דף הבית / מאמרים ומחקרים / הכל על התפלת מי השתייה שלנו

הכל על התפלת מי השתייה שלנו

אינדקס חברות וספקים

כיצד הופכים מי הים למי שתייה? כמה אחוז מים מותפלים מכלל כמות המים מגיע לבתים שלנו? האם החזרת המלחים לים פוגעת באיכות הסביבה? ומה כולל תהליך ההתפלה? כל מה שצריך לדעת על מי השתייה המותפלים שלנו

 

פרסום

מתקן

מתקן התפלה אשדוד "מקורות" / צילום: נפתלי הילגר

**הכתבה בשיתוף מקורות

* מדינת ישראל מאופיינת ברצף של שנות בצורת כשביניהן יש שנת גשמים ברוכה. בעשור האחרון נסחטו מקורות המים הטבעיים כמעט עד תומם. האפשרות להישען על מים טבעיים לשתייה, במדינה חמה כשלנו, אינה ריאלית ותהליך התפלת מי הים לשתייה, מאפשר למקורות המים הטבעיים לשוב ולהשתקם.

* חברת המים "מקורות" מחזיקי בחמישה מתקני התפלה לאורך רצועת החוף: אשקלון, פלמחים, חדרה, שורק ואשדוד – המספקים כ-600 מיליון קוב מים בשנה באמצעות המוביל הארצי החדש.

* 75% מהמים המסופקים לבתים מגיעים ממי ים מותפלים.

* בזכות ההתפלה ישראל נמצאת מעל לקו האדום בכנרת, למרות שנות הבצורת הקשות. השימוש במים מותפלים במקום אלה הטבעיים, מאפשר לאחרונים לזרום לנחלים שהתייבשו, ולחדש, לדוגמה, את הזרמת המים לנהר הירדן.

* מתקן ההתפלה באשדוד נבנה באמצעות חברת הבת של "מקורות" – "מקורות פיתוח וייזום", האחראית לתכנונו, הקמתו ותפעולו למשך 27 שנה. היקף ההשקעה בפרויקט נאמד ב-1.6 מיליארד שקל. המתקן יספק השנה 90 מיליון מטר קוב מי ים מותפלים למערכת המים הארצית, והוא אף ערוך להרחבת האספקה ל-125 מיליון מטר קוב מים בשנה.

* תהליך ההתפלה מתבצע ע"י מספר שלבים: שאיבת מי ים באמצעות מערכת צינורות המונחת במרחק כקילומטר מהחוף ומעומק של כ-9 מטר מתחת לפני הים אל תחנת שאיבה שנמצאת בחוף. משם, המים עוברים למתקן בו מתבצע סינון גס ראשוני באמצעות רשתות סובבות, המבטיח כי בעלי חיים ומפגעים שונים לא יעברו הלאה. לאחר הסינון הראשוני, מי הים ממשיכים לשלב "קדם סינון" שתפקידו לבצע סינון פיזיקלי של מי הים – או במילים פשוטות להיפטר מהלכלוך וכך אנו מקבלים מי ים נקיים. לבסוף, מתבצע תהליך של אוסמוזה הפוכה שתפקידה להפריד את המלחים מהמים.

* במקביל לתהליך ההתפלה, מתבצעים תהליכי בדיקה ומזעור נזקים לסביבה, ומוחזרים מינרליים חיוניים למי השתייה ואחרים מוצאים מהם. הכלורידים והבורון (סוג מינרל שקיים בים) מוצאים מהמים ומוחדר לתוכם סידן. כמו כן נבדקים ערכי ה-PH (חומציות) במים.

מתקן התפלה אשדוד "מקורות" / צילום: נפתלי הילגר

פרסום

* מכל קוב מים הנשאב מהים – 45% הופכים למי שתיה והשאר הוא רכז מלוח המושב לים באמצעות צינור.

* כל מתקן התפלה נסקר והתכנון שלו מוגש בין היתר למשרד להגנת הסביבה לאישור. בנוסף, בכל שנה מתבצע ניטור סביבתי בעשרות מוקדים בים ובנקודות עומק שונות על ידי מכון מחקר חיצוני, המוודא כי אין פגיעה בסביבה הימית. הדוח של מכון המחקר מוגש אף הוא למשרד להגנת הסביבה.

* בשל משבר מים בקפריסין, חברת מקורות נרתמה לסייע לאי השכן והקימה ושידרגה בו שני מתקנים להתפלת מי ים. המתקן הראשון, בלימסול, הוא מתקן חדש בתפוקה של 14 מיליון מ"ק מים מותפלים בשנה. את המתקן השני, בלרנקה, שידרגה החברה על מנת שיספק אספקה של כ-20 מיליון מ"ק לשנה.

 

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים