דף הבית / מאמרים ומחקרים / מעקב אחר זיהום המים באמצעות DNA של אצות

מעקב אחר זיהום המים באמצעות DNA של אצות

אינדקס חברות וספקים

מעקב אחר זיהום המים באמצעות DNA של אצות

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170418114344.htm

פרסום

דיאטומאות (Diatoms) משתייכות למחלקת אצות חד-תאיות בעלות רגישות גבוהה לשינויים בסביבה מימית, ולכן הן משמשות כביו-אינדיקטורים למעקב ביולוגי של איכות מים בנהרות ואגמים. עם זאת, זיהוי מיקרוסקופי שלהן בדגימות דורש זמן רב ומומחיות, ולכן ביולוגים מאוניברסיטת ג'נבה (UNIGE)  פיתחו אינדקס מולקולרי לקביעת איכות מים, המבוסס על ריצוף DNA בלבד של האצה, ללא צורך בזיהוי חזותי של הדיאטומאות.

 

דרגת זיהום נהרות כתוצאה מפעילות אנושית יכולה להיות מוערכת באמצעות מדדים ביוטיים  שונים. מדדים אלו משקפים את המצב האקולוגי של נהרות בהתבסס על הכמות והמגוון של אורגניזמים מסוימים במים – אורגניזמים אשר נבחרו לשמש כביו-אינדיקטורים

(Bio-indicators) בשל העדפותיהם האקולוגיות וסבילותם לזיהום.

 

בתוך כך, האיחוד האירופי ומדינת שוויץ המליצו על הדיאטומאות  כביו-אינדיקטור אידיאלי עבור נהרות ואגמים. זאת, בשל רגישותם הגבוהה לשינויים בסביבתם המימית.

 

כיום, איכות המים בשוויץ נקבעת באמצעות המדד Swiss diatom index (DI-CH), אשר מתבסס על הימצאות מינים שונים של דיאטומאות במים וערכו מגדיר את המצב האקולוגי של המים. הזיהוי המורפולוגי של  מיני הדיאטומאות הקיימות בכל דגימה, אינו עונה על הצורך להערכה ביולוגית מהירה ואמינה לטובת ההגנה על הסביבה המימית וקיים צורך בפיתוח שיטה חדשה מהירה ואמינה.

 

ריצוף DNA כביו-אינדיקטור

 

במטרה לפתח שיטה חדשה המבוססת על רצפי DNA של הדיאטומאות, ביולוגים מאוניברסיטת ג'נבה (UNIGE) עבדו בשיתוף פעולה עם Geneva Water Ecology Service ועם מחלקת הסביבה במעבדות PhycoEco בשוויץ. בתוך כך, החוקרים ניתחו 90 דגימות שנלקחו מנהרות שונים בשוויץ וקבעו את מצבם האקולוגי על בסיס המדד DI-CH. לאחר מכן, הם פיתחו מערכת ייחוס על בסיס התוצאות שקיבלו במדד ה-DI-CH, במטרה לאמת את האינדקס המולקולרי שהם מפתחים. האינדקס המולקולרי מבוסס על מאפיינים של רצפי DNA של כלל מיני הדיאטומאות אשר עשויים להיות מצויים בדגימות שנלקחו.

 

כל טווח של רצפי DNA אשר התגלה בכל אחת  מהדגימות , מתאים לערך ספציפי במדד האיכות DI-CH. בנוסף, לכל רצף DNA קיימת תפוצה שונה והוא מזוהה בכמויות משתנות בכל אחת מהדגימות. על ידי אינטגרציה של כלל הנתונים הללו, החוקרים הצליחו לחשב ערך אקולוגי לכל אחד מרצפי ה-DNA, וזאת מבלי שיהיה צורך לזהות את המין אליו הרצף משתייך.

 

פרסום

אינדקס מולקולרי מותאם עבור הסביבה

 

שיטה זו מאפשרת לעקוב אחר איכות המים באמצעות כל אותם ערכים אקולוגיים. הערכת החוקרים, על פי בדיקות שביצעו, הייתה נכונה עבור כמעט 80% מהדגימות. הגדלת כמות ומגוון הדגימות תאפשר לכייל ולטייב את השיטה לטובת ניתוחים בקנה מידה רחב יותר.

 

יש לציין, כי עיבוד מסונכרן של מספר גדול יותר של דגימות בזמן יעיל ובעלות נמוכה יותר, אינם היתרון היחיד של השיטה החדשה לקביעת איכות המים. בנוסף, האינדקס המולקולרי אשר פותח על ידי המדענים מאוניברסיטת ג'נבה יכול בקלות להיות מותאם לקבוצות אחרות של אורגניזמים חד-תאיים המשמשים כביו-אינדיקטורים. כך, שפיתוח זה עשוי להוות נכס משמעותי לטובת מעקב מגוון מערכות אקולוגיות.

באדיבות מקורות

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים