אינדקס חברות וספקים
בשנים האחרונות, נושא המחסור במגנזיום במי השתייה בישראל הופך לבעיה בריאותית מרכזית הנוגעת לרבים. מקור המחסור טמון במעבר המשמעותי לשימוש במים מותפלים, תהליך אשר מסלק את המינרלים החיוניים מהמאגרים הטבעיים – ביניהם מגנזיום. מדובר במינרל חשוב לבריאות הגוף, במיוחד לבריאות הלב ומערכת כלי הדם, והיעדרו עלול להוביל לתחלואה מוגברת במחלות כמו סוכרת, שבץ, ותופעות אחרות הקשורות ללב וכלי הדם. המצב הנוכחי מעלה סוגיות משמעותיות בתחום בריאות הציבור, ועל כן יש חשיבות לבחינת הפתרונות האפשריים.
החשיבות הבריאותית של מגנזיום
מגנזיום הוא אחד המינרלים המרכזיים בגוף האדם, והוא נוטל חלק משמעותי ביותר בפעילות של מאות תהליכים ביוכימיים בגוף. בין תפקידיו המרכזיים, המגנזיום מסייע לוויסות לחץ הדם, שומר על יציבות קצב הלב, תומך בפעילות השרירים והעצבים, ואף חיוני לבניית עצמות ושיניים חזקות. מחסור במגנזיום עלול לגרום לתסמינים כגון עייפות, התכווצויות שרירים, בעיות קצב הלב, ולגרום בטווח הארוך להחמרה של מחלות כרוניות כמו מחלות לב, יתר לחץ דם וסוכרת.
מקור הבעיה: התפלת מים והסרת המגנזיום
בישראל, הפתרון למחסור במים טבעיים הוא באמצעות התפלת מים מהים. תהליך זה נחשב להצלחה טכנולוגית ותחנת כוח מרכזית לאספקת מי שתייה בטוחים ונקיים לכל אזרחי המדינה. עם זאת, אחד החסרונות המשמעותיים של תהליך ההתפלה הוא שהוא מסלק מהמאגרים את המינרלים החשובים, ובמיוחד את המגנזיום. זאת משום ששלבי הסינון והטיהור של המים מסירים את כל הרכיבים המוצקים מהם, כולל את המינרלים שנמצאים באופן טבעי במים טבעיים.
ללא מגנזיום במים, הציבור נחשף להשלכות הבריאותיות המזיקות שנגרמות בשל חוסר במינרל החיוני. בעוד במדינות שבהן יש ריכוז טבעי של מגנזיום במים (כגון מים ממאגרים טבעיים או מים מינרליים), רמות המחסור אינן גבוהות, בישראל קיים צורך דחוף למצוא פתרון.
העלייה בתחלואה הקשורה למחסור במגנזיום
מחקרים שנעשו בעולם ובישראל מצביעים על כך שצריכה לא מספקת של מגנזיום עלולה להוביל לעלייה במקרי תחלואה במחלות לב, שבץ מוחי וסוכרת סוג 2. מחקרים רבים אף קישרו בין מחסור במגנזיום לבין עלייה בלחץ הדם והידרדרות במצבם הבריאותי של אנשים עם רקע של בעיות לב וכלי דם.
משרד הבריאות והקהילה הרפואית בישראל מודאגים מהשפעת המחסור במגנזיום במים על בריאות הציבור, וגורמים שונים במערכת הבריאות קוראים להוספת מגנזיום למי השתייה כאמצעי להפחתת התחלואה. חשוב לציין כי העלויות הישירות והעקיפות של מחלות הקשורות למחסור במגנזיום נחשבות גבוהות, ופתרון הבעיה עשוי לחסוך לא מעט כסף למערכת הבריאות.
המלצות משרד הבריאות
משרד הבריאות הציע להוסיף מגנזיום למי השתייה המותפלים כחלק משמירה על בריאות הציבור, מתוך הכרה בכך שריכוז המגנזיום במים יוכל לתרום להפחתת התחלואה ולהפחית את העומס על מערכת הבריאות. פתרון זה יכול לספק את המינרל החשוב לאוכלוסיות הרחבות במדינה, מבלי לדרוש שינויי תזונה משמעותיים או תוספי מזון יקרים לאוכלוסייה הכללית.
מנגד, רשות המים מתנגדת למהלך זה בשל עלויות ההוספה של המגנזיום לתהליך ההתפלה. לדעתם, העלות של המגנזיום גבוהה מדי כדי להצדיק את הוספתו למי השתייה, במיוחד כאשר שוקלים את היקף השימוש במים המותפלים בישראל. לטענתם, מדובר בתהליך מורכב ויקר שאינו משתלם כלכלית בטווח הארוך.
פתרונות חלופיים
לצד ההצעה להוסיף מגנזיום למי השתייה, ישנם גם פתרונות נוספים הנבדקים על ידי משרד הבריאות ומוסדות אחרים. אחת ההצעות היא לעודד את הציבור לצרוך מגנזיום ממקורות תזונתיים, כגון ירקות עליים, אגוזים, דגנים מלאים ומים מינרליים המכילים מגנזיום באופן טבעי. תוספי תזונה למגנזיום הם פתרון נוסף לאנשים הסובלים ממחסור חריף, אך אלו אינם פתרונות מעשיים לאוכלוסיות רחבות.
פתרון אחר הוא לפתח טכנולוגיות חדשות שיעשו את תהליך הוספת המגנזיום למים יעיל וזול יותר. טכנולוגיות אלו נמצאות כיום בשלבי פיתוח, ויתכן שבעתיד הקרוב יוכלו להוות פתרון בר-קיימא כלכלית להוספת המינרל החיוני למים המותפלים.
השפעה על קבוצות אוכלוסייה רגישות
מחסור במגנזיום משפיע במיוחד על אוכלוסיות רגישות, כגון קשישים, ילדים, אנשים עם בעיות לב קיימות ואנשים החולים במחלות כרוניות אחרות. אוכלוסיות אלו נוטות לסבול יותר מהשלכות של מחסור במגנזיום, ולכן קיים צורך דחוף להגן עליהן על ידי הוספת המינרל החיוני למי השתייה.
לסיכום
המחסור במגנזיום במי השתייה הוא בעיה בריאותית משמעותית בישראל, הנובעת ממעבר לשימוש במים מותפלים. ההשפעות הבריאותיות של מחסור זה כוללות עלייה בתחלואה במחלות לב, סוכרת ושבץ מוחי. למרות ההמלצות להוסיף מגנזיום למים כדי לשפר את בריאות הציבור ולהפחית את התחלואה, קיימת התנגדות עקב העלויות הכרוכות בכך. בשנים הקרובות יהיה על המדינה לבחון לעומק את הפתרונות האפשריים, בין אם בהוספת מגנזיום למי השתייה ובין אם על ידי עידוד תזונה עשירה במגנזיום.