פורסם ב: The Indian Express, Over drinking may cause fatal water intoxication: Study, אוקטובר 2016
קישור: https://goo.gl/9WWjqv
לפי מחקר חדש בהובלת חוקרים מאוניברסיטת Monash באוסטרליה, שתייה מוגזמת של מים עלולה לגרום להרעלת מים קטלנית. המחקר זיהה לראשונה את המנגנון אשר מווסת נוזלים בגוף האדם, ועוצר אותנו משתיית יתר. החוקרים מערערים את הדעה הרווחת, לפיה צריך לשתות שמונה כוסות מים ביום בשביל בריאות טובה.
המחקר מראה, כי לאחר צריכה של נוזלים עודפים לגוף, המוח מפעיל מנגנון של "עיכוב בליעה", אשר עוזר לשמר כמות מדודה של מים בגוף האדם.
"אם נעשה רק מה שהגוף שלנו דורש מאתנו לעשות, אנחנו כנראה נפעל נכון – נשתה לפי צמא בלבד, ולא לפי לוח זמנים מפורט", טועןMichael Farrell, פרופסור באוניברסיטת Monash.
במסגרת המחקר, החוקרים ביקשו מהמשתתפים בניסוי לדרג את כמות המאמץ הנדרשת מהם לבלוע מים, תחת שני מצבים. המצב הראשון כלל שתיה לאחר מאמץ גופני, בו המשתתפים היו צמאים. לאחר מכן, במצב השני, המשתתפים שוכנעו לשתות כמות עודפת של מים. לפי התוצאות, מסתמן כי המאמץ לבלוע מים לאחר שתיית יתר, הנו פי שלוש מהמאמץ לבלוע כאשר שותים מתוך צמא.
לדברי Farrell, לראשונה נמצא כי נדרש מאמץ מוגבר לבלוע לאחר שתיית מים עודפים. כלומר, המשתתפים היו צריכים להתגבר על התנגדות כלשהי כדי לבלוע. תוצאות אלו, עולות בקנה אחד עם התפיסה של החוקרים הגורסת כי לאחר שהאדם צורך מספיק נוזלים, רפלקס הבליעה שלו מעוכב.
במהלך הניסוי, החוקרים השתמשו בטכנולוגיית fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging), על מנת למדוד את הפעילות בחלקים השונים של המוח, תוך התמקדות ברגעים שלפני בליעת הנוזלים.
לפי תוצאות ה-fMRI, כאשר משתתפים בניסוי השקיעו מאמץ בבליעת נוזלים, חלקים באזור הקדמי-ימני במוח היו הרבה יותר פעילים. בעקבות זאת ההערכה היא, שקליפת המוח הקדמית מתערבת בתהליך, במטרה לעקוף את מנגנון "עיכוב הבליעה", כך ששתיית יתר יכולה להתרחש בהתאם להוראות חיצוניות (במקרה זה הוראות החוקרים בניסוי).
בתוך כך, Farrell הוסיף, כי במקרים מסוימים בהם ניתנה ההוראה לספורטאים במרתונים להעמיס בשתיית מים, הדבר גרם למותם. זאת, מכיוון שהספורטאים עקבו בצייתנות אחר ההוראות, ושתו הרבה מעבר למה שהיו צריכים.
שתייה מוגזמת עלולה להביא להרעלה בגוף, או להִיפּוֹנַתְרֶמְיָה (Hyponatremia). ההִיפּוֹנַתְרֶמְיָה מתבטאת בירידה חריגה ברמות הנתרן החיוניות בדם, אשר עלולה לגרום לסימפטומים, החל מתשישות ובחילה, ועד כדי פרכוסים ותרדמת.
עם זאת, Farrell מציין כי לעיתים קרובות, אנשים מבוגרים אינם שותים מספיק, ולכן נדרש מעקב אחר צריכת הנוזלים שלהם.
מחקר זה התפרסם בכתב העת-Proceedings of the National Academy of Sciences.