פורסם במגזין The Guardian, Oct 2014
הצורך החיוני ארוך הטווח במי-שתייה נקיים חייב לגבור על רווחי הטווח הקצר של חברות הכרייה.
אוסטרליה התברכה במי-שתייה באיכות מהטובות בעולם, במידה רבה בשל ההגנה הקיימת על מקורות המים. ממשלות New South Wales (NSW), משני צידי המפה הפוליטית, נתנו קדימות ראשונה לבטחון המים ואיכותם של מקורות מי-השתייה של העיר סידני, בהם המים נאספים לשימוש העיר והפרברים. אזורים מיוחדים אלה, בהם השטחים החשופים ושטחי הצמחייה הביצתיים, משמשים בתור חוצץ ומסנן טבעי המונע מן המזהמים להגיע למי-השתייה.
באזורים מסוימים בהם קיימים מרבצי פחם תת-קרקעיים ניתן ,בנוסף לכריית פחם תת-קרקעית, להפיק גז טבעי ,(Coal seam gas) הנפלט מהפחם (בעיקר מתאן) שלו ערך אנרגטי גבוה. הפקת הגז מתבצעת באמצעות קידוחים והחדרת מים בלחץ גבוה אל מרבץ הפחם על מנת לגרום לגז לעלות אל פני הקרקע.
לאחרונה התפרסם דו"ח חדש על הפקת גז טבעי משכבות הפחם, ובעקבותיו נודעה הכוונה לבטל את האיסור על הפקת גז טבעי באזורים ספציפיים המשפעים על מקורות המים ואגני ההיקוות.
ניהול אגני ההיקוות נמצא על פרשת דרכים. האם ממשלות NSW יאפשרו את הפקת הגז או יחליטו כי מקורות המים יישמרו תחת רדיוסי מגן ובהם לא תהיה הפקה.
ראש הממשלה Mike Baird צריך לבצע בחירה עקרונית: הפקת גז או מי-שתייה נקיים; שניהם לא הולכים יחד.
כבר כיום, עד 80% משטחה של NSW מכוסה ברישיונות או במכרות קיימים להפקת פחם, כולל בחלק מאגני ההיקוות – והתוצאה הרת אסון. אחת הדוגמאות הגרועות ביותר היא כריית longwall )שיטת כרייה תת-קרקעית בה חוצבים גוש ארוך של פחם, הנראה כמו חומה) באגן הניקוז של סידני, אשר קודם סיפק 30% מתצרוכת המים של אחד האזורים. בעקבות כריית longwall בתחילת שנות ה-2000, הקרקע נסדקה לאורך יותר משני קילומטרים וזוהמה בתחמוצת ברזל.
הדוגמה הנ"ל ניצבת כתמרור אזהרה חמור המתריע מפני סיכוני הכרייה התת-קרקעית למי-השתייה, ומבהירה מדוע יש למנוע ככל האפשר את סיכוני ההפקה. בעוד שאיסור על כרייה באזורים מסוימים של אגני ההיקוות עצר הפקה תעשייתית של גז טבעי, ישנם גם רישיונות שהוענקו לכרייה ולחיפוש ואלו יוכלו להתממש מייד כאשר יוסר האיסור.
האזורים הבתוליים (ללא מכרות) מספקים מים לכ-5 מיליון תושבים. ברבים מאזורים אלה אסור אפילו לטייל ברגל או לרכב באופניים, ופעילות מסוג זה עלולה להיגמר בקנס של 44,000 דולר אוסטרלי.
באזורים בהם נאסר על טיולים רגליים, נראה לא סביר לאפשר הפקת גז טבעי בלחץ גבוה ושימוש בתהליכים כימיים.
הצורך החיוני ארוך הטווח של הקהילה שמי-השתייה ימוקמו לפני הרווחים קצרי הטווח של חברות הכרייה. רוב מוחץ של תושבי NSW (73%) רוצים, כי מקורות המים של מי השתייה יהיו מחוץ לתחום כשמדובר בהפקת גז טבעי.
למומחי בריאות יש אמונה בסיסית ארוכת שנים באשר לכך שמניעה עדיפה על ריפוי. כלל דומה צריך להיות מופעל כאשר המנהיגים מקבלים החלטות חשובות שיש להן השלכה על חיי האזרחים.
מי-שתייה נקיים לחקלאות, תעשייה ובעלי חיים צריכים תכנון ארוך טווח ביותר. עלינו למנוע אי-וודאות וסיכונים, כדי להבטיח אספקת מי-שתייה בריאים כעת ובעתיד.