עד דצמבר 2023, בחודשי החורף הוטו מי הנחל למאגר, ורק באביב, כשהמאגר היה מתמלא, היו העודפים זורמים בערוץ הנחל. רשות המים תמכה בפרויקט שיזם משרד החקלאות לשיקום הנחל כמודל לשיקום נחל באזור חקלאי.
המשימה של רשות המים בפרויקט המורכב הזה של שחרור מי נחל נהלל הייתה אספקת מקור מים חליפי בעבור החקלאים, שיאפשר להם גם להשקות את השדות וגם לקיים את המערכת הסולארית המותקנת על המאגר. דחפנו להחלפת מי השיטפונות במי קולחים כפתרון מרובה תועלות, שיסייע גם להפחית את עודפי מי הקולחים בעמק, שלעתים, מהיעדר ביקוש ובלית ברֵרה, מוזרמים אל הנחלים.
השימוש בקולחים חייב תיאום מורכב עם משרד הבריאות, שכן מתקן הטיפול בשפכים שממנו מסופקים המים טרם עבר הסבה מלאה לטיפול שלישוני.
במימון הפרויקט התחלקו רשות המים ורשות הטבע והגנים, ובהובלת ספק מי הקולחים האזורי, הונחה הצנרת כבר בתחילת החורף. בסוף דצמבר, רגע לפני הגשם הגדול, חובר המאגר לקו קולחים והסכר על נחל נהלל פורק.
כעת, יש לחקלאים ולחקלאיות באזור מקור מים אמין, שלא תלוי במשטר הגשמים, ובנחל זורמים מי מעיינות ושיטפונות, שמפיחים חיים במערכות האקולוגיות האקווטיות ובגדות הנחל ששוקמו במורד.
כמו נחל נהלל יש עוד נחלים רבים שמחכים לשיקום משטרי הזרימה הטבעיים שלהם. צוות "מים לטבע", שהוקם ברשות המים מכלל פרויקט של תכנית ממשק, מקדם תכניות מסוגים שונים לשיקום נחלים ומעיינות ולהשבת מים לטבע.
בברכת המשך חורף מבורך ובשורות טובות בכל החזיתות,
ד"ר עשהאל גרינפלד, בוגר ממשק מחזור י"א, יועץ לרשות המים ומרצה לאקולוגיה וכלכלה סביבתית בחוג הרב תחומי במכללת תל חי.
|