דף הבית / מאמרים ומחקרים / שיטת חדשה פורצת דרך למדידות ספיקה

שיטת חדשה פורצת דרך למדידות ספיקה

אינדקס חברות וספקים


פרסום

פורסם ב- Water Online
26 במרץ,  2014

עיריות, אשר רוצות למדוד את כמויות הזרימה בצנרת שלהן במדויק, מתחלקות בדרך כלל לשלוש קבוצות:

    אלה הרוצות שסתום בקרת ספיקה, שיכול לשנות את קצב הזרימה במשך הזמן, אך מעדיפות שלא יהיה צורך להתקין מד-ספיקה, שסתום עם מפעיל actuator וממקם (positioner).
אלה הרוצות לדעת בכמה גלונים  השתמשו למילוי מאגר מים.
אלה הרוצות להתקין מד-ספיקה רגיל בעמדת שסתום הבקרה, אבל אין להן מספיק מקום לכך.

הבחירה המקובלת כיום בעולם העירוני עקב שיקולי עלות, אמינות, זמני תחזוקה וכו, היא מד-ספיקה אלקטרו-מגנטי. לרוע המזל, כדי לספק נתונים במידת דיוק סבירה המדים הללו זקוקים לצנרת ישרה של כ-5 קטרי צינור במעלה הזרימה ושל כ-2 קטרי צינור במורד הזרימה.
קיימות טכנולוגיות אחרות אך גם הן דורשות קטעי צנרת ישרים, ובמקרים רבים אף ארוכים יותר מאלה הנדרשים במכשיר אלקטרו-מגנטי.

מבלי להתחשב בטכנולוגיה הנבחרת למדידת הזרימה, אם משתמשים באות המופק ממד-הספיקה לצורך בקרה, צריך עדיין לקשר בין האות לבין שסתום הבקרה, עם כל התיכנות והציוד הנלווה המשתמע מכך.
לחילופין, קיימות טכנולוגיות של "מדידת ספיקה בתוך השסתום", והן מתחלקות לשלוש קבוצות:

    מדי-טורבינה בשסתום.
מדי-מערבולות בשסתום.
חישוב הספיקה באמצעות אות המופק מ"משדרי מיקום"  (position transmitters) ואות של משדרי הפרש-לחצים, המשמשים להערכת המיקום על עקומת ה-Cv של השסתום.

לכל אחת מהטכנולוגיות האלה יתרונות מסוימים, אך גם חסרונות משלה:

    מדי טורבינה דורשים מים נקיים ותחזוקה שוטפת.
מדי מערבולת רגישים לתנודות, הגורמות לקבלת אות ספיקה כאשר אין כלל ספיקה אך יש תנודות, וכמו כן הם נוטים לבעיית סתימות או נזקים עקב עצמים זרים בצינור.
בשיטת חישוב הספיקה, הדיוק תלוי בכך שתהיה עקומת Cv מדויקת של השסתום, וכמו כן עקב המספר הרב של פריטי המכשור המעורבים בחישוב, יש סיכון להצטברות שגיאות רבות; זו השיטה הפחות מדויקת מבין שלוש השיטות.

    תמיד יש לבחון את מידת הדיוק של כל השיטות. השיטות העכשוויות של מדי השסתום הן אמצעי מדידה שבדרך כלל נותן דיוק שלאחוזים (%) מהקריאה בספיקה מלאה. אך מהם באמת הנתונים כשהקריאה  עומדת על 2% בלבד? בעוד שהמספר בו נוקבים הוא חשוב, באותה מידה חשוב מה שמופיע אחרי סימן ה-% (x% מכך וכך…). אחוז מסוים מהמקסימום, בהיותו מדויק כאשר הספיקה במלואה, עלול להיות באופן קיצוני שונה כאשר הזרימה נמוכה, דבר שיש לצפות לראות בתרחיש של שסתום בקרה.

    כפי שנראה בתרשים מס 1 למטה, 2% מהקריאה המלאה יכולים עדיין להיות בתחום השגיאה המותרת ב-8 עד 12 יחידות, אך בקריאה של 10 יחידות זו חריגה של
20%+/-. כלומר הפרש גדול מאותם 2% שחשבנו שיש לנו.

תרשים מס 1:

במד-ספיקה טוב יותר, אחוז דיוק הקריאה יהיה כמו בתרשים מס 2 המופיע למטה.

תרשים מס 2:

פרסום

ניתן לראות בתרשים כי המכשיר מדויק החל מ-9.8 יחידות עד 10.2 יחידות, תוצאה הרבה יותר טובה לבקרה מדויקת.

מד-ספיקה חדש, מדויק יותר וקל לשימוש

חברת Singer Valve, המייצרת שסתומי בקרה, שיתפה פעולה לאחרונה  עם חברת McCrometer כדי להכניס לשימוש מד-ספיקה מסוג "החדרת מודד אלקטרו-מגנטי בנקודה בודדת" המותקן בתוך שסתום הבקרה. מד-ספיקה זה, הנותן דיוק של 2%, תועד ונבדק במעבדות McCrometer המאושרות ע"י מכון התקנים האמריקני.

המכשיר נבדק ואושר, והוא מבטיח דיוק של 2% מהקריאה בכל תחום מהירויות הזרימה בהן הוא מיועד לפעול. כמו כן, כיון שכבר הותאם מראש לשסתום הבקרה של חברת Singer Valve, הרי שניתן להשתמש בו "היישר מהקופסה".     

מודד ההחדרה  (insertion probe)מגיע אל אזור הזרימה באחד מחיבורי הכניסה של השסתום, ובולט אל תוך השסתום עד כ-1/8 מקוטר הצינור, והוא בעל גיאומטריה של חוד כדור רובה שאינה גורמת הפרעה משמעותית לזרימה ומונעת סתימות או היבנות חומר. ניתן
להתקין את המודד על כל שסתום בקרה של חברת Singer Valve בקטרים החל מ-4" עד "36, בכל צד של חיבורי הכניסה אל השסתום, ובנוסף דרושים רק 3 קטרי מרווח צנרת במעלה הזרימה.
החיישן מיועד לטבילה מתמדת והוא ניתן לפירוק. הוא בולט רק משסתומים בתחום מ-4.6" עד 6.3", ודורש מרווח תחזוקה של "12-8" בלבד. הוא מסופק עם ממיר (converter) בעל מסך קריאה LCD וגם מספק זרם יציאה בתחום4‑20mA  עם ארבע יציאות ספרתיות מתוכנתות.

התמחור תחרותי במיוחד ובוודאות פחות יקר מרכישת מדי-ספיקה אלקטרו-מגנטיים בקטרים גדולים. 

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים