אסף בן נריה, זווית
סיפורה של העיר פלינט בארצות הברית, פעם מוקד עולמי של תעשיית הרכב, הוא תמרור אזהרה ליחסים השברירים שקיימים בין התושבים והרשויות שאחראיות לספק להם שירותים. גם שלוש שנים אחרי משבר המים הגדול בעיר, ולמרות מיליוני הדולרים שהוקצו להחלפת הצנרת החלודה, עדיין נאלצים תושבי העיר להסתמך על מים מבוקבקים מחשש לאיכותם הירודה של המים.
המשבר בעיר פרץ לאחר שהחלפה לא מבוקרת של מקור אספקת המים לנהר המקומי גרמה לשורה של בעיות – החמורה שבהם היא זיהום של מי השתייה בעופרת. תושבים רבים נחשפו לריכוזים גבוהים של עופרת במי השתייה, חשיפה שנחשבת בעייתית במיוחד בקרב ילדים. כעת, מתברר שהפגיעה הבריאותית לא נעצרה שם: מתברר כי התפרצות מחלת הלגיונרים, שהתרחשה במקביל למשבר העופרת, קשורה גם היא להחלפת מקור אספקת המים. המחלה גבתה את חייהם של 12 מתושבי העיר.
מים כתומים עם חיידקים
לאחרונה פרסם פרופ' מארק אדוארדס מאוניברסיטת ווירג'יניה טק תוצאות של ניסוי שבו שחזר במעבדה את משבר המים שהתרחש בעיר בשנת 20144. אדוארדס התפרסם כמדען שהצליח לשכנע את הרשויות להתערב במשבר המים, אף שהן התכחשו באופן עיקש וגורף לטענות התושבים על כך שיש בעיה במים בעיר (גם צבעם הכתום של המים שיצאו מהברזים לא עזר).
כעת, הוא הראה כי המים שזרמו בצינורות בעת המשבר הם גם הגורם להתפרצות מחלת הלגיונרים, שקרתה גם היא באותה תקופה. מי נהר פלינט, שהחליפו את המים שקיבלה העיר במשך שנים מתאגיד המים בדטרויט השכנה, גרמו לשכבת החלודה ולמשקעים שהתבססו במשך השנים בדופן הצינורות להתנתק ולהתמזג עם זרם המים, וליצור בכך סביבה שבה חיידקי הלגיונלה יכלו לשגשג ולהתרבות.
"גילינו שכשמי נהר פלינט נכנסו למערכת אספקת המים, הם גרמו לשחרור של כמויות גבוהות של ברזל ולהורדת ריכוז חומר החיטוי במים", אמר אדוארדס בריאיון ל-CNN. "שילוב של שני הגורמים הללו – הברזל שמשמש כחומר מזין לחיידקים, והיעלמות חומר החיטוי, אפשר לחיידק הלגיונלה לשגשג במקומות בהם הוא לא יכול היה בעבר". התפרצות מחלת הלגיונרים בעיר גרמה למותם של 12 תושבים ולתחלואתם של 90 נוספים. כעת גם המרכז לבקרת התפשטות מחלות (CDC) מציין שנמצא קשר גנטי בין הזן שגרם לתחלואה לבין זה שנמצא במים שזרמו בצינורות בשנים 2014-2015. כלומר, אותו זן שגרם לתחלואה הוא גם זה שאפיין את מערכות.
אספקת המים בתקופת המשבר
מחלה הלגיונרים אינה עוברת מאדם לאדם, והדבקה מתרחשת עלי ידי נשימה של רסס של מים שמכילים את החיידק מחולל המחלה. חשיפה כזו יכולה להתרחש במקלחת, במרחצאות או בסמיכות לבריכות מים פתוחות שלא מטופלות כראוי. כך קרה בשנת 1976 בכינוס הלגיון האמריקאי בבית מלון בפילדלפיה, אז התגלתה המחלה לראשונה. רסס של מים ממכלים שניצבו על גג המלון והכילו כמויות משמעותיות של החיידק (בטרם קיבל את שמו) גרם להידבקותם של רבים מבין באי הכנס ולמותם של 29 מהם.