כמאה אנשי טכנולוגיה, אקדמיה, סטודנטים ונוער השתתפו בסוף השבוע האחרון (25-26.11) בהאקתון ראשון מסוגו שהתמודד עם אתגרי משק המים , בפרס הראשון זכתה קבוצה שפיתחה פתרון עבור אגודת המים בעמק הירדן שהעמיד אתגר- דיגום וניטור מי שתיה בזמן אמת. 6 פרויקטים חדשים נוצרו וכולם נולדו על מנת לתת מענה לבעיות בתחום המים במאה ה 21 בין הבעיות שהמפתחים ניסו לתת להם מענה :
חברת שטראוס מים, באתגר: בר מים חכם למזיגה בהתאמה אישית. במסגרת הצורך הבריאותי לעידוד שתיית מים, האתגר יעסוק בהפיכת בר המים לחכם תוך זיהוי המשתמש והתאמה אישית של מזיגת המים לפי העדפות אישיות ובטיחותיות של טמפרטורה, כמות ורמת הגזה ע"י שימוש בטכנולוגיות מתקדמות.
חברת עמיעד מערכות סינון מים, באתגר- הפחתת הצטברות זיהום ביולוגי במערכות סינון אוטומטיות של מים לתעשיות השונות
כיום השיטה המקובלת והשמרנית לסינון מים היא להעביר אותם דרך מדיה (חול לדוגמא), הבעיה העיקרית בשיטה זו היא שעם הזמן מצטבר באותה מדיה חומר ביולוגי (בנוסף לחומרים אחרים) המדביק את המדיה ומשפיע על איכות המים. לשם כך יש צורך בטיפול כימי כגון כלור וגם זה לא נותן פתרון מושלם. האתגר עוסק בהפחתה משמעותית של הצטברות מזהמים ביולוגיים במערכות סינון אוטומטיות של המים לתעשיות השונות.
חברת ארגון עובדי המים, באתגר- זיהוי דליפת מים סמויה בצינורות טמונים
חלק משמעותי בבעיית פחת מים בתשתיות נובע (תרתי משמע) מדליפות מים סמויות המתרחשות בצינורות מוטמנים, האתגר עוסק בזיהוי מקדים ואיתור המיקום המדויק של הדליפה, ללא צורך בחפירה או הטמעת מערכות מורכבות.
חברת מצר פלס, באתגר- התאמת השקיה למוליכות ההידראולית של הקרקע
כיום בחקלאות קיימת בעיה של השקיית יתר או חסר בסוגי קרקע שונים, לעיתים באותה חלקה או בחלקות שונות, בשל הקושי לחזות את כושר הקרקע לספוג מים. האתגר הוא לדייק את שיעור המוליכות בכל נקודה בחלקה ובכך להתאים את משאבי המים, תוך שימוש בפתרונות מעולמות החקלאות המדייקת.
חברת חופית, באתגר- פיתוח שיטה לאיתור פגמים במיכלי ענק
כיום בקרת איכות של ייצור מיכלי פלסטיק ענקיים, מתבצעת באופן מסורבל ע"י מילוי המיכל במים. האתגר עוסק באימוץ טכנולוגיות חדשניות, שיתנו פתרון פשוט אשר יחסוך במים, כוח אדם וזמן ויאפשר לחברה להמשיך ולייצר מוצרים שלמים ואיכותיים ביעילות.
החברה הזוכה כאמור היא אגודת המים בעמק הירדן, באתגר- דיגום וניטור מי שתיה בזמן אמת. כיום קיימת בעיה בבקרה מדויקת של איכות מי השתיה באופן רציף בכל העולם. האתגר יעסוק באימוץ טכנולוגיות לניטור מיקרוביאלי רציף ומדויק ושידור תוצאות איכות המים בזמן אמת.
ההאקתון המים נערך במסגרת שבוע המים של ישראל והוא פרי יוזמה משותפת של צמח מפעלים אזוריים ביחד עם איגוד התעשיה הקיבוצית ונתנו לו חסות גופים משמעותיים ממשק המים ביניהם שטראוס מים ואגודת המים בעמק הירדן .
האקתון מרכז חדשנות כינרת נערך זאת השנה השלישית והוא הגדול ביותר בצפון הארץ. החברות והתאגידים מהגדולים במשק הישראלי בחרו להציג את אתגריהם במרכז החדשנות בעקבות ההצלחה בשנים הקודמות. בשנה שעברה, לדוגמה, הוצגו שבעה אתגרים וכל האתגרים המשיכו ליישום הרעיונות על ידי החברות וכיום הרעיונות הופכים למציאות.
כחלק מתפיסת העולם ההוליסטית של המרכז הוזמנו בני נוער וילדים המשתתפים בתוכנית z ללמוד את הפן המעשי ולפגוש את העולם העסקי ללא פילטרים.
שחף יוסף, מנהלת הכשרות ואירועי חדשנות במרכז לחדשנות כנרת: "כמו בכל שנה אני מתרגשת לקראת אירוע השיא. משמח לראות שגם השנה חברות גדולות במשק לוקחות חלק וממשיכות לתת בנו אמון. החברות שמגיעות נהנות מפתרון אתגרים עם השפעה בינלאומית וממצבות את עצמן כמקדמות חדשנות. מרכז החדשנות עובד לשפר את המציאות הקיימת ומקדם חדשנות בחקלאות, במים ובקיימות יד ביד עם התעשייה הקיימת, ההאקתון הוא המקום שבו הדמיון הופך למציאות".
גיל לין מנכל איגוד התעשיה הקיבוצית : " איגוד התעשיה הקיבוצית שמח לקחת חלק באירוע משמעותי כזה. התעשיה הישראלית בכלל והתעשיה הקיבוצית בכלל רואה בקידום הטכנולוגי ופיתוח טכנולוגיות חדשות משימה ראשונה במעלה בחשיבותה. השילוב של נוער בהאקתון הוא ערך מוסף חשוב. אני תקווה ואמונה כי לפחות חלק מהפרויקטים שפותחו כאן ביממה האחרונה יפרצו דרך ויהפכו לאחד הסמלים של התעשיה הישראלית שמעולם הובילה את השווקים העולמיים"
מנשה (מנש) שלום מנכ"ל צמח :" תאגיד צמח שמח לארח במרכז החדשנות את האקתון החשוב, אנו שמחים לעודד טכנולוגיות חדשניות ולהוביל את הפיתוחים הטכנולוגיים לטובת החקלאות הישראלית והעולמית ואני גאה לקדם את המייזם החשוב. השנה בחרנו לשלב גם נוער והשילוב של קידום הצעירים וחשיפתם לטכנולוגיות חדשניות הוא רווח כפול. אני מודה למארגנים ולמשתתפים בארוע ובטוח שדברים טובים ייצאו מכאן"
אריק ראובני מנכ"ל אגודת המיים בעמק הירדן :" אנו גאים לקחת חלק בארוע המשמעותי של פיתוח טכנולוגיות מים הארוע המשמעותי הזה היה מוצלח ביותר ואנו נמשיך לתמוך בפיתוחים טכנולוגיים משמעותיים בתחום המים על מנת להשאיר את מדינת ישראל כמעצמת מים עולמית"