*** הכתבה בשיתוף מקורות
המערכת החמישית להזרמת מים לירושלים של מקורות תוכננה במטרה לעמוד ביעדי אספקת המים לבירה וסביבותיה למשך 50 השנים הבאות.
החודש, לאחר תכנון קפדני, הונחה אבן הפינה לאתגר ההנדסי הגדול ביותר בהקמת המערכת – כריית מנהרה באורך של 13 קילומטרים, שבאמצעותה יוזרמו המים בלחץ מאזור צומת אשתאול ליד בית שמש ועד עין כרם.
ד"ר יובל שטייניץ שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים אמר בטקס כי "בקום המדינה היה פרויקט תשתיתי ענק – המוביל הארצי, שמטרתו הייתה להוביל מים מהכנרת בצפון למרכז ולדרום. היום בזכות מתקני ההתפלה אנחנו בעצם מובילים מים לא מהכנרת אלא מהים התיכון, לירושלים ולכל רחבי הארץ. נעשה את הכול ביחד עם חברת מקורות ורשות המים על מנת שהפרויקט הזה יעמוד בזמנים נביא מים בששון לבירת ישראל ולכל רחבי הארץ".
מכונת ה-TBM שנבנתה במיוחד לטובת כריית המנהרה בהרי ירושלים היא בקוטר של 3.9 מטר ובאורך של 240 מטרים. המכונה האימתנית מצוידת בראש כרייה במשקל של 170 טון, בזרועות התומכות בה בעת הכרייה ובמכשור לגילוי מוקדם של חללים לכל אורך הביצוע. חפרפרת המנהרות הזו צפויה לעבוד סביב השעון 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ולהתקדם בקצב של 30 מטר ביום.
שמעון בן חמו, מנכ"ל מקורות, אמר כי "הטכנולוגיה של כריית מנהרה על ידי מערכתTBM לא הייתה קיימת עד כה בארץ, אלא במספר מקומות מוגבל בעולם. הכרייה נעשית באמצעות מקדח מאוד גדול בקוטר של 100 צול, שגם קודח, גם מוציא את העפר וגם מדפן את דפנות המנהרה, מה שמאפשר לאחר מכן להשחיל את הצינור פנימה".
הוא הוסיף כי הפרויקט כולו עתיד להסתיים באמצע שנת 2019, כשהעלות של החלק המערבי מסתכמת בכ-1.2 מיליארד שקל ושל הפרויקט כ-2 וחצי מיליארד שקל.
מערכת אספקת המים החמישית לירושלים מהווה חלק מפרויקט הקמת המוביל הארצי החדש, אשר מחבר את חמשת המתקנים להתפלת מי ים שהוקמו לאורך רצועת החוף אל מערכת המים הארצית וממנה ליתר חלקי הארץ.