דף הבית / חדשות מים ואיכות סביבה / 2018 שברה שיאים: השנה הנקייה ביותר בחופים מאז החל "מדד חוף נקי"
חוף כזיב, צילום גידי בטלהיים המשרד להגנת הסביבה

2018 שברה שיאים: השנה הנקייה ביותר בחופים מאז החל "מדד חוף נקי"

אינדקס חברות וספקים

2018 שברה שיאים: השנה הנקייה ביותר בחופים מאז החל "מדד חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה: 65% מהחופים היו נקיים לפחות 70% מהשנה

פרסום

  • כאשר הושקה תוכנית "חוף נקי" ב- 2005, הנתון עמד על 19.7% בלבד • הרשויות החופיות הנקיות לשנת 2018: אשדוד, בת ים, מטה אשר, אילת, תל אביב-יפו, קריית ים, עמק חפר, ג'יסר א-זרקה, אשקלון, חדרה, נתניה, הרצליה וחופי רשות הטבע והגנים

השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין: "אני שמח שבזכות הפעולות שלנו, אזרחי ישראל נהנים מחופים נקיים יותר. בשנתיים האחרונות הגדלנו את תקציב 'חוף נקי', יישמנו את חוק השקיות, התחלנו בתוכנית ניטור לאומית לים התיכון ובכתיבת תוכנית להפחתת שימוש בכלים חד-פעמיים. זו דוגמה טובה לשיתוף פעולה של הממשלה, האזרח, השלטון המקומי וארגונים סביבתיים שמביאה לשיפור סביבתי משמעותי"

 סגן השר להגנת הסביבה, ח"כ ירון מזוז: : "אני גאה לעמוד בראש תוכנית חוף נקי, וגאה עוד יותר בעובדה שהגדלנו משמעותית את תקציב הפרויקט בשנים האחרונות. ההשקעה הכספית והירתמותן של הרשויות מקומיות והעמותות הסביבתיות אפשרו לשדרג את רמת הטיפול בזיהום הים והחוף ולהגביר את מודעותם של האזרחי ישראל לשמירה על ניקיון הים והחוף. יחד עם הנתונים המעודדים, אזרחי ישראל חייבים לזכור שעל כל אחת ואחד מאיתנו מוטלת החובה לשמור על רצועת החוף הנפלאה של ארצנו. אחרי כל ביקור בחוף, יש לוודא שלא שכחנו לאסוף את שקיות הניילון, את בקבוקי השתיה ואת שאר מוצרי הפלסטיק"

 פרד ארזואן, מנהל תכנית "חוף נקי" ביחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה: "שיתופי הפעולה של המשרד להגנת הסביבה יחד עם ארגוני הסביבה ורשויות החוף, לצד הגדלת תקציבים בצורה משמעותית, מביאים את התוצאות הרצויות – אך לפנינו עוד כברת דרך לשינוי תודעתי בקרב הציבור להפחתת שימוש בפלסטיק חד-פעמי בחופים"

תוצאות מדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2018 מעידות, כי השנה החולפת הייתה הנקייה ביותר מאז תחילת מדידת ניקיון החופים הלא מוכרזים בשנת 2005.

הגדלת התקציבים שהעביר המשרד להגנת הסביבה לרשויות לניקיון החופים הבלתי מוכרזים לרחצה ולפעילויות הסברה ציבוריות, תוך יצירת שיתופי פעולה של המשרד להגנת הסביבה עם רשויות החוף, אקדמיה ועמותות סביבתיות וכן כניסת "חוק השקיות" לתוקף – הביאו להפחתה משמעותית של כמות הפסולת המושארת בחופי הים בשנת 2018.

65% מהחופים הוגדרו בשנת 2018 כ"נקיים" עד "נקיים מאוד" לפחות 70% מימי השנה, לעומת 54.5% מהחופים בשנת 2017, שנחשבה לנקייה ביותר עד כה, ו-19.7% בלבד מהחופים בעת השקת התוכנית "חוף נקי" בשנת 2005.

ברשימת הרשויות החופיות הנקיות ביותר בשנת 2018 מככבות: אשדוד, בת ים, מטה אשר, רשות הטבע והגנים, אילת, תל אביב-יפו, קריית ים, עמק חפר, ג'יסר א-זרקא, אשקלון, חדרה, נתניה והרצליה.

"מדד חוף נקי" הוא חלק מתוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה. במסגרת זו נשלחים מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד לבדוק את ניקיונן של 66 רצועות חוף לא מוכרזות לאורך כ-153 ק"מ בכלל הרשויות החופיות בים התיכון ובמפרץ אילת.

בשנת 2018 שילש המשרד להגנת הסביבה את התמיכה בתוכנית "חוף נקי" לכ-6.2 מיליון שקל ברשויות מקומיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים.

הפסולת בים ובחופים היא מפגע אסתטי, בריאותי ובטיחותי לציבור ולבעלי חיים ימיים וחופיים. על-פי ההערכות, מדי שנה מושלכים לימים ולאוקיאנוסים כ-8 מיליון טונות של פלסטיק. בישראל נמצא שכ-90% מהפסולת הימית היא פלסטיק שכמעט אינו מתכלה. מקור כ-60% מהפסולת בים ובחופים הוא ביבשה – כלומר, בציבור המבלה בחופים ומשאיר אחריו לכלוך כמו בקבוקי שתייה, כלים חד-פעמיים, קשיות, שקיות פלסטיק, שאריות מזון, בדלי סיגריות ועוד.

פרסום

תוכנית "חוף נקי" היא יוזמה ייחודית של המשרד להגנת הסביבה, שמטרתה למזער את מפגע הפסולת הימית בישראל ולהביא לניקיונם של החופים והים בהתאם למחויבות הבינלאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל. התוכנית בנויה מניקוי; אכיפה; הסברה, חינוך ופרסום; ניטור פסולת ימית; והפחתה במקור. מדינת ישראל נדרשת לנקוט בשורת פעולות כדי למזער את ממדי תופעת הפסולת הימית ואת השפעותיה המזיקות על הסביבה הימית מתוקף חברותה באמנת ברצלונה.

במהלך הקיץ האחרון, השקיע המשרד להגנת הסביבה בהסברה לציבור בשיתוף עם עמותת "אקואושן" סביב פסולת חד פעמית – "חד פעמי – לא בים שלי!". בקמפיין, בהובלת הפרזנטור גבי עמרני, נקרא הציבור להשאיר את הכלים החד-פעמיים בבית וליהנות מחופים וים נקיים מפלסטיק.

 

נתונים נוספים על פסולת פלסטיק:

  • 90% מהפסולת בחופים היא פלסטיק – וזהו ממצא גבוהה יותר מהנתונים העולמיים ונתונים בשאר ים תיכון (מחקר של גליה פסטרנק ואחרים, 2017)
  • 32% מהפסולת בחופים הינה מורכבת מאריזות וכלים עשויים פלסטיק (פסטרנק, 2017)
  • 8 מיליון טון פלסטיק מושלך לים מדי שנה, אשר שווה ערך למשאית אשפה כל דקה (2014, Jambeck)
  • נמצא שריכוז המיקרו פלסטיק בים הישראלי הוא פי 10 ממערב ים תיכון וגבוה מהממוצע העולמי (Van Der Hal, (2017
  • על פי הערכת האו"ם, עד שנת 2050, 99% מעופות ימיים יכילו פלסטיק בגופם

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים