ווטרגייט הישראלית? בענף המים קוראים להקמת ועדה ממשלתית שתבדוק חשד להונאה שיטתית, שבמסגרתה עובדי מתקן ההתפלה שורק שינו את כמות הכלורידים במים ■ "רמת המליחות זינקה פי 4" ■ האם הפרשה תשפיע על המכרז להקמת שורק 2?
בענף המים קוראים להקמת ועדת בדיקה ממשלתית לבחינת מה שנראה כפרשת הונאה באספקת מי השתייה ממתקן ההתפלה הגדול במדינה – מתקן שורק ליד ראשון לציון. לטענתם, ההונאה התאפשרה גם מכיוון שהמדינה לא בדקה את הנתונים שהתקבלו מהחברה העסקית שמפעילה את המתקן, והסתמכה על דיווחיה תוך מתן אמון עיוור בה.
מממצאים של בדיקה שערכה חברת מקורות עולה כי כמות הכלורידים במי השתייה שסיפק המתקן – שלפי החוזה עם המדינה אמורה היתה להיות 20 מ"ג לליטר – עמדה ברף הרצוי בשעת המדידה היומית בבוקר, ואולם זינקה לאחר מכן בדפוס פעולה שמעורר חשד שהיה שיטתי.
החשד התחזק לאחר שמקורות דיווחה לרשות המים על הממצאים, וזו החלה בבדיקה מול הגורמים הרלוונטים בשורק. זמן קצר לאחר מכן נרשמה ירידה מחודשת בכמות הכלורידים ל-20 מ"ג לליטר, שנשמרה לאורך כל שעות היממה. מקורות בענף המים אומרים כי השיטה איפשרה לבעלי השליטה במתקן ההתפלה או בחברה המפעילה אותו לצבור רווח נוסף, שנאמד בהערכה גסה בכ-20 מיליון שקל בשנה.
השליטה במתקן ההתפלה שורק היתה לאורך שנים בידי חברת האצ'יסון ווטר בראשות עמיקם כהן וחברת הנדסת התפלה (IDE), בשליטה משותפת שווה של דלק, שבבעלות יצחק תשובה, ואלפא קפיטל, המנוהלת על ידי אבשלום פלבר. בתחילת 2019 נרכש החלק של IDE בשורק על ידי חברת דן קפיטל, חברת התשתיות של חברת האוטובוסים דן. את המתקן מפעילה עבור IDE והאצ'יסון חברת SOMC.
לכתבה במלואה https://www.themarker.com/dynamo/1.7185798