סוגרים את הים עם הישג מרשים: שנת 2018 מסתמנת כנקייה ביותר מאז תחילת מדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה – 65% מהחופים הוגדרו כנקיים או נקיים מאוד לפחות 70% מהזמן
- במהלך עונת הרחצה 70.4% מהחופים היו נקיים או נקיים מאוד לפי מדד חוף נקי
עונת הרחצה מסתיימת עם שיא, וכך גם שנת 2018 מסתמנת כנקייה ביותר מאז תחילת מדידת ניקיון החופים.
לפי הנתונים עד כה (הנתונים הם מתחילת השנה עד אמצע אוקטובר): 65% מהחופים הוגדרו כ"נקיים" או אף "נקיים מאוד" לפחות 70% מהזמן, לעומת 19.7% מהחופים בשנת 2005, כאשר הושקה תוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה.
במהלך עונת הרחצה שהסתיימה באחרונה, מ"מדד חוף נקי" עולה כי 70.4% מהחופים היו "נקיים" או "נקיים מאוד", לעומת 61% בעונת הרחצה בשנת 2017. כך שלמרות ששנת 2017 הייתה הנקייה ביותר עד כה, עונת הרחצה בשנת 2018 הגיעה להישג נוסף.
עם הרשויות המצטיינות לפי המדד, בהן למעלה מ-70% מהחופים היו נקיים או נקיים מאוד, נמנות: אשדוד, אילת, בת ים, ג'סר א-זרקא, הרצליה, חדרה, מועצה אזורית מטה אשר, נתניה, מועצה אזורית עמק חפר, קרית ים ותל אביב-יפו וכן חופי רשות הטבע והגנים.
נתוני שנת 2018 מציגים מגמת שיפור בניקיון החופים לאורך השנים, ובשנתיים האחרונות המשרד להגנת הסביבה שילש את הסכום המתוקצב לתוכנית "חוף נקי", ומקצה 8.6 מיליון שקל לרשויות מקומיות שבתחומן המוניציפלי נמצאים חופים בלתי מוכרזים בים התיכון או באילת.
כמו-כן, המשרד מפרסם היום את נתוני מדד חוף נקי מה-16 באוקטובר 2018 המראים כי 64.06% מהחופים שנמדדו (20.9-16.10) דורגו כ"נקיים" עד "נקיים מאוד", לעומת 67.0% במדד הקודם, כאשר בתקופה המקבילה בשנה שעברה נמצאו רק 62.12% מהחופים נקיים עד נקיים מאוד. הרשויות החופיות הנקיות ביותר הן: אשדוד, עמק חפר, תל אביב-יפו, ג'סר א-זרקא, הרצליה, בת ים, נתניה, מטה אשר.
הקיץ פתחו המשרד להגנת הסביבה ועמותת אקואושן קמפיין הסברתי תחת הכותרת: "חד-פעמי – לא בים שלי!", הקורא לציבור להשאיר את הכלים החד-פעמיים בבית, וליהנות מחופים וים נקיים מפלסטיק. שליש מהפסולת בחופים הוא הכלים החד-פעמיים והאריזות שמושארות בחוף על ידי ציבור המתרחצים. על פי המחקרים בעולם ובישראל, חופי ישראל מובילים לרעה בכמות הפלסטיק גם בהשוואה לים תיכון, וגם לממוצע העולמי. השנה, נרתמו אל הקמפיין כעשר רשויות חוף שקיימו מגוון אירועים ופעילויות הסברתיות בחופים במהלך חודשי הקיץ.
הפסולת בים ובחופים מהווה מפגע אסתטי, בריאותי ובטיחותי לציבור ולבעלי חיים ימיים וחופים. על-פי ההערכות, מדי שנה מושלכים לימים ולאוקיינוסים כ-8 מיליון טונות של פלסטיק. בישראל נמצא שעד 90% מהפסולת הימית היא פלסטיק שכמעט ואינו מתכלה. יצוין, כי מקור כ-60% מהפסולת בים ובחופים הוא במקורות יבשתיים – כלומר בציבור לא אחראי המבלה בחופים ומשאיר אחריו לכלוך כמו בקבוקי שתייה, כלים חד-פעמיים, קשיות שתייה, שקיות פלסטיק, בדלי סיגריות, שאריות מזון ועוד.
כמדינה החברה באמנת ברצלונה, מחויבת מדינת ישראל לתכנית הפעולה האזורית להגנה על הים התיכון מפני פסולת ימית וחופית ((Regional Plan on Marine Litter Management. על פי תוכנית זו, חובה על המדינות החברות לנקוט בשורה ארוכה של פעולות כדי למזער את ממדי תופעת הפסולת הימית ואת השפעותיה המזיקות על הסביבה הימית של הים ועל האוכלוסייה השוכנת לחופיו.
תוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה פועלת משנת 2005 במטרה למזער את מפגע הפסולת הימית בישראל ולהביא לניקיונם של החופים והים בהתאם למחויבות הבינלאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל.
לפירוט נוסף, נתונים, גרפים וצפייה ברשימת החופים המלאה: