הסטארט-אפ הישראלי H2OLL, שנולד כספין-אוף של הטכניון, משיק את המערכת המסחרית הראשונה בעולם המסוגלת להפיק 1,000 ליטר מים מהאוויר ביום – גם באזורים עם לחות נמוכה במיוחד. הפתרון החדשני שמציעה החברה מבוסס על תהליך ספיחה, המאפשר הפקת מים באזורים יבשים במיוחד, בהם מערכות אחרות מתקשות לתפקד.
בניגוד למערכות הפועלות על עקרון הקירור הישיר, המערכת של H2OLL מבוססת על ספיחה, תהליך המאפשר להפיק מים גם כאשר כמות הלחות באוויר נמוכה מ-10 גרם מים לקילוגרם אוויר. המערכת הצליחה לפעול במקומות בהם לחות האוויר הגיעה ל-5 גרם מים בלבד, מה שמאפשר לה להתבלט בשוק הבינלאומי מול מערכות מתחרות שעדיין בשלבי פיתוח.
מערכת ניידת ויעילה באנרגיה
לדברי עודד דיסטל, שותף-מייסד וסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברה, המערכת פועלת ביעילות אנרגטית יוצאת דופן, כשהיא מפיקה כ-41 ליטר מים בשעה וצריכת האנרגיה עומדת על כ-0.5 קילוואט-שעה בלבד. המערכת בגודל קונטיינר קטן ניידת לחלוטין, ומיועדת לשימוש במגוון רחב של סביבות – מבסיסי צבא ועד אזורי מגורים באזורים יבשים בעולם.
"המערכת הניסיונית שלנו פועלת כבר ארבע שנים בטכניון בחיפה," מספר דיסטל, "ואפילו בתנאים קשים של לחות נמוכה הצלחנו להפיק 200 ליטר מים ביום. זהו הישג משמעותי, המוכיח כי המערכת יכולה להפיק 1,000 ליטר מים ביום בתצורתה המסחרית, גם במקומות בהם תנאי הלחות באוויר גרועים במיוחד".
טכנולוגיית הספיחה: המפתח להצלחה
תהליך הספיחה שפיתחה החברה מבוסס על נוזל תמלחת המפוזר על מתקן בעל שטח פנים גדול, המסוגל למשוך אליו את אדי המים מהאוויר. לאחר מכן, באמצעות תהליך אידוי מחזורי, מופרדים האדים מהתמלחת ומעובים לכדי מים לשתייה. יתרון נוסף הוא שהתהליך אינו תלוי בתנאי האקלים החיצוניים, מה שהופך אותו למתאים לשימוש במגוון רחב של תנאים.
לדברי דיסטל, איכות המים המופקים גבוהה במיוחד, מאחר שהתמלחת מהווה חסם בלתי עביר לכל סוגי הזיהומים. "בנוסף, התחזוקה של המערכת פשוטה ואינה מצריכה החלפת מרכיבים לעיתים קרובות. פעם בחצי שנה יש למלא מחדש מינרלים הדרושים לתהליך, בעלות של אלפי דולרים לשנה," הוא מציין.
שווקים עתידיים: נדל"ן ומדינות מתפתחות
H2OLL מתכוונת להיכנס לשוק הנדל"ן עם פתרונות המיועדים לבתים פרטיים, שיאפשרו עצמאות באספקת המים. דיסטל מדגיש שהשוק העיקרי של החברה נמצא במדינות בהן איכות אספקת המים לתושבים ירודה, כאשר במדינות כמו ישראל, בהן המים זמינים ובאיכות גבוהה, המערכת פחות נדרשת.
המערכת הראשונה של H2OLL תוקם בואדי עתיר בנגב, ביוזמת הקהילה הבדואית והמעבדה הבינלאומית לקיימות, בשיתוף פעולה שמדגיש אקולוגיה, חקלאות אורגנית וטכנולוגיות ירוקות. מדובר בפרויקט רחב הכולל גם חינוך, מרכז מבקרים ופיתוח מוצרי בריאות.
H2OLL, שממשיכה לגייס מימון בהצלחה, כבר גייסה מעל 4.2 מיליון ש"ח דרך פלטפורמת Pipelbiz, ועתידה להמשיך להתפתח ולספק פתרונות מים חדשניים ברחבי העולם.