: ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעור קיבוץ עין גב על צו המשרד להגנת הסביבה להסרת הפגיעה בסביבה החופית
הצו ניתן בנוגע לגדרות ולחסימות אשר מנעו מעבר חופשי לציבור לאורך 2 ק"מ בחופי הכינרת; את התיק ניהלה פרקליטות מחוז צפון – אזרחי
בית המשפט המחוזי בנצרת דחה לאחרונה את ערעור קיבוץ עין גב על צו מינהלי להסרת הפגיעה בסביבה החופית שהוציא המשרד להגנת הסביבה (ע"פ 16147-04-17 קיבוץ עין גב נ' המשרד להגנת הסביבה ירושלים ואח').
התיק עסק בצו מינהלי שהוציא המשרד באפריל 2014 לקיבוץ עין גב בדרישה להסרת שורה של חסימות שהציב לאורך 2 ק"מ בחופי הכינרת, רובם בתחומי הקיבוץ וכפר הנופש שבבעלותו. הצו הורה לקיבוץ לפנות את כלל המפגעים ולהשיב את מצב החוף לקדמותו, באופן המאפשר לציבור מעבר חופשי לאורכו.
בפברואר 2017 בית משפט השלום בעפולה דחה את בקשת הקיבוץ לביטול הצו, והקיבוץ פעל להסרת חלק מהמוקדים, אך ערער בנוגע לגדרות הצפונית והדרומית של כפר הנופש שבתחום רצועת חופי הכנרת וכן לגדר הסמוכה לאתר ההנצחה ברצועת חוף הכינרת בתחום הקיבוץ.
ביהמ"ש המחוזי, בראשות השופטת תמר נסים שי, קבע כי הצו המינהלי ייכנס לתוקף החל מה-1 בפברואר בנוגע לגדר הצפונית של כפר הנופש, וניתנה לקיבוץ שהות של 6 חודשים להחלפת הגדר הדרומית, הטעונה היתר בנייה.
עוד נפסק כי הצו "ניתן כדין, ובאופן שאינו מצדיק התערבות של בית המשפט, ומגשים היטב את הרציונל אשר עומד בבסיס חוק השמירה על החופים, בדמות זכות השימוש הציבורי במשאב החוף".
בנוגע לגדר בקרבת אתר ההנצחה, הגיעו המשרד להגנת הסביבה ועין גב להסכמות, תוך מציאת פתרון המיישם את חוק שמירת הסביבה החופית לצד התחשבות באופיו הייחודי של המקום.
ההליך טופל ע"י עו"ד פניני"ת נוה מפרקליטות מחוז צפון – אזרחי. מטעם המשרד להגנת הסביבה פעלו מול הקיבוץ עו"ד ליאורה עופרי ואלי גבאי ויחידת עיט"ם.
יצוין, כי פסיקת ביהמ"ש השלום אשתקד בנוגע לעין גב סייעה לשמירה על הסביבה החופית בכנרת, וכך הוסרו גדרות וחסימות נוספות לאורך החוף במקומות אחרים ואף גן אירועים שפעל בקיבוץ אחר הפסיק את פעילותו והסיר מבנים בלתי חוקיים, ללא צורך בהוצאת צווים מינהליים ובניהול הליכים משפטיים.