בהמשך לבהלת ההדבקות ממקורות מים טבעיים בגולן במחלת העכברת מסביר הווטרינר ד"ר גיל שביט: הפגיעה העיקרית של מחלת הלפטוספירה (עכברת) בחיות הינה הפלות בפרות.
יש חשש להידבקות בני אדם מהפרשת החיה, כלבים יש לחסן פעם בשנה נגד המחלה
הוטרינר ד"ר גיל שביט, מיסוד המעלה אומר כי מחלת הלפטוספירוזיס (עכברת) נגרמת על ידי חיידק הלפטוספירה והינה מחלה זואונוטית, כלומר עלולה לעבור לבני אדם מבעלי חיים. ההדבקה נגרמת בעיקר ע"י מגע ישיר או עקיף עם שתן של בע"ח נגועים. בישראל, עיקר הפגיעה של מחלה זו היא בפרות, והינה אחד הגורמים העיקריים להפלות בפרות. המחלה עלולה להתבטא גם בצהבת ובשתן דמי, כשל כליות וכבד.
המחלה נקראת עכברת מאחר ועכברים וחולדות הינם הנשאים העיקריים של החיידק בטבע, והם עלולים להדביק דרך הפרשותיהם את חיות המשק, ובהמשך את בני האדם.
המחלה פוגעת גם בכלבים, העלולים לפתח סימני מחלה הקשורים בכליות ובכבד. בחלק מהמקרים ישנה החלמה מלאה אך תתכן התדרדרות עד כדי אי ספיקת כליות או דלקת כבד כרונית.
שתן כלבים נגועים במחלה עלול להדביק בני אדם. קיימים זנים שונים של המחלה ולא כל חיסון מגן מפני כל הזנים. חיסון "משושה" ניתן לכלבים פעם בשנה, ומחסן נגד חמש מחלות נוסף על הלפטוספירה- כגון פארוו וכלבלבת.
בישראל המחלה נפוצה כאמור בעיקר בפרות, לרוב קלה וחולפת, ולעיתים אף חסרת תסמינים. הסימפטומים הבולטים ביותר להדבקות בבקר הם הפלות, ירידה בפוריות, ירידה במתן חלב ושינוי בצבע החלב, ההופך לצהבהב. כמו כן רואים לעיתים שתן דמי וצהבת. בעגלים עלולה להופיע מחלה חריפה המלווה בחום, ירידה במשקל, דלקת בלחמית העין, צהבת ושלשולים, שתן דמי, דלקת ריאות ובהחמרת המחלה גם דלקת קרום המוח ופגיעה במערכת העצבית המרכזית.
מחלת הלפטוספירוזיס בצאן בוגר שכיחה פחות בהשוואה לבקר, אולם דומה בעיקרה לבקר כולל תופעת הפלות. המחלה לרוב אינה מלווה בסימנים קליניים. בטלאים עלולה להופיע מחלה חריפה, כמו בעגלים.
אופן ההדבקה הוא על פי רוב על ידי מגע ישיר או עקיף עם שתן או הפרשות נוספות של בעל חיים חולה. החיידקים המצויים בשתן או במים המזוהמים בחיידק הלפטוספירה (בעיקר מים עומדים ולא זורמים) עוברים באמצעות פצעים פתוחים, או במגע עם רירית העיניים. אנשים העובדים עם בעלי חיים ובאים איתם במגע ישיר הינם בעלי הסיכון הגבוה ביותר להדבק במחלה, כמו רפתנים, בוקרים, קצבים, ווטרינרים וכד'.
הטיפול בלפטוספירוזיס מבוסס על מתן אנטיביוטיקה מתאימה, ובשלביה המוקדמים של המחלה ניתן לרפאה בקלות יחסית. בעדרי בקר וצאת בהם זוהתה המחלה מלווה הטיפול התרופתי במתן חיסונים מתאימים . קיימת חשיבות רבה למניעת המחלה עקב הסיכון להדבקה והפצתה לכן על הרפתנים ומגדלי הצאן למנוע כניסת מכרסמים לאזור בו גדלות הפרות ומגע עם מזונן ,על מנת להפחית את הסיכון להפצת זיהומים מחיות אלה. אין לאפשר לבעלי חיים ,לשתות ממקורות מים עומדים, והעובדה הזו נכונה גם לבעלי חיים המצטרפים לבעליהם בטיולים בטבע, מאחר ומקורות מים אלו עלולים להיות מזוהמים בשתן של בעלי חיים חולים נגועים בלפטוספירוזיס.
החשוב מכל- דאגו לטיפול וטרינרי שוטף בכל בעלי החיים, וחיסונים שנתיים לכלבים.