שותפות רא"מ מדווחת על קבלת אישור מנהל התכנון להכנת תסקיר השפעה על הסביבה למתקן להפקת אנרגיה מפצלי שמן ופסולת פלסטיק
ההחלטה התקבלה ברוב גדול של 12 חברי ועדה מול 4 מתנגדים בלבד
הקמת המתקן של רא"מ תייצר כ- 300 מקומות עבודה חדשים בנגב
ג'אק סבג מנכ"ל רא"מ: "החלטת הועדה מעידה כי חבריה תומכים בקידום המיזם וסמוכים ובטוחים שהפרויקט יפעל בהתאם לתקני איכות הסביבה המחמירים ביותר. בימים בהם ישראל משוועת להקמת מפעלים חדשים ויצירת מקומות תעסוקה בפריפריה, רא"מ תתמיד בחזונה להקים מפעל סביבתי ומתקדם לרווחת התושבים בדרום."
שותפות רותם אנרגיה מחצבים (רא"מ), הפועלת להקמת מתקן להשבת אנרגיה תוך הפקת נפט וחשמל מפסולת פלסטיק באמצעות פצלי שמן, מדווחת היום על קבלת אישור הועדה המחוזית דרום במנהל התכנון להכנת תסקיר השפעה על הסביבה למתקן החלטת מנהל התכנון תאפשר לרא"מ להתקדם שלב נוסף בקידום הפרויקט להקמת המתקן להשבת אנרגיה ותייצר כ- 300 מקומות עבודה חדשים בנגב.
במסגרת הדיון בוועדה הציגו חברי הוועדה תמיכה משמעותית בפרויקט: נציג משרד האנרגיה הדגיש כי מדיניות המשרד תומכת בהמשך חיפושי נפט וכי אין סתירה בין קידום הפרויקט של רא"מ לבין מדיניות משרד האנרגיה לקידום השימוש באנרגיות מתחדשות. יתר על כן, ציין נציג משרד האנרגיה כי כרייה והפקה של פצלי שמן עולים בקנה אחד עם מדיניות משרד האנרגיה לניצול רב שכבתי של משאבי טבע.
כמו כן הביע תמיכה משמעותית נציג משרד הכלכלה, אשר טען כי המשרד תומך בפרויקט מזה מספר שנים וזאת מכמה סיבות: ראשית, מדובר בתעשייה המייצרת תעסוקה איכותית. שנית, מדובר בפעילות סינרגטית ובשימוש מושכל ורב שכבתי של משאבי טבע בשיתוף עם תעשייה אחרת המהווה מכפיל כח משמעותי בעלת השפעות מערכתיות חיוביות על התעשייה, המועצות האזוריות והמועסקים. ראש עיריית דימונה בני ביטון הוסיף על הדברים וציין כי הפרויקט ייצר תעסוקה איכותית וכ- 300 מקומות עבודה חדשים, ויסייע במניעת הגירה שלילית של תושבים מאזור זה.
כאמור, בקשת רא"מ להמשיך בקידום הפרויקט באמצעות קבלת הנחיות לתסקיר השפעה על הסביבה קיבלה תמיכה מרשימה ורוב גדול של 12 חברים בהם משרדי ממשלה וראשי רשויות, מול 4 מתנגדים. השותפות תבקש להתייחס לכלל ההיבטים הסביבתיים שהועלו בדיון באמצעות תסקיר השפעה על הסביבה שיערך ע"י חברות מהמובילות בתחום.
המתקן אותו מתכננת רא"מ להקים הינו המתקן הראשון מסוגו בישראל, הצפוי לטפל בכ- 200 אלף טון פסולת פלסטיק מדי שנה המהווים כ- 20% מפסולת הפלסטיק השנתית בישראל. הטיפול יעשה באמצעות תהליך הנקרא פירוליזה – פירוק החומר האורגני בחום גבוה ללא חמצן וללא שריפה. המתקן יתבסס על טכנולוגיה גרמנית-אסטונית מוכחת להפקת אנרגיה מפצלי שמן המיושמת במתקן Enefit-280 באסטוניה.
רא"מ תרכוש מיצרני הפסולת באזור הדרום והמרכז פסולת פלסטיק המיועדת להטמנה, אשר תגיע למתקן שיוקם במישור רותם באזור המיועד לתעשייה כבדה. התשלום מצדה של רא"מ יעודד יצרני פסולת להעביר אותה למתקן רא"מ ובכך יופחתו משמעותית שריפות פיראטיות ובלתי מבוקרות, אשר בהתאם לדוח הפליטות של המשרד להגנת הסביבה אחראיות ל-60% מפליטת החומרים המסרטנים לאוויר.
מדו"ח כלכלי-סביבתי שנערך ע"י חברת 'כיוון' המתמחה בעבודות מחקר בתחום כלכלת הסביבה, עולה כי המתקן ששותפות רא"מ מתכננת להקים צפוי לחסוך למדינת ישראל למעלה מ- 140 מיליון ש"ח בשנה בהשוואה למצב הנוכחי בו הפסולת מגיעה להטמנה או נשרפת.
ג'אק סבג מנכ"ל רא"מ אמר: "אנו שמחים על קבלת אישור מנהל התכנון והתמיכה המשמעותית והחד משמעית מחברי הוועדה בהמשך קידום הפרויקט של רא"מ. החלטת הוועדה מעידה כי חבריה סמוכים ובטוחים שהפרויקט יפעל בהתאם לתקני איכות הסביבה המחמירים ביותר, כפי שייקבעו בתסקיר השפעה על הסביבה שיערך באופן בלתי תלוי על ידי צוות מומחים. בימים בהם ישראל משוועת להקמת מפעלים חדשים וליצירת מקומות תעסוקה איכותיים בפריפריה, רא"מ תתמיד בחזונה להקים מפעל סביבתי ומתקדם לרווחת התושבים בדרום."
אודות רותם אנרגיה מחצבים (רא"מ):
שותפות רותם אנרגיה מחצבים (רא"מ) פועלת להפקת אנרגיה מפסולת פלסטיק באמצעות פצלי השמן בתהליך הפקת אנרגיה חדשני. במסגרת הליך הפירוליזה מתרחש חימום ללא שריפה של פצלי שמן ופסולת פלסטיק ובסופו מופקת אנרגיה (נפט וחשמל). תהליך כריית פצלי השמן מתבצע במכרה פתוח בדומה לכל מחצבה רגילה ואינו כולל סידוק הידראולי, חימום תת הקרקע או קידוחי הפקה. אפר פצלי השמן ישמש כנשא חום בתהליך הפירוליזה במתקנה המתוכנן של רא"מ. כריית פצלי השמן של רא"מ תשתלב עם כריית פוספטים ביטומניים הנמצאים מתחת לשכבות הפצלים, אשר מתבצעת כיום במישור רותם. רא"מ תהווה פתרון סביבתי לפצלי השמן הכרויים, אשר כיום נותרים כפסולת כרייה בשטח. שותפות רא"מ נסחרת בבורסה בתל אביב והשלימה בהצלחה הנפקה ראשונה לציבור (IPO) בנובמבר 2018. השותפות חתמה על הסכם רישיון ותכנון בלעדי בישראל עם ענקית האנרגיה Enefit Outotec שתלווה את התכנון ותפקח על ההקמה של הפרויקט בישראל. ל-Enefit מרכז מחקר ופיתוח בעיר פרנקפורט שבגרמניה בו מתבצע תכנון המתקן העתיד לקום בישראל בהתאם לסטנדרטים הסביבתיים הגבוהים והמחמירים ביותר.