דף הבית / חדשות מים ואיכות סביבה / סיכומי הניטור והמחקר לשמירת המערכת האקולוגית בעמק החולה
כנס ניטור פרויקט החולה

סיכומי הניטור והמחקר לשמירת המערכת האקולוגית בעמק החולה

אינדקס חברות וספקים

 

פרסום

חרף המלחמה בצפון:

הוצגו סיכומי הניטור והמחקר לשמירת המערכת האקולוגית בעמק החולה

בכנס 'ניטור פרויקט החולה'

במרכז המבקרים אגמון החולה של קק"ל שנסגר למבקרים באוקטובר

 

פרופ' דן לבנון: המטרה להקים, מאגר מקיף (ביג דאטה) עם המידע שנחקר ונאסף במהלך 30 השנים האחרונות בניטור החולה. אנו ממשיכים לעבוד כאן בעמק למרות המצב הביטחוני הקשה והצוותים שחלקם מפונים או מגוייסים ומקווים כי הצפון יחזור לימיו הטובים

 

חרף המתיחות, הכוננות הגבוהה ומצב המלחמה בצפון, התקיים כנס 'ניטור פרויקט החולה', בהשתתפות נציגי מכוני מחקר, מוסדות אקדמיים וארגונים סביבתיים, הפועלים יחד לשמירת המערכת האקולוגית בעמק החולה, שהציגו את ממצאי הניטור בעמק בשנת 2023, וכן תוכניות חדשות להרחבת פעילות הפרויקט.

 

הכנס התקיים במרכז המבקרים אגמון החולה, ביוזמת קרן קיימת לישראל, מכון המחקר מיגל, רשות המים, המכללה האקדמית תל-חי והחברה לחקלאות בגליל העליון.

 

פרופ' דן לבנון, ממכון המחקר מיגל: "מאגר המידע המאפשר לעקוב אחר כלל הפרמטרים בעמק שנחקרו, תועדו ונאספו לאורך 30 שנה, הינו נכס חשוב ביותר, שחייבים לפתחו ל'ביג דאטה' ולהיעזר בו בעבודה מעשית. אנו ממשיכים לעבוד כאן בעמק החולה למרות המצב הביטחוני הקשה והצוותים שחלקם מפונים או מגויסים ומקווים כי הצפון יחזור לימיו הטובים".

 

אפי נעים, מנהל אזור עמק החולה בקק"ל: "אנו רואים בעמק החולה אזור אקולוגי שיש לשמר ולטפח, ואין ספק כי למשימת הניטור, כחלק מתהליך שיקום הקרקעות שבוצע בשנות ה-90, חשיבות גבוהה מאד. בזכות שיתוף הפעולה והתיאום המצוינים בין מערך הניטור בהובלת מכון המחקר מיגל ומכללת תל-חי, לבין מערך התחזוקה השוטפת, התקצרו בשנים האחרונות זמני התגובה לאירועים סביבתיים, העלולים להשפיע על המאזן האקולוגי, כגון הופעתם של מיניי פולשים" אמר נעים והוסיף "אנו פועלים בשיתוף פעולה עם מכון המחקר מיגל, לבניית מערכת 'ביג דאטה', שתחבר בין כל המידע הנשמר עד היום, שתאפשר להבין בצורה טובה יותר את הסיבות לתוצאות שאנו רואים בשטח".

 

פיראס תלחמי, מנהל אגף כנרת ושימור מקורות מים צפון ברשות המים: "פרויקט הניטור בעמק החולה החל בשנת 1994, כ-3 עשורים של ניטור המערכת האקולוגית וגוף המים באגמון. להמשך הפרויקט והניטור חשיבות עליונה במיוחד בימים לא פשוטים אלו, מכך שהמים שזורמים בשטחי האגמון ומתנקזים לכינרת, פוטנציאל השפעה על המערכת האקולוגית באגם וישנם מספר תהליכים באגם שאנו ממשיכים לחפש עבורם תשובות.

פרסום

כמו כן, רשות המים מחויבת להמשיך ולשמר את הכינרת כמקור מים אסטרטגי עבור מדינת ישראל, תוך כדי הסתכלות מרחבית על כלל מקורות המים הטבעיים באזור, ועל כן נמשיך לממן ולתמוך במאמצי הניטור בפרויקט בכדי להרים אותו לרמות מקצועיות גבוהות יותר תוך העמקת שיתוף הפעולה עם כלל הגורמים, במטרה להמשיך ולשמור על המאזן האקולוגי ועל הסביבה".

 

במסגרת הכנס הציגו חוקרים וסוקרים, בצוות הניטור, את ממצאי השנה האחרונה בתחומי הניטור השונים של מרכיבי המערכת האקולוגית בעמק החולה. ולרי אורלוב-לוין ממכון המחקר מיגל הציגה סקירה על המשטר המטאורולוגי וההידרולוגי; גיא טאו מהאונ' העברית והמכון הגיאולוגי לישראל הציג ממצאי מחקר לבחינת מאזן החום של אגמון החולה; יהודה יונגשטין מהאונ' העברית הציג מדידות ישירות של שטפי פחמן מגוף המים ומהצומח; ד"ר רותי קפלו-לוי מהמעבדה לחקר הכנרת, חקר ימים ואגמים לישראל סקרה את הניטור הביולוגי-אקווטי; ד"ר עידן ברנע ממכללת תל-חי סקר את ניטור הצומח; אלון רייכמן מרשות הטבע והגנים סקר את ניטור היונקים הגדולים. דנה קליין רכזת ניטור פרויקט החולה – מיגל, סקרה יחד עם אלה רימון מאגמון החולה-קק"ל את ניטור העופות, וכן הציגה סיכום מקיף אודות פעילות הניטור בשנת 2023, ואת תוכניות הניטור והמחקר החדשות לשנת 2024.

 

פרויקט ניטור החולה, מתקיים במקביל לפרויקט שיקום הקרקעות ומילוי גוף המים הביצתי, כחלק ממערך מחקרי רחב במימון רשות המים, קרן LIFE וקק"ל. מערכת הניטור הרב-תחומית המתבצעת באמצעות מכון המחקר מיגל, ממומנת על ידי רשות המים, קק"ל וחקלאי אמנת הכבול באמצעות החברה לחקלאות בגליל העליון.

 

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים