הנה האפליקציות והאתרים שישדרגו את הביקור שלכם בים הקיץ: החל מדיווחים על מדוזות ועל מצב הגלים ועד הצלת צבי ים שנשטפו אל החוף
אתם מתכננים את הסופ"ש המושלם: אורזים את הצלייה, את הבירות ואת האוהל, קובעים עם חברים ויוצאים לים. בדמיונכם אתם רואים את הזולה שלכם בחוף שקט ונקי, ומדמיינים את השחייה בים רגוע ונטול מדוזות.
למרבה הצער, פעמים רבות המציאות עלולה לטפוח על פניכם עוד לפני שהחניתם את הרכב. קילומטרים לפני החוף כבר משתרכת שיירת המכוניות וזבל מצחין מתחיל להיערם בצדי הדרך. גם החוף שבסוף הדרך לא מבשר טובות: אנשים מיואשים שצועדים ממנו מדווחים על מדוזות ועל כך שאין מקום לשים אפילו אוהל. שלא לדבר על הזפת ברגליים, שעושה השנה קאמבק.
כדי למנוע חוויות כאלה, שורה של אפליקציות ישראליות חדשות מבטיחות לספק לכם מבעוד מועד את כל המידע הנחוץ לפעם הבאה שבה אתם מבקרים בחוף הים: חוץ מגובה הגלים, מהירות הרוח וטמפרטורת המים, הן גם יספקו לכם הוראות הגעה, ואפילו יתריעו בפניכם על נוכחות מדוזות במים. נראה שהפעם, בדיוק כמו במקרה של כונן הדיסקים במחשב, את הצריבות נשאיר בעולם שכולו 2009.
חופים
אפליקציית "חופים" נועדה לכל מי שמבקר בים: מתרחצים, ספורטאים, הולכי רגל, תיירים ושחיינים, ונותנת מידע רלוונטי ועדכני לגבי המתרחש בחוף בכל רגע נתון: גובה הגלים, מהירות הרוח וטמפרטורת המים. באפליקציה ניתן לקבל מידע על כל חופי הים התיכון, חופי הכנרת וחופי אילת. המידע מוצג על גבי מפה פשוטה לשימוש.
חלק מהמידע אותו מספקת "חופים" אמנם זמין גם באתרים אחרים באינטרנט, אך החידוש הגדול באפליקציה הוא האפשרות לראות בסמארטפון במקום אחד את המידע החשוב לכל מי שמגיע לחוף הים.
הפיצ'ר המעניין והחדש ביותר של "חופים" הוא האפשרות לקבל מידע עדכני על מצב הימצאותן של מדוזות בכל אחד מחופי הארץ. בעתיד מתכננים מפתחי האפליקציה להכניס פרטים נוספים כמו מצב ניקיון המים ומצב ניקיון החוף עצמו, כמו גם סטטוס הנגישות וצבע הדגל.
Sea U
האפליקציה החברתית "Sea u" מרכזת גם היא את כל המידע הנחוץ לביקור בחוף הים. לצד נתונים שונים כמו טמפרטורת המים, העומס בחוף, מצב המדוזות וניקיון החוף, האפליקציה מבקשת לשמש כרשת החברתית של חוף הים, שבה כל אחד יכול לעדכן בכל רגע נתון על מצב החוף.
האפליקציה פותחה על ידי קבוצה של 20 בני נוער מחדרה, וזכתה לאחרונה בתחרות יזם השנה של עמותת "יוניסטרים" ליזמים צעירים, שמעודדת צעירים מהפריפריה ליצור סטארטאפים.
SeaWatch
אפליקציית SeaWatch של החברה להגנת הטבע משמשת כמוקד לדיווח על מפגעים שונים בחוף הים. SeaWatch נועדה לייעל את אכיפת החוק ולמנוע מפגעים בים התיכון, על ידי העברת תלונות על מפגעים בזמן אמת אל גורמי האכיפה.
הים התיכון מנוצל על ידי האדם באופן אינטנסיבי לצרכים שונים – דיג, תיירות והפקת אנרגיה. כתוצאה מכך רבים הוא חשוף מאוד לפגיעות מסוגים שונים. באמצעות האפליקציה ניתן לדווח על שורה של מפגעים: דיג לא חוקי שנעשה בעונה אסורה; צבי ים שנפלטו לחוף אחרי שנפגעו מרשתות דייגים; פסולת פלסטיק שממלאת את החופים; זיהום ים בנפט; והופעת מינים פולשים, כמו דג הזהרון, למשל.
עד היום דווחו באפליקציה יותר מ-200 עבירות, ובזכותה נעצרו אירועי דיג לא חוקי, ניצלו שני צבי ים שנפלטו לחוף, ועוד.
אתר המדוזות הישראלי
הפעם לא מדובר באפליקציה, אלא באתר אינטרנט. אתר המדוזות הישראלי מאפשר לגולשים לדווח על מדוזות בחופי הים התיכון ולצפות במפת הפיזור שלהן לאורך חופי ישראל. האתר הוקם ומתופעל על ידי חוקרים וסטודנטים בחוג לציוויליזציות ימיות ובמכון ללימודי ים באוניברסיטת חיפה וכולל גם מידע רב על החיה הצורבת.
באתר תוכלו לראות את כל חופי הים התיכון עם סימונים שמייצגים את כמות המדוזות, מסבירים האם המדוזות צורבות, כמו גם דיווחים על מים צורבים.
המדוזות נעות בכתמים עם זרמי המים ויכולות למלא חוף או לרוקן אותו תוך דקות ספורות, לכן אין כמו דיווחי זמן אמת כדי לנטר את תפוצתן.
ומה עם ארטיקים?
האפליקציות הישראליות החדשות יכולות לספק מידע חיוני על הים למבקרים מכל הסוגים, אבל עד כמה לא מצאנו אפליקציה שבה נוכל לקבל דיווח זמן אמת על מצב המטקות בחוף ועל מיקומו המדויק של מוכר הארטיקים הקרוב.
ב"זווית" הסיפור פורסם ב"זווית"