם לגוף האדם במצב של התייבשות. לעתים הנזק הזה אינו הפיך.
המים מרכיבים יותר מ-60 אחוז מנפח גופו של אדם בוגר. הם נמצאים בתוך התאים, בדם, בלימפה ובנוזל השדרה. המים חיוניים לקיומם של כל תהליכי חילוף החומרים בגוף, כגון נשימה ותזונה, הם מסייעים לנו להוביל חומרי מזון לתאי הגוף ולפנות מהם פסולת, ובלעדיהם לא יכולנו לווסת את טמפרטורת הגוף (ולכן בימים חמים אנחנו מזיעים יותר כדי להוריד את טמפרטורת הגוף.
המים ממלאים גם תפקידים נוספים בגוף, ביניהם העברת חומרים, הגנה על המפרקים ועוד. כל יום אנו מאבדים מים בזיעה, נשיפה, מתן שתן ועשיית צרכים. אם לא נספק לגוף את כל כמות המים שאיבדנו או קצת יותר, נסבול מהתייבשות.בהתחלה נרגיש צמא, סומק של העור,בחילהוהדופק שלנו יואץ. אם עדיין לא נשתה, יצטרפו לזה גם סחרחורות,כאב ראש, בחילה והקאה,קוצר נשימהועוד, ואפילו הזיות. ובמצב קיצוני באמת, התייבשות תוביל למוות.
חלק מהמים אנו מקבלים מהמזון שאנחנו אוכלים. תזונה ממוצעת, שכוללת פירות, ירקות, מרקים ודברי חלב, מספקת בממוצע כליטר של נוזלים ביום, אך זה לא מספיק.
כמה מים צריך לשתות?
אין כלל אחיד לגבי כמות המים שצריך לשתות. הדבר תלוי בגורמים רבים, כגון גיל, מצב בריאותי, רמת הפעילות הגופנית, מזג האוויר ועוד. ככלל, מומלץ לשתות כ-30 מ"ל מים ליום לכל קילוגרם משקל הגוף. לדוגמה: אדם ששוקל 100 קילוגרם צריך לשתות בממוצע כשלושה ליטר מים ביום. אדם ששוקל 70 ק"ג יוכל להסתפק ב-2.1 ליטר ביום בממוצע.הכמות הזאת היא כמות המים ההכרחית שנחוצה לגופנו כדי לפעול. בלעדיה לא נוכל לפעול בצורה תקינה ותהליכים שונים בגופנו עלולים להשתבש. בימים חמים או כשאנחנו עושים פעילות גופנית מאומצת, צריך כמובן לשתות יותר מהממוצע.
האם אפשר לשתות יותר מדי?
מתברר שכן! במחקר שנערך בשנת 2005 נמצא שרצי מרתון נוטים לפתח מידה מסוימת של היפונתרמיה,כלומר דילול של הדם (הפחתת ריכוז הנתרן בדם) עקב שתייה מים מוגזמת. מקרים חמורים של היפונתרמיה יכולים להוביל ל"הרעלת מים", שתסמיניה עשויים לכלול כאבי ראש, עייפות, בחילות, הקאות, השתנה תכופה וחוסר התמצאות נפשית. חשוב לציין שמצב כזה עלול לקרות רק אחרי שתייה של כמות מוגזמת מאוד של מים בבת אחת והוא נדיר מאוד.
טלי ברגלס-שפירא
דוקטורנטית, המחלקה להוראת המדעים
מכון ויצמן למדע