כיל תמכור את אחזקתה בחברת ההתפלה לקבוצה בראשות כלל ביטוח, המנכ"ל אבשלום פלבר ■ השווי לפיו תימכר האחזקה ב-IDE נמוך מהצעה שהגישה חברה סינית ממשלתית בנובמבר 2016
חברת כיל מממשת את אחזקתה (50%) בחברת הנדסת התפלה (IDE) תמורת 175 מיליון דולר. כיל תמכור את אחזקתה בחברה לקבוצה שתכלול את כלל ביטוח (20%), מנכ"ל IDEE אבשלום פלבר (10%) ומשקיע מוסדי נוסף. חברת דלק שמחזיקה ב-50%% ממניותיה של כיל העדיפה שלא לממש את זכות הסירוב הראשונה שיש לה לרכישת אחזקתה של כיל על פי הסכם בין שני בעלי מניותיה של החברה.
כיל, שבשליטת עידן עופר וקבוצת דלק של יצחק תשובה, העמידו את IDE למכירה בקיץ 2016, לאחר ששתי החברות הגיעו למסקנה שהחברה אינה בליבת עסקיהן. כיל ודלק שכרו את שירותי UBS כבנק השקעות, וביולי 2016 החלו המתעניינים הפוטנציאליים בבדיקות נאותות של החברה. בעקבות הגשת הצעה מחייבת בנובמבר 2016 נערכה התמחרות בין שני המתמודדים שהגישו את ההצעות הגבוהות ביותר: חברה סינית וחברה אמריקאית. החברה הסינית הממשלתית שהשתתפה במכרז הגישה את ההצעה הגבוהה ביותר.
למרות השלמת התהליך ובחירת הזוכה, לא הודיעו כיל וקבוצת דלק על תוצאותיו, משום שהמחיר של ההצעה הזוכה נמוך משמעותית מהציפיות של בעלי השליטה, כנראה 450-425 מיליון דולר. מחיר זה נובע מצבר העבודות הנמוך של IDE, וכן מהנסיגה הנמשכת בתוצאותיה הכספיות. קבוצת דלק שלחצה בעשור האחרון להנפיק את IDE או למכור אותה העדיפה שלא לממש את אחזקתה בחברה בשלב זה על רקע ההערכה שהשפל הנוכחי בענף ההתפלה העולמי בשל הקפאת תקציבים באסיה ובאפריקה יחלוף.
דלק שמנהלת מהלך מתמשך למיקוד פעילותה בענף האנרגיה ומימוש אחזקותיה האחרות לא מימשה את אחזקתה ב-IDE למרות שגם בשווי חברה של 425 מיליון דולר היתה רושמת רווח הון גדול שכן האחזקה ב-IDE נרכשה ב-2002 תמורת 20 מיליון דולר בלבד.
נראה שכיל העדיפה למכור את חלקה ב-IDE במחיר נמוך יחסית לזה שהציעה החברה הסינית בשל חוסר הוודאות בנוגע לקבלת אישור להשלמת העסקה מהממשל האמריקאי. IDE מפעילה את מתקן ההתפלה בקרלסבאד בקליפורניה שהוא מתקן ההתפלה הגדול בארה"ב. המתקן הושק ב-2015 וכושר ההתפלה שלו הוא 70 מיליון מ"ק בשנה. חוסר ההתלהבות של הממשל האמריקאי להעברת נכסים אמריקאים לחברות סיניות עלול היה לעכב את העסקה.
הנדסת התפלה (IDE) הוקמה ב-1965 וביצעה 400 פרויקטים ב-40 מדינות, כולל ישראל, הודו, סין ואוסטרליה, וכן במדינות באירופה ובאמריקה הלטינית. הנדסת התפלה, שמעסיקה 340 עובדים, היא בעלת 50% מהמניות של מתקן ההתפלה באשקלון, שכושר ההתפלה שלו 120 מיליון מ"ק בשנה; בעלת 50% ממתקן ההתפלה בחדרה, שכושר ההתפלה שלו הוא 127 מיליון מ"ק בשנה; ובעלת 51% ממתקן ההתפלה בשורק, שהוא מתקן ההתפלה הגדול בעולם בטכנולוגיה של אוסמוזה הפוכה, וכושר ההתפלה שלו הוא 150 מיליון מ"ק בשנה.
מתקני ההתפלה שבבעלותה החלקית של הנדסת התפלה מספקים 70% מהמים המותפלים בישראל. IDE מחזיקה בנתח של 75% משוק ההתפלה התרמית (הוצאת המלח מהמים באמצעות תהליך אידוי) בשווקים הנגישים לה, כלומר השווקים מחוץ למדינות ערב. כמות המים המותפלת בשווקים הנגישים היא 40% מהכמות המותפלת בעולם כולו. IDE מחזיקה בנתח של 20% בשווקים הנגישים משוק ההתפלה הממברנית (סילוק המלח באמצעות שימוש דחיסת מים בלחץ גבוה דרך ממברנות). הניסיון למכור את IDE לחברה זרה, שלא עלה יפה, היה מאפשר להסיר את המגבלה הפוליטית שמונעת מהחברה להתמודד על פרויקטי התפלה במדינות ערב, ותגדיל בכך את פוטנציאל הצמיחה שלה. החברה העסיקה 380 עובדים נכון לסוף 2016 לעומת 340 עובדים ב-2015 בעקבות רכישתה 40% ממניותיה של חברת OMIS שמפעילה את מתקן ההתפלה בחדרה ב-2016 מידי שיכון ובינוי.
החברה הציגה רווח תפעולי של מיליון דולר ורווח נקי של 10 מיליון דולר במחזור של 173 מיליון דולר ב-2016 לעומת רווח תפעולי של 7 מיליון דולר ורווח נקי של 3 מיליון דולר במחזור של 173 מיליון דולר ב-2015. ההון העצמי של IDE מסתכם ב-225 מיליון דולר. כיל וכלל ביטוח סירבו להתייחס לידיעה.