בקרוב: בלי פלסטיק בחופים! ביוזמת השרה גילה גמליאל: המשרד להגנת הסביבה תומך השנה בהיקף חסר תקדים של 10.6 מיליון שקל ברשויות המקומיות בים תיכון ובים סוף; בהנחיית השרה: מימון מיוחד יינתן תמורת התחייבות הרשויות המקומיות לקדם חוק עזר עירוני שיאסור שימוש בכלים חד-פעמיים בחוף
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "הגדלנו את התקציב כדי לסייע לרשויות המקומיות לשמור על הסביבה החופית והימית נקיות ככל האפשר. בשנים האחרונות אנחנו רואים שיפור בניקיון החופים וכדי לשמור על המגמה החיובית הזאת, נמשיך להשקיע, לתמוך, ולמצוא פתרונות שיצמצמו את הזיהום והלכלוך בחופים של כולנו. אנו שמים דגש מיוחד השנה, לראשונה, על נושא הכלים הרב-פעמיים וקוראים לשותפים שלנו ברשויות להצטרף אלינו ולעודד את הציבור להיגמל משימוש בכלים חד-פעמיים"
המשרד להגנת הסביבה מזמין את הרשויות המקומיות החופיות להגיש בקשות לתמיכה בביצוע פעולות ניקוי בחופי ים לא מוכרזים שבתחומן, ובפעם הראשונה גם להקים תשתיות שונות שיצמצמו את הפסולת במקור * מדד חוף נקי האחרון מצא כי 71.21% מהחופים שנמדדו דורגו כנקיים
המשרד להגנת הסביבה יתמוך בשנת 2020 ברשויות המקומיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים בהיקף חסר תקדים של 10,607,300 מיליון שקל – התמיכה הגדולה ביותר שניתנה עד כה על-ידי המשרד לנושא זה. התקציב ישמש את הרשויות לבצע פעולות ניקוי בחופי ים לא מוכרזים לרחצה שבתחומן וכן לראשונה, יינתן מיקוד מיוחד לנושא הפחתת שימוש בכלים חד-פעמיים.
בהנחיית השרה גמליאל, לראשונה 2 מיליון שקל ישמשו את הרשויות להמשיך לצמצם את מפגע הפסולת בחופים לפני שהוא מגיע לחוף ואל הים, כמו באמצעות: הקמת תשתיות לאיסוף אשפה בחופים לא מוכרזים, מתקני איסוף פסולת, ניקוז נגר עילי ומתקני תשתית לעידוד בשימוש כלים רב-פעמיים.
מתקנים אלה יובילו למניעת זיהום הסביבה החופית והימית על-ידי איסוף פסולת עירונית הזורמת ב-166 מתקני הנגר העילי בחופי מדינת ישראל במספר דרכים ובהן בניית מתקני איסוף פסולת מרכזיים; קידום מתקנים מעודדי שימוש בכלים רב-פעמיים כמו: כיורים לשטיפת כלים רב פעמיים, ברזיות מותאמות למילוי של בקבוקי מים ועוד. תמיכה זו מותנית בהתחייבות של הרשות בקידום חוק עזר עירוני נגד שימוש בכלים חד-פעמיים בחופים והתשלום יותנה בפרוטוקול אישור החוק של מועצת או מליאת הרשות.
היקף התמיכה המרבי לכל רשות ייקבע בהתאם לאורך קו החוף הפתוח הבלתי מוכרז (בק"מ) שבשטחה. הגדלת התקציבים שהעביר המשרד לרשויות לניקיון החופים ולפעילויות הסברה בשנים האחרונות, הביאו להפחתה משמעותית של כמות הפסולת בחופים. בשנת 2019, 65% מהחופים הוגדרו כ"נקיים" או "נקיים מאוד" לפחות 70% מהשנה.
ממדד חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה, השני לחודש יוני (לשבועיים שמסתיימים ב-30 ביוני) עולה, כי 71.21% מהחופים שנמדדו דורגו כ"נקיים עד "נקיים מאוד", לעומת 67.69% מהתקופה המקבילה בשנה שעברה. הרשויות החופיות הנקיות ביותר הן: אשדוד, תל אביב-יפו, בת ים, עכו וחוף השרון. מתחילת השנה, 59.09% מהחופים נקיים 70% מהזמן.
"מדד חוף נקי" הוא כלי המשמש להערכה אחידה ואובייקטיבית של מידת ניקיון חופי הארץ הלא מוכרזים לרחצה, בים התיכון ובמפרץ אילת ומהווה חלק מתוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה. במסגרת זו נשלחים מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד לבדוק את ניקיונן של 66 רצועות חוף לא מוכרזות לאורך כ-153 ק"מ בכלל הרשויות החופיות בים התיכון ובמפרץ אילת.
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל קוראת לנופשים, למטיילים ולחוגגים להימנע מלהגיע עם כלים חד-פעמיים לחופי הים ולאסוף אחריהם את שאריות הפסולת.
למסמכי קול קורא לתמיכה ברשויות חופיות בנושא "חוף נקי" לשנת 2020:
https://www.gov.il/he/departments/publications/Call_for_bids/support_12136_cleancoast_2020