המדריך של משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה, ומשרד הפנים לרשויות המקומיות:
כך תוכלו להיערך למשבר האקלים, למעבר לאנרגיה מקיימת, ולהכין תוכניות פעולה מקומיות
לאחר עבודת הכנה ממושכת של מינהלת ההיערכות לשינוי האקלים, בהובלת המשרד להגנת הסביבה יחד עם התכנית האסטרטגית של משרד האנרגיה לאנרגיה מקיימת בשלטון המקומי, ובשותפות עם משרד הפנים, מפורסם לראשונה מדריך ממשלתי לכתיבת תוכנית היערכות לשינוי אקלים ואנרגיה מקיימת בשלטון המקומי.
למשרדי הממשלה שהובילו את כתיבת המדריך – משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הפנים – חברו משרדים ממשלתיים נוספים, גופים לאומיים ואזרחיים כמו מרכז השלטון המקומי, מרכז השלטון האזורי, פורום ה-15 והשירות המטאורולוגי, במטרה להתאים את המדריך לצורכי השטח ולוודא כי הוא כולל את הידע העדכני ביותר בתחום.
אוריאל בבצ'יק, מנהל אגף אנרגיה מקיימת במשרד האנרגיה: "אנו במשרד האנרגיה רואים בשלטון המקומי שותף מרכזי להשגת היעדים הלאומיים של משק מאופס פליטות בשנת 2050, ו-30% אנרגיה מתחדשות עד שנת 2030, לצד פיתוח ומימוש הזדמנויות כלכליות ברשויות המקומיות. המדריך שמפורסם היום הוא צעד מרכזי בפעילות המקיפה שלנו לפיתוח והנגשת מסגרת מכוונת ויצירת מנגנוני תמיכה לשלטון המקומי למעבר לאנרגיה מקיימת. כבר כעת כ-15 רשויות וגופים מכינים על-פי המדריך את תוכניות ההיערכות שלהן"
אלון זס"ק, ראש מינהלת ההיערכות לשינוי אקלים וסמנכ"ל בכיר למשאבי טבע במשרד להגנת הסביבה: "משבר האקלים כבר כאן, והאתגרים המלווים אותו דורשים מאיתנו היערכות דחופה. לצד החלטות הממשלה האחרונות בנושא ולטובת היערכות ויישום מיטביים בישראל יש לפעול ביחד עם השלטון המקומי ולמנף את יכולותיו המוכחות כשותף וכגוף שיפעל ליישום תוכניות ההיערכות ברמה האזורית והמקומית. המדריך יוביל להיערכות מיטבית של השלטון המקומי למשבר האקלים ולעמידה ביעדים שישראל הציגה בוועידת האקלים בגלזגו"
ליאור שחר, מנהל אגף בכיר לתכנון ומדיניות במשרד הפנים: "ההיערכות לשינויי האקלים היא האתגר של כולנו אשר דורש תכנון נרחב ומקיף. שינויי האקלים כבר כאן ואנחנו עדים בכל שנה לאירועי קיצון של שיטפונות, הצפות, שריפות וגלי חום שפוגעים ומסכנים את אזרחי המדינה. האגף זיהה את הצורך האקוטי בחיבור החשוב הזה בין שלושת המשרדים ויזם את שיתוף הפעולה הייחודי שנרקם לטובת קידום ההיערכות של השלטון המקומי, לטובת האזרחים במדינת ישראל. תפקידנו הוא לקדם ולתת כלים לרשויות המקומיות בישראל להיערכות מיטבית לשינויים האקלימיים ואירועי הקיצון שאלו מייצרים. זאת, מתוך ראייה מקומית ואזורית והכרה בכוחו של השלטון המקומי להיערך ולפעול בעניין. יחד, בשיתוף פעולה, תוך חיבור לשטח, נכתב מדריך לאומי לשלטון המקומי להיערכות לשינוי האקלים ואנרגיה מקיימת. כולי תקווה שהמדריך יסייע בידנו ובידי הרשויות המקומיות להיערכות נכונה ונדרשת זו"
דוח המנהלת להיערכות לשינוי אקלים שיצא באפריל 2021 קובע כי ערים פגיעות במיוחד למשבר האקלים וממליץ, בין השאר, למקד את ההיערכות לשינוי האקלים בשלטון המקומי, שכן בכוחו ליישם ולחולל שינוי מהיר ומותאם יותר לצורכי כלל התושבים.
הפגיעות של ישראל לשינויי האקלים גדולה במיוחד בשל המיקום הגיאוגרפי באגן הים התיכון, ובשל העובדה ש-92% מהאוכלוסייה מתגוררת ביישובים עירוניים. מלבד זאת, מרבית צריכת האנרגיה מתרחשת בערים, הופכת אותן לחלק וכך גם מרבית פליטות גזי החממה, מה שהופך אותן לחלק מרכזי מן הפתרון ליישום ההיערכות לשינוי אקלים והמעבר לאנרגיה מקיימת.
בעזרת המדריך החדש וכלי המיפוי המקוון שפותח לצידו, הרשויות המקומיות ימפו את מוקדי צריכת האנרגיה, פליטות גזי חממה, איי-החום, את האוכלוסיות הפגיעות ואת האיומים העיקריים הרלוונטיים למרחב האקלימי שלהן. המדריך מלווה בדוגמאות ישימות מרחבי העולם, כך שבאפשרותן של הרשויות לבחור את הפתרונות המתאימים להן.
הגרסה הראשונה של המדריך תתעדכן באופן מקוון בחודשים הקרובים, כשיתווספו אליה פרקים נוספים בתחומים כמו רווחה, ייעור עירוני והתאמה למועצות אזוריות) ומאפייניהן הייחודיות. כלי המיפוי המצוין במדריך ומהווה חלק בלתי נפרד ממנו, יעבור גם הוא שדרוג ויהפוך לאפליקציה מקוונת באתר ממשלתי משותף לשלושת המשרדים. כלי המיפוי יצטרף למפות סיכונים מרחביות, אשר ישמשו את השלטון המקומי בכתיבת תוכניות ההיערכות על בסיס נתוני מידע לאומיים. בנוסף, המדריך מתורגם בימים אלה לערבית.
כבר כעת כ-15 רשויות וגופים מכינים על-פי המדריך את תוכניות ההיערכות שלהן, ובשנתיים הקרובות יצטרפו למהלך עשרות רשויות מקומיות, שיכתבו תוכניות היערכות לשינוי האקלים ולאנרגיה מתחדשת.
לדוח של שלושת המשרדים: