דף הבית / מאמרים ומחקרים / ההתמודדות עם וירוס הזיקה

ההתמודדות עם וירוס הזיקה

אינדקס חברות וספקים

פורסם ב- THE EXPRESS TRIBUNE
10.3.2016

פרסום

הופעת וירוס הזיקה (Zika), המופץ ע"י יתושים, הוכרזה ע"י WHO בתור מצב חירום לבריאות הציבור. המצב מוגדר כ"איום בהתהוות" עקב היותו דומה לזנים אחרים של וירוסים המופצים ע"י היתושים, בעיקר של קדחת (dengue) או צ'יקונגוניה (chikungunya). בחודש מאי 2015 דווח על מגפה בברזיל ומאז התפשט הווירוס לכ-30 מדינות. לאחרונה דווח על התפרצות הוירוס בפקיסטן.

 הבנת הזיקה והשפעותיו

וירוס הזיקה זוהה לראשונה באוגנדה, ב-1947, בקוף שנמצא ביער בשם זיקה. הוא מופץ ע"י נקבת היתוש האפריקאי, ויכול להיות מועבר גם מאדם נגוע ליתוש בלתי נגוע.

בהשוואה לקדחת ה- dengue או ה-צ'יקונגוניה, וירוס הזיקה חלש יותר ורוב האנשים הנגועים אינם מראים את סימפטומי המחלה הכוללים: כאבי פרקים ושרירים, גירודים, כאבי ראש ודלקות. אחד מתוך חמישה אנשים נעשה חולה, והווירוס קטלני רק לעתים רחוקות.

יחד עם זאת, קיים סיכון לנשים הרות בו עלולים להיוולד תינוקות עם מום המיקרוצפליה (ראש קטן), ובנוסף המחלה עלולה לתקוף את הילודים. כ-4000 מקרי מיקרוצפליה (microcephaly) נצפו בברזיל אך לא הוכח קשר לווירוס, ובכל זאת ה- WHO ממליץ על נקיטת אמצעי זהירות.

קיימים דיווחים על כך שהווירוס מועבר גם באמצעות יחסי מין או חילופי נוזלי גוף נוספים הכוללים מעבר דם, אך אלה לא הוכחו.

הוכח קשר סביר בין דלקת הזיקה ומצב רפואי אחר הקרוי סינדרום GBS בו המערכת החיסונית תוקפת את מערכת העצבים הפריפריאלית, ובמצבים מסוימים גורמת שיתוק תמידי ואף למוות. אך החוקרים עדיין רחוקים מלדעת את כל השלכות הקשר.

כיצד להימנע מהווירוס במקומות בהם פרצה המגפה?

בהיעדר חיסון למניעת זיקה, המרכז לשליטה במחלות וה- WHO ממליצים:

  •    לכסות ככל האפשר את הגוף על מנת למנוע עקיצות


•     לשהות פחות זמן בחוץ ולהתקין רשתות על פתחי מבנים.


•    יש להשתמש בחומרים דוחי יתושים, אשר מומלצים לשימוש לנשים הרות.


•    יש להגן במיוחד על תינוקות ע"י כיסוי העריסה בכילה.


•    חומרים דוחי יתושים מותרים לשימוש בתינוקות בני יותר מחודשיים רק לאחר בחינת תקינות החומרים על מבוגר.


•    ניתן לרסס בגדים בחומר קוטל חרקים כגון ,permethrin המרחיק יתושים ונשאר בבד גם אחרי מספר כביסות


•    יש להחליף בתדירות גבוהה מים עומדים במיכלים פתוחים

 
  •    נדרש שימוש באמצעי מניעה על מנת שהווירוס לא יעבור בין אנשים המקיימים מגע מיני.

 

פרסום

אבחון וטיפול

קשה לאבחן זיקה רק על סמך הסימפטומים, בייחוד באזורים שורצי יתושים המעבירים וירוסים שונים. המחלה ניתנת לזיהוי באמצעות בדיקה מולקולארית. אך יש להתייעץ עם רופא בקשר לאבחנה, על מנת להימנע מאבחנה מוטעית של מחלה חמורה יותר.

אדם שאובחן חיובי לזיקה צריך לנוח ולשתות הרבה על מנת למנוע התייבשות. ניתן לקחת תרופות להורדת החום או למניעת דלקות בזמן ההמתנה לתוצאות בדיקת קדחת ה-dengue. בנוסף על מנת למנוע הדבקות נוספות, יש להיזהר מעקיצות יתוש, המעביר את הווירוס.

הבקרה על המחלה

בשנה האחרונה דווח על קרוב ל-4000 מקרי קדחת dengue בפקיסטן, ובייחוד בעיר קראצ'י. כמות מקרים זו מעוררת דאגה להתפשטות מקבילה של ווירוס הזיקה, שכן המחלות מועברות באמצעות אותו זן יתוש.

בתנאים כאלה מוטב לנקוט באמצעים הכוללים הוראות מסע, נוהלי חיטוי, הגברת מודעות הציבור ואימון צוותים רפואיים. על מנת למנוע את הסיכונים לעוברים, יש לוודא הדרכה נאותה לנשים בהריון או לאלה המתכוונות להרות.

לאור הדאגה הגוברת להפרעות עצביות בארצות דרום-מזרח אסיה, על הרשויות לנקוט בצעדים מתאימים נגד וירוס הזיקה כדי לא לחזור על הטעויות שנעשו לגבי התפרצות קדחת ה- dengue.

 

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים