המשרד להגנת הסביבה, עיריית אשדוד ואיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה קיימו דיון פומבי בהערות הציבור לטיוטת היתר פליטה לתחנת הכוח במתקן ההתפלה באזור התעשייה הצפוני באשדוד; בכוונת המשרד להגנת הסביבה להטמיע מגבלת שעות בהיתר הפליטה הסופי על יחידות הייצור, מעבר למתחייב ברגולציה האירופית
ראש העיר אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי: "אנו אומרים באופן חד וברור, היתר הפליטה לאוויר לתחנת הכוח במתקן ההתפלה לא יעבור במתכונת הזו. העיריה, כל הרשויות באזור בליווי המקצועי של איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד – חבל יבנה, כל התושבים, כל הארגונים – מתנגדים לכך. אני אומר זאת כאן מול אנשי המשרד להגנת הסביבה – שהם שותפים ועמיתים שלנו בקידום נושאים רבים, לזה לא נסכים. אשדוד לא תהפוך לחצר האחורית של מדינת ישראל, לא נסכים לתוספת מזהמים תעשייתיים, לא נסכים להקמת מפעלים מזהמים חדשים – ותחנת הכוח במתקן ההתפלה, במתכונת הזו כפי שפורסמה, היא מפעל מזהם, היא מפעל מסרטן, ואני כראש העיר וכולנו, מתנגדים לו ולהקמת או הרחבת כל תעשייה מזהמת. לשם כך ולהגברת צמצום זיהום האוויר באזור התעשייה הצפוני, אני פועל בשיתוף פעולה הדוק עם איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד – חבל יבנה, מול המשרד להגנת הסביבה, עם השרה עידית סילמן לקידום החלטת ממשלה מתוקצבת שתחייב את כלל הגורמים הממשלתיים בנושא 'תוכנית לאומית לצמצום זיהום אוויר והפחתת סיכונים סביבתיים שמקורם באזורי התעשייה הצפוניים לעיר אשדוד', בדומה להחלטת הממשלה במפרץ חיפה. אנו כבר בהליך מתקדם – לאחר שלאחרונה השרה הנחתה את אנשי המקצוע במשרד לקדם את התוכנית הלאומית"
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, אסף יזדי: "אני מבקש להודות לכל המשתתפים בדיון הפומבי היום על הערותיהם החשובות לטיוטת ההיתר. המשרד להגנת הסביבה מחויב להקשיב לקולות הציבור ולהבטיח כי תהליך מתן ההיתר יתנהל בשקיפות מלאה. אנו נמשיך לפעול במקצועיות ובנחישות כדי להבטיח שמתקן זה יפעל בהתאם להנחיות המחמירות והקפדניות ביותר, ויבטיח הגנה נאותה על בריאות הציבור והסביבה. בהיתר הסופי המשרד יטמיע מגבלת שעות על יחידות הייצור, מעבר למתחייב ברגולציה האירופית"
יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד – חבל יבנה, עו"ד אופיר לסרי: "אנו מתנגדים בכל תוקף למתן ההיתר. נעשה הכול, כל מה שהחוק מאפשר לנו, על מנת למנוע את אישור ההיתר. נעשה הכול למנוע את הקמת והפעלת תחנת הכוח באמצעות מנועי בעירה פנימיים ולא בטכנולוגיה המיטבית והמקובלת בישראל, ולמנוע פליטה בכמות חסרת תקדים של מזהם מסרטן. לא נאפשר פגיעה בתושבים. השותפות בפעילות נגד ההיתר – רשויות מקומיות, ארגונים ירוקים ותושבים היא כוח. האיחוד למען מטרות משותפות – שמירה על בריאות ואיכות חיי התושבים ואיכות הסביבה, מהווה את בסיסו של האיגוד, להיות הגורם המקצועי המלכד למען מטרה אחת חשובה. בימים הללו, התגייסות משותפת למען מטרות נכונות יש בה מן הערכיות והסמליות והיא מחממת את הלב"
מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה – אשדוד חבל יבנה רומי אבן דנן: באזור התעשייה הצפוני באשדוד פועלות כיום 4 תחנות כוח, מספר רב של מתקני תעשייה ותשתיות המוגדרים כתשתית לאומית ושניים מהנמלים הגדולים והמשמעותיים במדינה. מעל 10% מהיקף הייצור של האנרגיה בישראל מיוצר באשדוד, כאשר אחוז התושבים מקרב כלל תושבי המדינה הוא פחות מכך באופן משמעותי, כ-4%. מכאן שגם מהיבט עומס התעשיות באזור התעשייה הצפוני וגם בהיבט של צדק חלוקתי כלל לא קיים צורך בתחנת כוח נוספת במרחב האיגוד, כל שכן במתכונת בה הוגשה הבקשה להיתר. ההתנגדות המקצועית שלנו ושל כלל השותפים להיתר פליטה לאוויר להפעלת תחנת הכוח היא בעיקרה משום הסכנה שהקמת התחנה במתכונת שמופיעה בהיתר, תגרום לפליטה חסרת תקדים של מזהם מסרטן ודאי פורמלדהיד. התוכנית צפויה להגדיל את הפליטות שלה חומר מסרטן זה מעבר למצב כיום, שכבר היום נחשב כאזור התעשייה העירוני עם פליטות חומרים מסרטנים/פורמלדהיד הגבוה ביותר. על המשרד להגנת הסביבה לסרב לבקשה להיתר הפליטה או לכל הפחות להשהות את ההחלטה עד לאחר אישור התוכנית הלאומית וקביעת יעדי הפחתת הפליטות האזוריים. אנו נמשיך ונוביל את ההיבטים המקצועיים להתנגדות למתן היתר הפליטה לאוויר – במתכונת הזו לטובת בריאות ואיכות חיי התושבים ואיכות הסביבה"
==
המשרד להגנת הסביבה קיים היום (א') דיון פומבי בהערות הציבור לטיוטת היתר פליטה לתחנת הכוח במתקן ההתפלה באזור התעשייה הצפוני באשדוד. הדיון התקיים במשרדי איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה, בהשתתפות עשרות תושבי האזור.
בדיון השתתפו ראש העיר אשדוד ד"ר יחיאל לסרי; מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, אסף יזדי; סמנכ"ל בכיר לרישוי ומניעת סיכונים במשרד להגנת הסביבה, אבי חיים; מנהל מחוז דרום במשרד, אמיר זלצברג; מנכ"ל עיריית אשדוד, אילן בן עדי; יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד – חבל יבנה עו"ד אופיר לסרי, מנכ"לית האיגוד רומי אבן דנן וגורמי מקצוע נוספים. עוד נשאו דברים בדיון: ראש המועצה האזורית נחל שורק, שי רייכנר; ראש עיריית יבנה, רועי גבאי; ראש המועצה האזורית חבל יבנה, אבי פוקס; וראש המועצה האזורית גדרות, ערן גלזר. בנוסף השתתפו בדיון נציגי תחנת הכוח.
במסגרת הדיון הציגו נציגי המשרד והאיגוד את תנאי טיוטת ההיתר העדכניים ואת התהליך המנהלי והמקצועי שערך המשרד לשם קבלת החלטה בדבר מתן היתר הפליטה. המשרד להגנת הסביבה ציין בדיון כי בהיתר הסופי יטמיע מגבלת שעות על יחידות הייצור, מעבר למתחייב ברגולציה האירופית (BAT) ומעבר למה שצוין בטיוטת היתר הפליטה שפורסמה להערות הציבור. המשרד יאפשר פרק זמן של מדידות ובחינה של השפעת ההגבלה על מצב איכות האוויר בסביבה למשך מספר שנים שייקבע בהיתר הסופי, שלאחריו תוכל להישקל התאמה של המגבלה.
במהלך הדיון ניתנה אפשרות לציבור ולארגוני הסביבה ותושבי האזור להעיר על טיוטת היתר הפליטה שפורסמה לציבור בתחילת החודש, והמשרד להגנת הסביבה הציג את הערות הציבור שהתקבלו עד כה ופירט את עיקרי הפניות שהתקבלו והתייחסותו אליהן.
המשרד להגנת הסביבה, עיריית איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד – חבל יבנה רואים חשיבות רבה בשיתוף הציבור בתהליך ומברכים את המשתתפים שהגיעו לדיון החשוב.
המשרד ישקול את כל הפניות וההערות שקיבל ושעלו במהלך הדיון מהציבור טרם קבלת החלטה סופית בדבר מתן ההיתר ותנאיו.