חוקרים מאוניברסיטת Manchester פיתחו ממברנה המבוססת על החומר גרפן (Graphene, יריעה דקיקה של אטומי פחמן), אשר מסוגלת לסנן מלחים ממי הים ולהפוך אותם למי שתייה.
קבוצת מדענים מבריטניה יצרה ממברנה המסוגלת לסנן ולהוציא מלחים ממי ים, ולהפוך אותם למי שתייה. הטכנולוגיה מבוססת על החומר גרפן (Graphene), שהנו יריעה דו-ממדית דקיקה של אטומי פחמן.
החוקרים מאוניברסיטת Manchester פרסמו את ממצאיהם בכתב העת Nature Nanotechnology, וטענו כי תהליך ההתפלה באמצעות הטכנולוגיה שפיתחו, במסגרתו מתבצע סינון מים מלוחים לייצור מים מתוקים, עשוי להביא לפיתוח מערכות סינון מים זולות יותר בעולם המתפתח.
בנוסף הסבירו החוקרים, כי באמצעות שליטה על גודל החורים בממברנה, צוות המחקר הצליח לסנן מלחים אשר עוברים דרך החומר. על פי Rahul Nair, פרופסור לפיסיקת חומרים באוניברסיטת Manchester, פיתוח ממברנה, מותאמת אישית, בעלת חורים אחידים בגדלים משתנים, אשר מסוגלים להגיע לקנה מידה של אטומים בודדים, הנה צעד משמעותי אשר יפתח אפשרויות חדשות לשיפור יעילות טכנולוגיית ההתפלה.
יש לציין, כי בעבר מדענים לא הצליחו לסנן באמצעות הגרפן מלחים ממי הים, אלא ננו-חלקיקים ומולקולות אורגניות בלבד. לדברי Nair, זהו הניסוי הראשון בעל תוצאות חד-משמעיות וברורות. כמו כן, מסתמן כי קיימת אפשרות מציאותית ליישום גישה טכנולוגית בייצור כמויות מסחריות של הממברנות האמורות.
לפי האו"ם, עד שנת 2025 14% מאוכלוסיית העולם תתמודד עם מחסור במים, בעקבות ההשפעות המזיקות של שינוי האקלים העולמי על אספקת המים. לאור זאת, יש לקוות כי התהליך החדש יאפשר נגישות של טכנולוגיות חדשות למדינות מתפתחות, בהן חסרים אמצעים למימון מפעלי טיהור מים גדולים שאינם פוגעים באיכות המים המתוקים.
באדיבות מקורות