הועדה המקומית לתכנון ובניה בעמק הירדן דחתה את
בקשת רשות המים להעברת מים לירדן באמצעות צינור
בתום סדרת דיונים שהתקיימו בשבועות האחרונים במועצה המקומית עמק הירדן, בנושא דרך העברת המים לממלכת ירדן, התקבלה ביום רביעי (2.12) החלטה פה אחד לדחות את בקשת רשות המים להעברת המים לממלכת ירדן באמצעות צינור מים.
כזכור, בתחילת השנה נחתם הסכם בין מדינת ישראל לממלכת ירדן, לפיו מדינת ישראל תעביר 50 מיליון מ"ק מים נוספים לירדן וזאת בנוסף ל- 50 מיליון מ"ק המועבר כיום לירדן, זכר להסכם השלום בין המדינות משנת 1994.
ברשות המים וחברת מקורות מעוניינים לבצע את העברת המים באמצעות צינור, בדומה לדרך העברת המים כיום, אלא שברשות הכינרת, המובילה את המאבק יחד עם הארגונים הירוקים והקיבוצים בעמק הירדן, הכינו תוכנית חלופית לעברת המים באמצעות ההזרמה לתוך אפיק נהר הירדן במטרה להחיות ולשקם את האזור הדרומי של הירדן.
ראוי לציין, כי עלות פרויקט 'חלופת הירדן' (להזרמת המים באפיק הנהר) הינה כ- 100 מיליון שקלים, בעוד עלות התוכנית של רשות המים להזרמה באמצעות צינור הינה כ- 220 מיליון שקלים (פי שניים). ברשות הכינרת מסבירים, כי מעבר לעניין הכספי, בפני מדינת ישראל ניצבת הזדמנות חד פעמית לתיקון עוולה היסטורית ולהזרים מים בנהר הירדן. יתר על כן, בקיבוצים טוענים, כי עבודות הנחת הצינור יגרמו נזק לשדות החקלאים שבעמק הירדן, מאחר שנדרשות חפירות בלב האזור החקלאי.
גיורא שחם, מנתח מערכות משאבי סביבה ומים, שהכין את תוכנית חלופת הירדן ותומך בדרך העברת המים באמצעות אפיק נהר הירדן, שולל את טענות רשות המים על פגיעה באיכות המים, במידה והעברה תתבצע באמצעות אפיק נהר הירדן. הוא טוען, כי ניתן להעביר מים באיכות טובה גם באמצעות הנהר: "אנחנו מאוד רוצים לסייע לשכננו בממלכת ירדן הזקוקים למים ומצד שני יודעים, כי המים יגיעו לירדן גם באמצעות הזרמה באפיק הנהר באיכות טובה ובמקביל נהנה כולנו משיקום הירדן והסביבה כחלק מסיוע זה".
הדיונים בוועדה המקומית לתכנון ובניה של המועצה המקומית עמק הירדן התקיימו בשבועות האחרונים, במהלכם השמיעו הצדדיים את עמדותיהם ואף הוגשו למעלה מ- 250 התנגדויות מצד אזרחים רבים לתוכנית הצינור.
ביום רביעי האחרון, התקבלה החלטה פה אחד בוועדה, לדחות את הצעת רשות המים להעברת המים לממלכת ירדן באמצעות צינור. בהחלטה העבירו ביקורת בוועדה על כך שברשות המים התנגדו למינוי גוף מומחים חיצוני בלתי תלוי שיבחן את שתי החלופות. בהחלטה נכתב: "מחליטה הוועדה שלא לאשר הבקשה של מקורות, מתוך שיקולים של צרכי הפיתוח הכולל של האזור מאחר וחברי הוועדה סבורים שאישור התוכנית תסכל אפשרות שיקום נהר הירדן. בצד החלטה זו, מבקשת המליאה לאמץ את הדברים החשובים הכלולים בהחלטת וועדת הערר המחוזית לפיה היה מצופה מרשות המים כרשות אובייקטיבית האמונה על ראיית צרכי משק המים בכללותו כי תעשה בדיקה עדכנית של אפשרות זו )חלופת הירדן) וכי ראוי שבחינה זו תמוצה טרם אישור הבקשה".
גם אם יחליטו ברשות המים להגיש ערער על החלטה זו, מבטיחים תושבי הקיבוצים וברשות הכינרת להילחם למען שיקום נהר הירדן על ידי העברת המים לממלכת ירדן באמצעות האפיק ולא על ידי צינור.
מורד הירדן // צילום: סיון חודי