חברת מקורות אחראית לחיבור בין מתקני ההתפלה והקידוחים במישור החוף לבין אחרוני הישובים באזור ים המלח והערבה התיכונה ■ הצצה לפרויקט הכולל קידוח והנחת קו בעלות של כחצי מיליארד שקל תוך שמירה על הטבע
*** הכתבה בשיתוף מקורות
מערכת אספקת המים בערבה התיכונה וים המלח היא עצמאית לחלוטין. עד היום התבססו הישובים באזור על מתפילים קטנים וקידוחים מקומיים מליחים, חיבורם למערכת המים הארצית יביא מהפך ביכולת אספקת המים אליהם.
אורי עופר, מהנדס אספקת מים, יא"מ (יחידת אספקת מים) נגב מרכזי במקורות, מספר על הפרויקט: "הנחנו 2 קווים בקוטר של 20 צול וקטע קטן של 16 צול, שמאפשר הזרמת מים לערבה התיכונה ממתפיל באזור מישור החוף, עד לאחרוני היישובים הנמצאים בערבה התיכונה. מדובר בקו שיאפשר הזרמת מים באמינות גבוהה, באיכות גבוהה, וללא הפרעות.
"לאורך הביצוע התמודדנו עם אתגרים כגון עבודה בתוך שמורת טבע בתיאום מלא עם רשות שמורות הטבע וליווי צמוד שלהם, וביצענו שיקום נופי כך שלא ניתן לראות שהונח שם קו. כמו כן, תוואי הקו הוא לאורך מצוק עמיעז עם הבדלי גובה של 400 מטרים, לאורך 2 קילומטרים, מה שהקשה על הפעילות".
המשמעות של הפרויקט השאפתני היא, שבתוך חמש שנים מהיום, יהיה קו צינור רציף המחבר בין מתקני ההתפלה והקידוחים במישור החוף של מדינת ישראל ועד לאחרוני הישובים באזור ים המלח והערבה התיכונה.
זאת ועוד, על מנת להתמודד עם לחצי המים הגבוהים שנובעים מנפילת המים של כמעט 1000 מטרים, הקימה מקורות מערכת ייחודית של אביזרים הידראוליים מתקדמים, אשר נותנים מענה לתחום הספיקות (כמויות המים המסופקות בפרק זמן נתון) והפרשי הלחצים בין הצינור, שמוביל את המים מהמדבר לקו שמוביל את המים לישובים החקלאים באזור.
הפרויקט גם יאפשר הכפלת מספר המלונות בים המלח והגדלה משמעותית של כמות ומגוון הגידולים באזור. עלותו עומדת על כחצי מיליארד שקל והנחתו צפויה, כאמור, להסתיים בתוך חמש שנים.