על פי הדירוג העולמי השנתי של דלויט, ישראל מדורגת מקום הראשון בתחום המים והסניטציה ■ מנכ"ל מקורות: "אנו חשים סיפוק גדול; ההישג של ישראל, גם על רקע האקלים המדברי בו אנחנו חיים, הוא אדיר"
*** הכתבה בשיתוף מקורות
השאלה האם מדינת ישראל היא מעצמת מים עולמית, קיבלה תשובה חיובית וחד משמעית עם פרסומו של דוח דלויט האחרון, אשר הציב את ישראל במקום הראשון בעולם בתחום המים והסניטציה והעניק למדינה את הציון העגול 100.
דוח דלויט מציג מדי שנה את הדירוג העולמי של כלל המדינות בתחומים שונים ונרחבים, ביניהם: חינוך, מים, תשתיות, סניטציה ובריאות. האינדיקטורים הקשורים למים המשמשים לציונים בדוח מתמקדים בשלושה נושאים עיקריים: גישה למים זורמים – אחוז האוכלוסייה המחזיקה בצנרת ואינסטלציה בתוך הבית, כאשר אחד הברזים או יותר מחוברים למים זורמים וכן ברז בחצר הבית או הבניין; גישה למקור מים שפירים באזורים כפריים – אחוז האוכלוסייה הכפרית שיש לה מים זורמים לתוך הדירה ולחצר באמצעות צינור, ברז או קידוח מקומי מוגנים היטב; וגישה אופטימלית למתקני תברואה – אחוז האוכלוסייה הנגישה למתקני תברואה יעילים כגון מערכות ביוב, בורות ספיגה ושירותים. את כל אלו בודק ארגון הבריאות העולמי בשיתוף תוכנית ניטור אספקת מים ותברואה של UNICEF".
לדברי פרופסור דיוויד גרמן, סגן נשיא לטכנולוגיות מחקר ופיתוח מים, דיקן ומייסד בית הספר למדעי מים מתוקים באוניברסיטת ויסקונסין, שהיה בין החוקרים בצוות של דלויט, "ישראל הצטיינה בכל אחד מהתחומים שנבדקו וצוינו לעיל. המשמעות היא, שאין צורך לבצע התערבות על מנת להעלות את איכות תחום המים במדינה. אין זה אומר שכעת אפשר להזניח את הנושא, אלא צריך לשמור על הכיוון החיובי. למעשה, הדוח חושף מדינות נוספות שעליהן להדביק את הפער ולהגיע לציונים גבוהים כמו ישראל בתחום המים".
"לייצר מים יש מאין"
"הידיעה שכל הישיבות והתוכניות שמגובשות, הופכות בסוף לעשייה בפועל המקבלת את הציון העולמי העגול 100, מעוררת סיפוק גדול", אומר שמעון בן חמו, מנכ"ל מקורות, "מדינות רבות מרחבי העולם מבקרות אצלנו ומעוניינות בשיתופי פעולה. הידע שלנו הוא שם דבר בעולם.
"צריך גם לזכור שישראל היא מדינה על סף מדבר. אצל השכנות שלנו יש מים זמינים בברז פעם בשבוע והן אוגרות מים בדוודים. משקי המים אומנם לא ניתנים להשוואה, אך האקלים הוא זהה וההישג של ישראל, גם על רקע האקלים המדברי בו אנחנו חיים, הוא אדיר. תחשבי על כל כך שמעולם לא היה יום בו לא היו מים בברזים בארץ. רק חברה עם יכולת ראיה רחבה, כמו מקורות, יכולה להפנים את כל הצרכים ולייצר מים יש מאין על מנת לעמוד בכל יעדי אספקת המים".
בן חמו מכוון בדבריו למתקני ההתפלה הרבים שהקימה מקורות ברחבי ישראל כגון 'סבחה' באילת המתפיל 95% ממי הים שם; מתקני להט וגרנות בהם מותפלים מים מאקוויפר החוף הדרומי; ומתקן ההתפלה באשדוד בעל טכנולוגיה מהמתקדמות בעולם היכול להתפיל 100 מיליון מטר קוב מים.
עוד הוא מוסיף כי לצד כל אלה הוקמו גם פרויקטי תשתית ענקיים אחרים, המביאים לחיסכון אנרגטי ולהורדת מחיר לצרכן הקצה כמו 'המוביל הארצי החדש', ו'מערכת המים החמישית לירושלים', שהצעידו קדימה את מערכת המים הארצית של ישראל.
בתשובה לשאלה לגבי פרויקטים עתידיים של החברה אומר בן חמו כי "בימים אלו מקורות מתחילה בביצוע חלקה המזרחי של המערכת החמישית לירושלים, הכולל הקמתה של מנהרת מים באורך 13 ק"מ, אשר תבטיח את אספקת המים הסדירה לבירה ולאזורים הסמוכים לה בעשרות השנים הבאות. אנחנו גם מקדמים בימים אלה תוכנית גדולה לאספקת מים ליהודה ושומרון ופועלים לקדם את האוגר הטבעי של המדינה, שנפגע במהלך שנות הבצורת".
הוא מסכם ואומר כי "גם בשנת העבודה 2017 נמשיך לפתח את משק המים בהיקף של כ-מיליארד שקל ונקדם פרויקטי תשתית רוחביים, לצד פרויקטי תשתית מקומיים לטובת כלל הצרכנים".