דף הבית / חיסכון במים / איך לחסוך במים בבית ובגינה הביתית?

איך לחסוך במים בבית ובגינה הביתית?

אינדקס חברות וספקים

חיסכון של 10% מהצריכה הביתית משמעותו חיסכון של יותר מ-40 מיליון קוב מים בשנה – מסבירים ברשות המים, שרק לאחרונה הכריזה על התקרבותנו המהירה לקו השחור של הכנרת. הצריכה הביתית היא אמנם ה"כסף הקטן" של צריכת המים, אולם גם ל"כסף הקטן" הזה חשיבות עצומה.

פרסום

"כל עוד יש מים כאשר פותחים את הברז, האזרחים לא מפנימים את מצב המים העגום בארץ", כך לדברי פעיל סביבה מודאג. בקפריסין, לקחו את האמרה הזו צעד קדימה ופעמיים בשבוע, למשך 12 שעות (לסירוגין ביום ובלילה) אין מים בברז – פשוטו כמשמעו. התושבים למדו להסתגל למצב והחיסכון אם לא בא מרצון, הרי שיבוא מכפייה.

באוסטרליה רוכשי מכונות כביסה יתוגמלו בהחזר כספי מהממשלה בהתאם לדרגת החיסכון של המכונה. הדירוג מ-1 עד 5, קובע את מידת החיסכון, כך למשל דירוג 4 מזכה את הקונים ב-170 דולר אוסטרלי.

ובארץ? התחושה היא שמדברים הרבה ועושים מעט. מי שבכל זאת לא מחכה לסנקציות או למשטר מים מחמיר, יוכל לתרום את חלקו אם יאמץ כמה מההמלצות הבאות כדי לחסוך במים ולמחזר אותם:

מי שתייה

* אקווה מייקר – מייצר מים מהלחות: המתקן הירוק ביותר הוא ללא ספק ה"אקווה-מייקר", וגדולתו היא בייצור מים לשתייה מעיבוי הלחות שבאוויר. מתקן זה נותן מענה אולטימטיבי למצוקת המים, משום שהוא מייצר אותם "יש מאין". יכולת ייצור המים עומדת על כ-30 ליטר ביום ומאפשרת את שימוש המים לפעולות השונות בבית. בר המים כולל מים קרים או רותחים ומחירו כ-6,000 שקל ברכישה (כ-900 שקל עלות סנן להחלפה מידי שנה), או כ-250 שקל בחודש להשכרה. מבצע עדכני לרכישת אקווה מייקר: 189 שקל ב-36 תשלומים שווים, כולל סננים ל-3 שנים.

לצד הפלא שבייצור המים (ואחרי שמוודאים כי אכן שום צינורית אינה מזרימה מים למתקן), החיסרון של מתקן האקווה מייקר הוא בגודלו המסיבי יחסית (כשל בר מים גדול) ושפעולת סינון המים מעט מרעישה. תוך כחודשיים, מבטיח איתן מרקוביץ', מנכ"ל אקווה מייקר, ינחת בארץ מתקן המיני של האקווה מייקר שיוכל להשתלב על השיש במטבח. גם לבעיית הרעש, אומר מרקוביץ' מנסים למצוא פתרונות.

מקלחת ושירותים

בחברת מדגל מגליל-ים, המתמחה בייצור ברזים, עומלים על פיתוח שני מוצרים חדשניים לחיסכון במים ה"מתלבשים" על הברזים הקיימים. הפיתוח האחד הוא מערכת שמונעת את בזבוז המים בעת ההמתנה למים החמים במקלחת (יוצג בחודש מארס), והפיתוח השני הוא מערכת הכוללת שני חיישנים ותוכנה המזהה זרימת מים לשווא בברז הכיור. המערכת תפסיק את זרימת המים בכל שנייה בה תזהה זרימת שווא כך למשל בעת שטיפת כלים (תוצג בעוד כחודשיים).

* חסכמים (וסתי ספיקה): החסכמים – פרי פיתוח וייצור ישראלי של חברת מג'יק טכנולוגיות – מצויים בשוק זה 10 שנים, ופועלים על עקרון של ויסות מעברי המים בתוך ברזי הכיור והמקלחת. הווסתים מוציאים 5.5 ליטר מים בדקה בברז הכיור ו-9.5 ליטר במקום 15.5 ליטר לדקה בברז המקלחת, כך שהווסת הפנימי אינו גורע מלחץ המים וחוסך גם את האנרגיה הנדרשת לחימום מים.

