דף הבית / מאמרים ומחקרים / הבולענים בים המלח- מי אחראי על הטיפול בהם ?

הבולענים בים המלח- מי אחראי על הטיפול בהם ?

אינדקס חברות וספקים

בשנה האחרונה נפערו 700 בולענים חדשים באזור ים המלח, שגרמו בין היתר לסגירת חוף מינרל, להרס תשתיות ולפגיעה בתיירות. הטיפול בעניין "נופל בין הכיסאות" במשרדי הממשלה, ואף משרד לא לוקח את האחריות

פרסום

אחת התופעות המסוכנות ביותר באזור ים המלח, הבולענים, אינה מטופלת כיוון שהיא "נופלת בין הכיסאות" במשרדי הממשלה: בעוד הממשלה הטילה במשך שנים את האחריות לנושא על משרד התיירות, שם טוענים כי אין להם ידע מקצועי לטיפול בבעיה.
לדברי יו"ר ועדת הביקורת, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), "מקומם שהנושא נדון מספר חודשים, ומנכ"ל משרד רה"מ אינו מכיר את הבעיות הרציניות באזור. הממשלה לא טיפלה בנושא כראוי, ועד היום אין גורם מוסמך ואחראי שמטפל בעניין המסכן חיי אדם, מבנים ותשתיות". לטענת אלהרר, "בשנה האחרונה לבדה נפערו כ-700 בולענים, בקצב המהיר בעולם. למשרדי הממשלה אין את המשאבים לטיפול בנושא, ולכן על משרד ראש הממשלה לשאת באחריות לתקצוב ובסמכות לטיפול בנושא".

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, הדגיש כי משרד התיירות הוא בעל הסמכות והאחריות לטיפול בעניין. "יש לו גורם מקצועי לטיפול בכך, הממשלה החליטה על כך כמה וכמה פעמים והוא אינו יכול להתנער מאחריותו" טוען גרונר. "זה תקדים מסוכן שמשרד מודה ש'אמנם זה בתחום אחריותי אך לא מתאים לי'. כאילו שמשרד הביטחון יתנער מהגנה על עוטף-עזה או גבול הצפון. אין פתרון לטווח הקצר לתופעה, ולטווח הארוך הפתרון הוא תעלת הימים, שייצב את מפלס המים בים המלח, ובמיזם זה אנו מעורבים. הטיעון של 'חוסר תקציב' איננו קביל". לדבריו, כבר בשבוע שעבר נקבעה פגישה עם נציגי התושבים באזור ים המלח, על מנת לרתום את כל המשרדים לסייע להם.

איתן ברושי (המחנה הציוני) הדגיש את תחושת חוסר-האונים של חברי הכנסת ותשבי האזור מול אוזלת היד של הממשלה. לדבריו, גם התכנית שכבר אושרה – לא מבוצעת. ברושי קרא להעמיד לנושא תקציב ייעודי לטיפול. ח"כ בני בגין (הליכוד), גיאולוג בהכשרתו, טען כי הטלת האחריות על משרד התיירות בטעות יסודה, ועליה לשוב למשרד התשתיות ולמכון הגיאולוגי. לטענתו, ניתן לחזות את הבולענים מראש, אך לא למנוע אותם.

ראש המועצה האזורית תמר בים המלח, דב ליטבינוף, הדגיש כי גם תעלת הימים איננה פתרון. לטענתו היא תעלה את המפלס ב 12 ס"מ בשנה, מול ירידת מפלס של מטר שלם כל שנה. "ים המלח הוא נכס לאומי ובינלאומי, והטיפול חייב להיות מערכתי: שיקום תשתיות תחבורה, חקלאות חלופית, פתרונות תיירות, שיקום הנוף, ביטוח וניקוי השטח מנזקי הבולענים", אמר ליטבינוף.

פרסום

שמעון דניאל, מנכ"ל החברה הממשלתית להגנות ים המלח, אמר כי גם עצירת ירידת המפלס, לא תמנע את תופעת הבולענים. דורון אהרן, סמנכ"ל משרד התיירות, השיב: "הגשנו למשרד ראש הממשלה עבודה כללית ומקיפה לטיפול בעניין, ויש להטיל זאת על משרדים מתאימים – לא עלינו". סיגל גבאי, מנהלת פיתוח התשתיות במשרד התיירות, הדגישה כי כל החלטות הממשלה הטילו על המשרד הכנת תכניות בעניין – אך לא טיפול בהן.

מלווין בלאו, חבר קיבוץ מצפה שלם קרא להכיר בתופעה כ"מכת טבע" כדי שהתושבים יוכלו לשקם את פרנסתם, לאור סגירת חוף מינרל. מנכ"ל משרד ראש הממשלה הקריא את החלטת הממשלה המבהירה כי "על משרד התיירות להפעיל תכנית לאומית לשיקום ופיתוח אזור ים המלח…ושיקום בתשתיות שנפגעו או מצויים בסיכון כתוצאה מאי-יציבות קרקע או בולענים".

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים