הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה וועדת הפנים, אישרה היום לקריאה ראשונה את שתי ההצעות לתקן את חוק תאגידי המים והביוב, על מנת לצמצם את מספרם. הצעות החוק של ח"כ איציק שמולי, עליה חתומים גם ח"כ יואב קיש, ח"כ ענת ברקו, ח"כ אמיר אוחנה וח"כ אברהם נגוסה, ושל ח"כ אורן חזן ביקשה לצמצם את מספר התאגידים ל-11. עם זאת, בדיון סירבו נציגי רשות המים ומשרד האוצר לקבוע את המספר בחוק. ראש רשות המים, גיורא שחם, אף העריך כי בסופו של דבר יהיו כ-30 תאגידים אזוריים.
בישיבה הקודמת בהצעה, שהתקיימה לפני כחודש, הציג היו"ר ביטן מתווה לפשרה לצמצם את מספר התאגידים, אך עוד קודם לכן ללכת למהלך מידי של התמודדות עם הבעיות הצרכניות. המתווה שהציג כלל התמודדות עם דליפות מים מהצנרת ומניעת מקרים של חשבונות בסך אלפי שקלים, בנוסף לכך תקום ועדת הנחות ויהיה מבצע לגביית חובות ללא ריבית והצמדה והדיבידנד שמחלקים התאגידים ייועד אך ורק למטרות חינוך, רווחה והנחות סוציאליות. עוד הוסיף היו"ר ביטן בישיבה הקודמת, כי עדיין אין הסכמה עם האוצר באשר למימון ההנחות, אך אמר כי אם האוצר לא יתקצב זאת בכוונתו לכפות זאת בחקיקה.
בדיון היום אישרה הוועדה את סעיפי ההצעה, בהם בין היתר הגדלת מספר חברי דירקטוריון בתאגידים אזוריים, כאשר הרשויות יוכלו למנות דירקטורים בתאגיד האזורי בהתאם לגודל האוכלוסייה שלהן, כך שרשות גדולה יותר יהיו לה מספר דירקטורים גדול יותר ובכל מקרה מספרם לא יעלה על 11. עוד אושר הסעיף שמסמיך את רשות המים לקבוע כללים להתקנת מוני מים המאפשרים קריאה מרחוק, לשיפור התמודדות עם מקרים של נזילות במערכת המים. היו"ר ביטן עמד על כך שעלות התקנת הקוראים לא תושת על הצרכנים, גם לא דרך מחיר המים. כמו כן אושרה הסמכת מועצת רשות המים לקבוע תעריף מים מופחת שיכול התאגיד לגבות במקרים של נזילות.
כמו כן נקבע כי חברה תוכל לקבל פטור ממעבר לתאגוד אזורי רק באמצעות פנייה לשר האנרגיה, שיצטרך להתייעץ בעניין עם רשות המים ולקבל את הסכמת שרי האוצר והפנים לעניין. כמו כן נקבע כי חברה תוכל להגיש בקשה כזו רק עם עמדה בתנאים שתקבע רשות המים. היו"ר ביטן אף הודיע כי הסעיף ידון שוב לעומק בעת הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית, בין היתר על מנת לקבוע מה יקרה במידה שהשרים לא ישיבו לבקשה.
בנוסף לכך דנה הוועדה באחד הסעיפים המרכזיים והוא קביעת מספר התאגידים האזוריים. היו"ר ביטן ביקש להיצמד להצעת החוק כפי שאושרה במליאת הכנסת בקריאה טרומית, כד שמספר התאגידים האזוריים יעמוד על 11. רשות המים ומשרד האוצר התנגדו לכך ודרשו לאפשר לרשות המים לבצע עבודה מקצועית לקביעת המספר. מנהל הרשות ויו"ר המועצה, גיורא שחם, העריך כי בסופו של דבר יהיו כ-30 תאגידים אזוריים. בעקבות זאת נקבע כי המספר יעמוד על 11 תאגידים אזוריים, אולם רשות המים תוכל להגדיל את המספר מנימוקים שיירשמו. ח"כ ביטן הודיע כי בעת הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית תבחן האפשרות לקבוע כי ההגדלה תהייה באישור ועדת הכלכלה, על מנת שחברי הכנסת יוכלו לפקח על כך.
עוד אושר סעיף שחייב תאגידים אזוריים חזקים לקבל רשויות חלשות. בנוסף לכך דרש היו"ר ביטן להכניס להצעה גם פטור ממס עבור הדיבידנדים שמשלמים התאגידים לרשויות המקומיות, על מנת שלתאגידים יהיה מקור הכנסה לטובת הנחות סוציאליות. נציג האוצר, שניר ניב, התנגד לכך ואמר כי עדיין אין הסכמה בעניין מתן הנחות סוציאליות. היו"ר ביטן הודיע כי אין בכוונתו לוות בעניין ההנחות.
במהלך הדיון התפתח דין ודברים בין היו"ר ביטן לנציגי מרכז השלטון המקומי ונציגי רשות המים. נציגי מרכז השלטון המקומי שבו וטענו כי הכוונה הייתה לבטל את תאגידי המים, אך בסופו של דבר הצעת החוק מדברת רק על צמצום. מנהל הרשות שחם ציין כי העיריות פעלו בעבר בחוסר אחריות מוחלט, והיו"ר ביטן הצטרף לדברים ואמר גם הוא כי בעבר הרשויות לא ניהלו את משק המים כמו שצריך. עם זאת הוא הוסיף כי במהלך הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית בכוונת הוועדה לדון בהשלכות הכלכליות של צמצום מספר התאגידים או סגירתם. "בגלל הבחירות אתם רוצים לסגור, אחרי הבחירות לא תדברו על ביטול", אמר היו"ר ביטן לנציגי מרכז השלטון המקומי.