במחקר בלתי תלוי שביצעו סטודנטים ב"מגמה הירוקה" בטכניון, הותקנו חסכמים ב-20 דירות במעונות הסטודנטים. במשך שבועיים נבדקה צריכת המים עם ובלי חסכמים. הממצאים מצביעים על חסכון של 50% (!) בצריכת מים: צריכת המים ללא חסכמים עמדה על 90.7 קוב מים לעומת 45.5 קוב מים עם חסכמים.

לחוששים מהפחתת לחץ וזרם המים ולפגיעה בהנאה במקלחת, מספר גיא ירקוני, מנכ"ל מגי'ק קרמיק, כי במרבית בתי המלון בארץ מותקנים חסכמים, כך ברשת פתאל, שרתון וישרוטל, בנוסף, בימים אלה, עבר בקריאה טרומית "חוק החסכמים", ביוזמת ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) וח"כ יוחנן פלסנר (קדימה), שיחייב את משרדי הממשלה להתקין אביזרים חוסכי מים בברזים הקיימים במבני ציבור.

מחיר: כ-30 שקל ליחידה (להשיג ברשתות אייס, הום סנטר ובאתר וואלה!שופס).

* מיכל הדחה דו-כמותי: מיכל כזה, המאפשר להדיח חצי מכמות המים בעת הצורך, הוא פתרון יעיל להפחתת בזבוז המים בהדחת השירותים. לאור העובדה שסעיף זה מהווה 55% מצריכת המים הממוצעת ליום לאדם (כ-55-60 ליטר ביום), מדובר בצעד חיוני.

רוב מיכלי ההדחה בשירותים מכילים 9 ליטר, אך בתשלובת אלוני הולכים צעד קדימה וממליצים להתקין מיכל הדחה של 6 ליטר בלבד, כך שבעת הדחת האסלה בחצי כמות, ינוצלו 3 ליטר בלבד.

תקני הבנייה החדשים אגב, מחייבים התקנת מיכלי הדחה דו-כמותיים בכל שירותים, כפי שיש במרבית השירותים הציבוריים. מחירי מיכלי הדחה כאלה באלוני מתחילים ב-1,100 שקל, בסופר-קרמיק מ-920 שקל ובנגב מ-950 שקל.

* ברז ללא ידית: גם בברז עם חיישן, המוכר בעיקר משירותים ציבוריים, אלמנט חיסכון כאשר המים זורמים רק עם זיהוי חפץ או גוף. מחירים: מ-2,335 שקל לברז עם מים קרים, ומ-2,500 שקל למים קרים וחמים באלוני, ומ-500 שקל לברז עם חיישן בנגב ובמדגל.

השקיית גינה

* הכינו מרזבים לחורף: אפשר ורצוי לנצל את ימי הקיץ לצורך היערכות לחורף – יועץ הגינון עודד יפה ממעבדת שלפ בקיבוץ גבעת ברנר ממליץ להכין מערכת מרזבים שתנתב את מי הגשמים לתעלות השקיה בגינה.

* מחזרו את מי המזגנים: מזגן ביתי ממוצע מייצר כ-3-5 ליטר מים בשעה. ברמת הבניין, איסוף מי מזגנים מכלל הדיירים יכול לספק את כל תצרוכת מי ההשקיה של המבנה. יהושפט אהרוני, מהנדס המתמחה בבניה ירוקה, מציע לצבור מי מזגנים לצורך השקיית הגינה. לדוגמה: בבניין החדש של חברת אינטל, כל מי המזגנים נאספים ומשמשים ל-100% מצורכי ההשקיה במתחם. נדגיש כי בהוראת משרד הבריאות חל איסור על שימוש נוסף במים אלו.

* שימוש חוזר ב"מים אפורים": משאב מים אחר הוא "המים האפורים" שנוצרים בפעולות הביתיות באמבטיה, מטבח, כביסה וכד'. גם מים אלה יכולים להוות מקור מי השקיה לגינה הביתית באמצעות מערכת המטפלת בכ-200 ליטר מים ביום, לרבות ניקוי המים בסירקולציה פנימית – עלותה מוערכת בכ-25,000 שקל. יפה מזכיר ששינוי כזה דורש את הפסקת השימוש בחומרי ניקוי כימיים שרכיביהם עלולים לחסל את צמחיית הגן.

* להשקות בצינור ולא במערכת השקיה: בנוסף, הוא ממליץ על השקיית הגינה בצינור על-פני מערכת השקיה, "מאחר והגן הוא חלק מהטבע שמשתנה מיום ליום והמערכת האוטומטית שפועלת לפי תכנות אינה יכולה לחוש את הצרכים האמיתיים שלו. אספקת מים לא רציפה תעודד את העצים להשריש למעמקי האדמה שיש בה מים".

* תכנון הצמחייה בגינה: למי שבוחר לטפח את גינתו עם מערכות השקיה, בשל יתרונן הברור, ממליץ יפה להציב את הטפטפות על-פני הקרקע למניעת הסתבכותן עם שורשי הצמחים, ולמניעת ספיגת מים בשטחים "מתים", הוא מציע לרכז את זני הצמחים באזורים לפי צריכת המים.

* צמצום שטח המדשאה: בחברת לדיקו, יבואנית כלי הגינון של BOSCH, מציעים להקטין את צריכת המים בגינה באמצעות חיפוי הקרקע על-ידי שבבי עץ, טוף, חצץ, חלוקי נחל וכד'. בנוסף ממליצים על בחירת צמחים שאינם זללני מים ועל צמצום שטח המדשאה.

* לבחור נכון את שעת ההשקיה: מומלץ אמנם לתכנן את שעות ההשקיה לשעות בהן אידוי המים הוא מינימאלי, אך לאו דווקא בשעות החשכה. חן סלטי, מנכ"לית תאגיד עין נטפים, חברת המים והביוב של עיריית אילת, מדגישה שלהשקיה בשעות החשכה או בשעות הבוקר המוקדמות יש חיסרון העלול לבוא לידי ביטוי בבזבוז אדיר של מים: "קשה לאתר בשעות האלה פיצוצים או נזילות בצנרת, וזה גורם משמעותי לבזבוזי השווא. לכן, צריך למצוא את האיזון: שעה שבה שיעורי האידוי לא גבוהים, אך מאפשרת את פיקוח".

נזכיר כי על-פי חוק, השקיה באמצעות ממטרות ומתזים מותרת רק בין החודשים מאי עד אוקטובר, בין השעות 19:00 עד 7:00 למחרת.

* דשא סינתטי: פתרון חסכוני אחר הוא חיפוי הגינה בדשא סינתטי. כדי לנטרל את המראה המלאכותי משטחי הדשא הסינתטיים כיום דומים למקור, ומשמשים למשל במגרשי כדורגל ואפילו בחלק ממרבדי הדשא בגנים הבהאיים בחיפה. לצד היתרון בצמצום צריכת המים, הדשא המלאכותי שומר על מרקם אחיד, אינו נזקק לכיסוח, דישון או ריסוס, אינו מצמיח עשבים שוטים ואינו מהווה כר לגידול נמלים וחרקים אחרים. שמעון חמו, מנכ"ל "פשוט ירוק" המשווקת דשא סינתטי, אומר כי קהל הצרכנים של הדשא המלאכותי הן משפחות צעירות, בגיל 30-40. לדבריו, התחרות הגוברת בענף השביחה את איכות הדשא. "הדשא הסינתטי נתפס כנוגד את התפיסה הירוקה של איכות הסביבה. אני מאמין שהאמת הפוכה – אם נקטין את צריכת המים בגינות, נשאיר יותר מים לטבע". עלות דשא סינתטי, כולל התקנה, ב"פשוט ירוק" הוא 20-30 שקל למ"ר. בדשאטק, המתמחים בדשא מלאכותי, טוענים לחסכון של 1.8 מ"ק למ"ר דשא בשנה בממוצע. מחירי הדשא הסינתטי בחברה נעים בין 60 ל-400 שקל למ"ר.

10 טיפים לחיסכון במים בבית

1. לא להשאיר מים זורמים: סגרו את הברז במקלחת ובזמן הדחת כלים – בעת הסיבון.

2. דקה של מקלחת שווה עשרות ליטרים: קצרו את משך השהות במקלחת, כל שתי דקות חוסכות 40 ליטרים של מים.

3. מיכל הדחה דו-כמותי: עשו שימוש מושכל בכמות המים המודחת בשירותים, בין היתר על-ידי מיכל הדחה כפול.

4. הפעלת מדיח רק כשהוא מלא: העדיפו הדחת כלים במדיח, אולם אך ורק כשהוא מלא. חן סלטי מ"עין נטפים" מסבירה ששימוש נבון במדיח (כולל המעטת שטיפת הכלים טרם הכנסתם למדיח), יכול לחסוך כמחצית מכמות המים המוקצית לשטיפת כלים.

5. שימוש מושכל במכונת הכביסה: הקפידו להפעיל את מכונת הכביסה רק כשהיא מלאה, תוך העדפה לתוכניות כביסה קצרות.

