ד"ר מיכאלה אלרם
משק המים עומד בפני שינויים משמעותיים, בהם ניסיון לבטל חלק מתאגידי המים ושינוי מחיר המים לצרכנים ולחקלאים. רק מנהל חסר לביצוע התוכניות. דעה
תשעה חודשים לאחר שמשרד האנרגיה פרסם את המכרז לתפקיד מנהל רשות המים, בחרה ועדת האיתור את ערן פולק לתפקיד, אך לפני שבועיים פולק התחרט ונסוג מהמינוי. כך קרה שרשות המים מתפקדת כבר חצי שנה ללא מנהל, ובאוגוסט 2016 מינה שר האנרגיה, יובל שטייניץ, את משה גראזי לממלא מקום המנהל עד שיסתיים המכרז.
שופט בית המשפט העליון, אדמונד לוי ז"ל, קבע כבר ב-2009: "למסקנותיה של ועדת האיתור, שהוקמה על פי החוק או בהחלטה מנהלית משקל מיוחד. מקורו בכך שהוועדה, בהנחה שמונתה כראוי ואינה חוטאת לתפקידה, מכנסת תחת קורתה את אנשי המקצוע הרלוונטיים ואת בעלי המומחיות הנוגעת בדבר, שבכוחם לנהל את איסוף המידע ולחלץ ממנו מסקנות". מאחר שוועדת האיתור בדקה כמה מועמדים, עליה להציג לשר האנרגיה את המועמד שדורג במקום השני אחרי פולק, ואף לחשוף את פערי הדירוג ביניהם. חשיפת הפערים, במידה והיו, תספק לשר תמונת מצב על מועמד אלטרנטיבי, שעבר את ועדת האיתור וסביר שיעמוד בקריטריונים לתפקיד מנהל רשות המים. אם הוועדה סבורה שהמועמד במקום השני אינו ראוי לתפקיד היא צריכה לנמק את החלטתה, כדי שהשר והציבור ידעו שוועדת האיתור פעלה כשורה, ראיינה ובחנה כמה מועמדים – ולדעתה רק ערן פולק התאים לתפקיד.
בהנחה שתמונת המצב אינה כזו ושהיו מועמדים מתאימים נוספים – גם אם פולק היה הטוב שבהם, המלצות ועדת האיתור צריכות להיחשף למען תקינות שלטונית והסבת ספיקות פוליטיים לגבי מינוי מנהל רשות המים. כל השהייה נוספת בהצגת מועמד מתאים מעוררת מבוכה ציבורית מיותרת ותהיות לגבי אינטרסים לא ברורים.
ד"ר מיכאלה אלרם, מרצה לניהול במרכז ללימודים אקדמיים (מל"א), דירקטורית ברמי לוי
מים הם משאב לאומי שצריך לפקח עליו למען כלל הציבור. טוב היה אם מים לחקלאות היו מנוצלים לגידולים שצורכים פחות מים ובנפרד כל התאגידים לביוב ומים עירוניים היו מנוהלים יותר בצמצום. משק המים שלנו זקוק לרה ארגון.
מחירי המים בארץ גבוהים לצרכנים הפרטיים. הגיע הזמן שתאגידי המים יאוחדו או יסגרו וכל ההוצאות המיותרות שנופלות על כיסי הצרכנים ירדו ועימם התעריף.