"אם לא יהיה שום זיהום, לא נשתמש בכללים לניתוק מים, אבל אני צריך סמן – מה יקרה אם יהיה זיהום", אמר יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל בדיון היום על כללי ניתוק אספקת מים למפעלים, בתי מלון ובסיסי צה"ל מזהמים. הוא דרש לפני חודש מהתאחדות בתי המלון וממשרד הביטחון להציע סנקציות למקרים בהם בית מלון או בסיס צבאי מזהמים את הסביבה, אינם נענים להתראות וממשיכים לזהם.
"את נותנת הרצאה ולא נותנת מענה לבעיה", אמר לנציגת התאחדות המלונות, פנינה בן דוד, "זה מעליב. אתם חושבים שח"כים מבזבזים את הזמן. לא לערבב אותנו. תוך שבוע אני רוצה הצעה קונקרטית איך אתם מציעים להתמודד עם חריג מזהם".
עו"ד חנה פרנקל, היועצת המשפטית של רשות המים דיווחה לוועדה: "הגענו להבנה עם משרד הביטחון להשוות את מעמד מערכת הביטחון למעמד שב"ס והכבאות. מתקני מגורים יקבלו התייחסות כמו כל מגורים אחרים".
יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל: "אני מתנגד לניתוקים. זה חוק שהובלתי. יש אלף דרכים אחרות להתמודד לפני שמנתקים מים. הכללים צריכים להיות אחידים לכולם. אם מטילים קנסות אז זיהום של השב"ס לא שונה מזיהום של מערכת הביטחון. יש מדרגות לפי עוצמת זיהום וכמה פעמים זיהמו, אבל הכללים יהיו אחידים".
את הדיון התחיל מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ עיסווי פריג’, שדרש לדעת כמה זמן יוקצב לוועדה המייעצת שתדון על ניתוק מים במקרי זיהום של מפעלים: "גיליתי צנרת רקובה במלון. עד שאני מקבל החלטה לניתוק המים, כמה זמן?" עו"ד פרנקל: "קודם כל אם מפעל מראה תוצאות דיגום טובות, לא מנתקים. התהליך של הוועדה לוקח כמה שבועות, אולי חודשיים. התעשיינים מיוצגים בוועדה על ידי נציג משרד הכלכלה. לא פותחים לציבור. זה גוף מקצועי של הממשלה שמשקף את כל האינטרסים. הוועדה לא תשב במקרה של סכנה מידית. אז אפשר לנתק מים מיד".
ח"כ פריג’ סיכם: "לא הובא נוסח בפני הוועדה. התקיימו 3 ישיבות עם כל הגופים. הגיעו לסיכומים בעל פה, עם הסתייגויות. רשות המים הציגה בפני הוועדה את הסיכומים: 1. ניתוק יתבצע רק אם תהיה חריגה בערכים גבוהים פי 10 מהמותר ואם מדובר במלחים – פי 5 מהמותר. הרשות תקבע פרק זמן דרוש בין דגימות. התאחדות המלונות בקשו 3 דגימות לפחות. יהיה מסלול של ועדה מייעצת כמו שהונהג במשקי בית. התאחדות המלונות ביקשה שבוועדה המייעצת יהיה גם נציג למגזר העסקי. עדיין במחלוקת בקשתו של ח"כ אילטוב, להחריג את מערכת הביטחון, כמו שמחריגים את השב"ס. נציג משרד הכלכלה מבקש להגדיר מהי סכנה מידית".
יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל: "הייתה בקשה לדחות את הדיון. אני שמח שלא דחינו כי אם אין את הקטליזטור כאן, לא קורה שום דבר. רק הועדה מצליחה לייצר את החיבורים בין כל הגורמים. הביטחון רוצה החרגה, בתי המלון רוצים כל מיני דברים. אף אחד לא מבין את העניין שנגרמים נזקים מזיהומים. נקודת המוצא היא שיש בעיה וכולם צריכים להציע איך מתמודדים אתה".
רשות המים תגיש לוועדה נוסח לכללים בעוד שבועיים.