6. אתרו דליפות ונזילות: דליפות ונזילות הן מתכונת לבזבוז מים. כדי לבדוק אם יש נזילות בדירה ובגינה, סגרו כל הברזים בבית ובחוץ ובדקו אם מד המים זז. נזילות ממיכל הדחה הן שכיחות וניתן לבדוק קיומן בקלות על-ידי הנחת נייר טואלט יבש בדופן יציאת המים. אם הנייר נרטב, יש להחליף את אטם המים.

פרסום

7. אל תשטפו את האוטו בצינור: שטפו את המכונית עם דלי וסמרטוט ולא באמצעות צינור (אסור גם ע"פ חוק).

8. מחזרו מים לצרכים שאינם שתייה: כך למשל, אפשר להשתמש במים "משומשים" לצורך השקיה.

9. העדיפות טפטפות על-פני ממטרה: בגינה הביתית, אם אינכם משקים בצינור, קבעו את משך ההשקיה לפי צורכי הגינה (באמצעות מחשב גינה או קוצבי מים).

10. תכננו נכון את הצמחייה: העדיפו צמחים "חסכני מים" וסווגו את צמחי הגינה לפי קבוצות צריכת המים. חיפוי הגינה ימנע את התייבשות הקרקע.

תחרות לא צפויה למתקני המים

איכות המים בישראל מחייבת את ריכוכם. כיום, מערכות רבות לריכוך המים פועלות באמצעות מלח להפחתת יוני הסידן, אולם לפי תקנה שהוציא המשרד לאיכות הסביבה לפני כשלוש שנים, חל איסור על התקנה ושיווק של מרככי מים המושתתים של שטיפת המים במלח, משום שעודפי המלח המשתחררים למקורות המים ממליחים את מי הקולחין, ומשום שבעת התהליך הריכוך "נזרקים" מאות ליטרים של מים.

מרככי המים "אקווה סופט" של חברת אקווה ספרינג הישראלית, מבטיחים את ריכוך המים, קרי הסרת האבנית, ללא מלחים. לדברי מוטי בונפיל, מנכ"ל אקווה ספרינג, הטכנולוגיה של מרכך המים פותחה בגרמניה, והוכיחה את יעילותה בבתים פרטיים, למשל במדינת קליפורניה, שם תקנות המלחת המים לשם ריככם, מחמירות במיוחד.

המערכת "מתלבשת" על שעון המים המרכזי בבית, ובאמצעות פעולה קטליטית היא מקבלת קלציום בצורה אחת ומשחררת אותו בצורה אחרת. החידוש, לדברי בונפיל הוא בציפוי הקרמי של המערכת הפועלת על העיקרון הוותיק של "שרף פולימרי".

היתרון למים ברמה הביתית נחלק לכמה דרגות: החלק באיכות המים בכביסה, במקלחת ולבישול, מדובר בפתרון אידיאלי "המציל" את מכשירי החשמל מפני אבנית: מדיח הכלים, מכונת הכביסה, הקומקום החשמלי ועוד. לצד אורח החיים ושמירה על איכותם, ריכוך המים מאבן, מובטח גם חיסכון בצריכת האנרגיה.

"מי שחווה מקלחת של מים כאלה, יוכל להרגיש בהבדל מיידית", מבטיח בונפיל", המים מלטפים הרבה יותר, לא מתיזים לכל כיוון, ואפילו הסבון מרגיש שונה על הגוף".

"להכשרת" המים למי שתייה, יש להוסיף סנן לצד הברז. המרכך מסוגל להפיק יותר מ-100 ליטר מים רכים לשעה לצרכנים פרטיים ועד 50 אלף ליטרים למוסדות ולמפעלים.

עלות המערכת 8,000-15,000 שקל. אחת ל-5-7 שנים טיפול והחלפת מסנן: 2,000-3,000 שקל.

גם חברת אקווה מייקר החלה משווקת בימים אלה מערכת לריכוך מים המנטרלת את השימוש במלח, הנפוץ מאוד בתעשייה. המערכת של אקווה מייקר מתאימה לבניינים- עסקים או מגורים ומבצעת פעולה של הפרדת האבן תוך ניקוי המים עם הפילטר, שהוא פטנט של אקווה מייקר.

"הסנן מוציא כל סוג של בקטריה אפשרית מהמים והמים המתקבלים מטופלים ונקיים ומתאימים לשתייה", מסביר איתן מרקוביץ', מנכ"ל אקווה מייקר. "איכות החיים הודות למים אלה עולה בכל המובנים – לשתייה, לבישול וכד'".

המערכת, בשל גודלה, מתאימה בעיקר לבניין משותף, והיא מסוגלת לייצר 2.7 קוב מים בשעה לכל דירה.

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים