מאת: יעקב אשכנזי, מנהל מוצר, תחום בקרה ואוטומציה, שניידר אלקטריק ישראל
שנת 2011 תציב לישראל אתגרים רבים הנוגעים לתחום תשתיות המים והביוב, כאשר צפויה התקדמות משמעותית בתוכנית הממשלה המיועדת לפתור את בעיות התשתית בפריפריה, לשפר את איכות החיים של התושבים, ולצמצם את הפגיעה הסביבתית משפכי הביוב.
ישראל חרתה על דגלה להביא ליציבות במשק המים ולהפחית זיהום מי התהום והנחלים, באמצעות הקמת תשתיות חכמות, כדוגמת מכוני טיהור שפכים (מט"ש). מכונים אלה יאפשרו טיהור איכותי ואוטומטי של שפכים סניטאריים בכל היקף נדרש, תוך עמידה ביעדי אמינות טכנולוגית, עלויות התקנה נמוכות, ותחזוקה קלה. עבור תחום תשתיות המים, האתגרים הללו רלוונטיים מאי פעם, בעוד המחסור במים מעמיק, הקיצוצים הולכים וגדלים, ומחירי המים מאמירים באופן מתמשך עבור כל המגזרים.
מיטב הגורמים בישראל מגויסים שנים רבות במטרה להקים תשתיות מים המבוססות על קידמת הטכנולוגיות בעולם ועומדות בסטנדרטיים בינלאומיים. ספקיות אוטומציית תהליכים גויסו גם הן על מנת להציע מוצרים, פתרונות ושירותים אינטגרטיביים שיצליחו לייעל את השימוש במים.
מבקרה, דרך מערכות חשמל מתח גבוה ומתח נמוך, ועד וויסות מהירות – ההתייעלות באה לידי ביטוי בחיסכון בהיבטי עלות אנרגיה, תחזוקה וכוח אדם, וזאת תוך יעילות תפעולית מרבית, החזר השקעה מהיר, והתחשבות בסביבה.
האתגר: יישום תשתיות מים חכמות בישראל
שיפור תשתיות המים והביוב יאפשר לכל מרכיבי הפסיפס הישראלי, החל מתושבי הפריפריה, דרך המועצות האזוריות והמקומיות, ועד החקלאים, ליהנות ממשק מים המסוגל לתת פתרונות בהתאם לקצב הצמיחה של האוכלוסייה.
עקב זאת עתיד ענף האוטומציה והבקרה לשחק תפקיד מרכזי ביישומה של התוכנית ואף להוביל, באמצעות חדשנות טכנולוגית, מהפכה של ממש בכל הנוגע לתשתיות בישראל.
לאור חשיבותו של הענף בטיפול בתשתיות המים והביוב בישראל, צריכות ספקיות אוטומציית התהליכים להתמודד עם אתגרים רבים, החל מאחריות סביבתית דרך שימור נכסי הון, התייעלות משאבים, מקסום היעילות התפעולית, הקטנת עלויות קבועות, צמצום העלויות המשתנות, ועד לאימוץ כלים המאפשרים למקצועני התעשייה לממש את כל היעדים הללו.
מתקנים בעולם – חסכון של עד 30% בהוצאות התפעול
חברות תשתיות מים רבות בעולם שבחרו להתמודד עם האתגרים מולם ניצב הענף, באמצעות הטמעה בארגון של סביבת עבודה אחידה, שפותחה תוך הדגשת תכונות של שיתופיות וגמישות, הצליחו ליצור אוטומציית תהליכים וייעול ניהול האנרגיה במתקני התפלה, תחנות שאיבה ומט"שים.
פלטפורמת עבודה אחידה אפשרה לספקית תשתיות מים ליישם אסטרטגיות המשלבות בין הספק ובקרה, ואשר הבאות לידי ביטוי בהתייעלות אנרגטית בפרט ובייעול תפעולי בכלל, ובכך לייצר חיסכון של עד 30% בהוצאות התפעול השוטפות (OPEX).
איך זה קורה? מערכת המבוססת על פתרון מתוכנן המשלב נתוני אנרגיה ותהליך בתוכה, מספקת למעשה ממשק יחיד המרכז את כל פעילויות הניהול והבקרה של אנרגיה ותהליכים, לרבות מדי אנרגיה והספק חכמים. באופן זה מתאפשר איסוף מרוכז של נתונים מכמה מקורות אנרגיה כמו מים, אוויר, גז, וחשמל. שילוב הנתונים הנאספים, עם מידע אחר שקשור לתהליך, מספק תמונה ברורה ושלמה על צריכת האנרגיה ליחידה, ועוזר באיתור אותם חלקים טעוני השיפור בתוך התהליך.
שילוב זה גם מצמצם תשלומים נוספים ומונע בזבוז הון לא הכרחי, בכך שהוא מיישם אסטרטגיות דינמיות להשאלת עומסים בתוך מערכת הבקרה: מקטין קנסות על ביקוש שיא, הקשורים לגורם ההספק; ממנף יכולות של תשתיות קיימות, ומאפשר תמיכה בתחזוקה פרואקטיבית לשם הארכת תוחלת החיים של הנכס.
לפיכך, שימוש בסביבה אחידה, פתוחה ושיתופית הינו קריטי ליישום תשתיות מים חכמות, ויאפשר להשיג חיסכון משמעותי הן במים והן באנרגיה.