הרשת בארץ גועשת בעקבות גילוי מרשים של שרידי אלאסמוזאור זוחל ימי שנתגלה השבוע באוסטרליה. כאשר שרידי "אחיו" של הטורף הימי הענק והקדום, בן 85 מיליון השנים, באורך 8 מטרים, התגלה עוד קודם בערבה התיכונה! זהו הזוחל הימי הראשון מסוגו שנמצא בישראל.
שני שרידי הדינוזאורים, זה שהתגלה השבוע בעיירה מיקנלי באוסטרליה (ראש וגוף של הזוחל הימי) Eromangasaurus australis, שחי כנראה לפני כ-100 מיליון שנים וזה שהתגלה בערבה התיכונה, בישראל לפני עשור, Elasmosaurid המתוארך ל-85 מיליון שנים, משתייכים לאותה משפחה– אלאסמוזאוריים.
בערבה הכול החל כאשר גדעון רגולסקי, חוקר ומדריך טיולים, תושב הערבה התיכונה, מצא חוליות גדולות בסלע, בהר מנוחה בערבה, כחמישה קילומטרים דרומית למושב פארן שבערבה. הייתה התרגשות רבה, כי יצור מסוג זה טרם נמצא בישראל, ומיד התארגנו במו"פ מדבר וים המלח והאוניברסיטה העברית בירושלים, לחפירה מסודרת ומקצועית, בה נתגלו שרידים נוספים- שברי שן ולסת, שברי גפיים, סנפיר, שבע חוליות צוואר וחוליית גב של הזוחל הימי הטורף אלסמוזאורוס.
כאמור זו הייתה הפעם הראשונה ששרידים וחלקים כה רבים של פרט יחיד נחשפו באתרים בישראל. אורכו המקורי של הזוחל הימי כשמונה עד עשרה מטרים, צווארו היה ארוך והיווה שני שליש מגופו של הדינוזאור הימי שניזון מדגים. חלקים מעטים משלדים של אותו מין נמצאו בעבר במדינות ערב, בישראל ועתה גם באוסטרליה.
"הדינוזאורים שנמצאו בערבה וכעת גם באוסטרליה אינם יבשתיים, אלו יצורים אימתניים שחיו בים בעומק של עד 200 מטר. השרידים והמאובנים המיקרוסקופיים שנתגלו סביב הדינוזאור בערבה, מעידים כי הזוחל חי בסביבה ימית עשירה בחומרי מזון ובפעילות ביולוגית מוגברת של בעלי חיים, קטנים וגדולים" אומרת ד"ר שרית אשכנזי -פוליבודה, מיקרופליאונטולוגית במו"פ ערבה תיכונה וצפונית- תמר, ומו"פ מדבר ים המלח, תושבת הערבה התיכונה, שאף קבעה את גילו ואפיון הסביבה בה חי הזוחל הימי על ידי שימוש במאובנים מיקרוסקופים (פורמיניפרים). עוד מציינת ד"ר אשכנזי-פוליבודה "באמצעות הימצאות נוכחות והיעלמות, של מיני פורמיניפרים ניתן להגדיר את גיל הסלע ועל פי מאסף המינים ניתן להסיק מה היו התנאים ימיים באותה תקופה (עומק מים, כמות מזון וכד)".
הקביעה באיזה סוג מבעל חי דובר נעשתה על ידי פרופ' רבקה רבינוביץ, ארכוזאולוגית, מהאונ' העברית בירושלים, על פי סוגי החוליות והעצמות שנמצאו, גדלן, היחסים ביניהן והשוואה לספרות המדעית המקצועית. במחקר השתתפו גם ד"ר חנן גינת ממו"פ מדבר וים המלח, וגדעון רגולסקי שגילה את החוליה הראשונה.
יש לציין כי האזור המדברי של הערבה כמו ישראל כולה, היו מכוסים באוקיאנוס עצום, "ים טתיס" Tethys sea-ים קדום שכיסה את דרום אירופה של היום. כל שטחה של מדינת ישראל היה בקרקעית תטיס. מהים נותרו שרידים כמו- הים התיכון, הים השחור והים הכספי, ממש כמו במיקום בו נמצאו שרידי הדינוזאור באוסטרליה, באזור מקווינסלנד, שהיה מכוסה גם הוא בים ארומנגה (Eromanga Sea).