דף הבית / מאמרים ומחקרים / כיצד ניתן למנוע הפצת חיידק הליגיונלה?

כיצד ניתן למנוע הפצת חיידק הליגיונלה?

אינדקס חברות וספקים

במסגרת עבודתי כמרצה בבתי ספר להכשרה מקצועית ברחבי הארץ, אני עומדת מול אנשי מקצוע צעירים ומבוגרים ומלמדת כיצד לבצע תחזוקה ובקרה למערכות מים ציבוריות כדי למנוע את התרבות חיידקי ליגיונלה.

פרסום

לא אחת עולות שאלות וחששות, של אנשים פרטיים:  האם החיידק יכול להתרבות גם אצלי בבית?  עם מתן מענה חיובי לשאלה נשאת תמיד השאלה העוקבת, איך זה שהציבור אינו חשוף למידע הזה, איך לא מדריכים את הציבור לגבי הסיכון ולגבי התחזוקה המונעת הנדרשת כדי שיוכל לשמור על איכות המים בביתו שלו?

 

אז ראשית, המידע קיים וחשוף לציבור באתר המחלקה לבריאות הסביבה, קישור בסוף מסמך זה.

 

בנוסף, להלן הסבר קצר מיהו חיידק הליגיונלה?  מהיכן הוא בא?  היכן הוא מתרבה?  מתי הוא מסוכן לנו, משתמשי הקצה של מערכות המים?

 

חיידק הלגיונלה הוא חיידק סביבתי.  מצוי במים טבעיים ברמות שאינן גורמות לתחלואה.

הבעיה נוצרת כאשר המים הזורמים מוחזקים בתנאים המאפשרים ריבוי מואץ של החיידקים, לדוגמא מים חמימים בטמפרטורה של 25-45 מעלות צלזיוס, מים עומדים (מים שלא מתחלפים במיכלים/מאגרים/צנרת), משקעי אבנית המצטברים לדוגמא על ראשי מקלחות או מכשירי אדים.

במידה ויתרבו חיידקי הליגיונלה במתקנים כאמור, הם עשויים להיות מדבקים, רק במידה ונחשף אליהם באמצעות מערכת הנשימה.  כלומר, המתקנים העשויים להיות מסוכנים הם מתקנים יוצרי רסס מים.  בדרך כלל מדובר במתקנים המתופעלים על ידי האדם ולא במערכות טבעיות.

 

לדוגמא, אם נטייל במפלי מים טבעיים הזורמים בעוצמה , ברור לכל כי קיים רסס מים בסמוך למפל מים טבעי, אולם הסיכון לתחלואה הוא נמוך כי מדובר במים קרים זורמים וכמות החיידקים ככל שתהיה במים, ככל הנראה זו, לא תגרום לתחלואה.

לעומת זאת, במידה ותהיה תחזוקה לקויה של מתקנים יוצרי רסס מים כגון בריכת זרמים, מגדלי קירור, מכשירי אדים, מערכות חימום מים למקלחות ואח' ואנו נחשף באמצעות מערכת הנשימה לרסס מים מזוהם המופץ מהם, במקרה זה עלולה להיות תחלואה.

 

מהי התחלואה?  מחלה דמוית שפעת או דלקת ריאות שעלולה להסתבך ולהסתיים במוות.

מי האוכלוסייה בסיכון?  על פי רוב ההדבקה במחלה יותר אופיינית בקרב באנשים מבוגרים, מעשנים, בעלי מערכת חיסונית חלשה.

 

היות והחיידקים מגיעים מהסביבה, חשוב להבין מהם כללי התחזוקה הפשוטים שיימנעו מהתבססות החיידקים במערכות הביתיות שלנו :

להלן מספר המלצות לתחזוקה שוטפת, פשוטה אך חשובה של מתקני המים אצלנו בבית:

פרסום
  1. 1. להקפיד כי טמפרטורת המים בדודי המים החמים תהיה גבוהה 60 מעלות צלסיוס. בשל החשש לכוויות, (עובדה לא פחות חשובה שיש לקחת אותה בחשבון), חשוב להשתמש באמצעים להפחתת הטמפרטורה של המים החמים שיכולה להיות בברז הצרכן על ידי מערבלים מקומיים המזרימים מים קרים בעת השימוש בנקודת הצריכה.
  2. 2. כאשר אנו יוצאים לחופשה ממושכת המים עומדים בצנרת הביתית (חמים וקרים), בהתאם עם חזרתנו הביתה חשוב מאוד לרענן את המים בקווים על ידי הזרמת מים ממושכת.
  3. 3. ניקוי שוטף להסרת אבנית של ראשי המקלחות – חיידק הליגיונלה הוא חיידק שורד גם בתנאי יובש, כלומר הוא יכול לשרוד על כתמי האבנית בברז הקצה ועם הגעת הלחות, חלילה לפגוע במשתמש הקצה. בהתאם כללי המניעה ימליצו על פירוק ראשי המקלחות וביצוע ניקוי על ידי מסיר אבנית ולאחרי חיטוי על ידי תמיסת אקונומיקה (כמובן במיהול גבוה כך שהריכוזים יהיו נמוכים מבלי לפגוע בברז עצמו, הוראות יצרן).
  4. 4. בקרב חלק מהאוכלוסייה במדינת ישראל מתקיים שימוש במיכלים שחורים על גגות הבתים, עדות היסטורית לזמנים ותקופות בהם אספקת המים לא הייתה סדירה, מצב שאינו אופייני כיום. מיכלי מים קרים החשופים לשמש על גגות הבתים יכולים להוות אזור פוטנציאלי לריבוי חיידקים באופן כללי ובוודאי חיידקי ליגיונלה ועל כן מומלץ לבטל את המיכלים או לחילופין לוודא כי יוצללו , לוודא תחלופת מים גבוהה (שהמים לא יעמדו במיכל).
  5. 5. בריכת זרמים/ג'קוזי – תקופת הקורונה קירבה אותנו הצרכנים לאפשרות של בנייה והקמת מתקני נופש שונים בחצר הבית הפרטית. הג'קוזי, מתקן נופש שעצם פעילותו יוצר רסס מים, עשוי להוות נקודת תורפה שכן טמפ' החמים חמימה (בתחום התומך ריבוי חיידקים) והמתקן עצמו יוצר רסס.  בהתאם יש לוודא תחזוקה מתאימה למנוע ריבוי חיידקים במשטחי ובצנרת המתקן עצמו:  חשוב מאוד לוודא שקיים סחרור שוטף,  ניקוי  הצנרת המסחררת על פי הוראות יצרן, במידה והמתקן הושבת, טרם הפעלתו מחדש לבצע תחזוקה מונעת על פי הוראות יצרן.
  6. 6. מאגרי מי שתייה בבניינים רבי קומות – כאן האחריות חלה בדרך כלל על וועד הבית או חברות האחזקה. הכללים מחייבים תחזוקה נאותה, פתחים סגורים, ניקוי וחיטוי של המאגרים (המושגים על ידי ריקון מלא של המאגרים) בתדירות שנתית.
  7. 7. מכשירי אדים למיניהם – יש להקפיד ולפעול על פי הוראות יצרן. חשוב לרוקן את המיכל ולייבש אותו.

 

בהרבה מקרים כמו זה המתואר, המניעה היא פתרון לתחלואה ועל כן עקרון חינוך והסברה הוא כלל חשוב תמיד וגם כאן חינוך לבריאות הוא כלי מסייע להכרת המאפיינים ומתוחם את התחזוקה המונעת.

 

חשוב לציין שבכל המתקנים הציבוריים, מתקיימות ביקורות תקופתיות של משרד הבריאות וניתנות דרישות לתחזוקה ולבדיקות, על פי אופי המתקנים וסוג האוכלוסייה המשורתת.

 

אורלי סרוסי-זוהר, יועצת ומנהלת בית ספר אורלי בסביבה להכשרה מקצועית

בתחום מי שתייה מי נופש מי שפכים וקולחין

לפרטים נוספים ומורחבים ניתן לקרוא באתר משרד הבריאות, המחלקה לבריאות הסביבה:

https://www.gov.il/BlobFolder/guide/drinking_water_guide/he/units_environmental_health_BSV_ligyonelaHouse.pdf

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים