השרה להגנת הסביבה ערכה הערב (שבת) הגיעה הלילה לחדר המצב של המשרד להגנת הסביבה בחיפה, וקיימה יחד עם מנכ"ל המשרד, דוד יהלומי, הערכת מצב עם נציגי הרשויות המקומיות, איגודי ערים לאיכות סביבה, עמותת אקואושן וכלל הגופים הרלוונטיים.
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "מרגש מאוד לראות את המתנדבים היום שהשתתפו במבצעי הניקיון. אני רוצה לציין שיש לנו כרגע שליטה על האירוע, למרות שמדובר באירוע מורכב ביותר. טיסת הסיור שהוצאנו הבוקר גילתה שלא נראו יותר כתמי זפת בים שזה מצב מעודד. אנחנו מגייסים את המשאבים, הקרן למניעת זיהום ים כבר אישרה את הסיוע התקציבי לרשויות, ובימים הקרובים נעביר את הסיוע בפועל".
מכיוון שמדובר באירוע שבו הזיהום הוא בצורת זפת חצי מוצקה או מוצקה לגמרי הדרך הנכונה לפינוי הפסולת מהחופים היא בניקוי ידני, תוך הפרדה ככל הניתן בין הפסולת השמנית לחול ולפסולת הרגילה.
"היום הפעלנו באמצעות המערך שהכשרנו עם עמותת אקואושן כ-4,000 מתנדבים, שפעלו כולם לפי ההנחיות שלנו. גם אנחנו וגם יתר הגופים קראנו למתנדבים לפעול אך ורק בתיאום בשלוש דרכים: או דרך הרשויות המקומיות, או דרך רשות הטבע והגנים או דרך עמותת אקואושן בשיתוף עם המשרד. אני יודעת שכולם רוצים לסייע, אבל זפת היא חומר מסוכן! חובה לפעול בזהירות ובאחריות".
בהערכת המצב הציגו אנשי המקצוע תחזית שלפיה ביום שלישי תתחיל סערה נוספת עם גלים גבוהים ומשום כך, יתכן מצב בו גושי זפת שנמצאים כעת על הסלעים בחוף, יינתקו ויוסעו עם הזרמים לחופים סמוכים.
האחריות לניקיון בחופים מוטלת על הרשויות המקומיות, והמשרד להגנת הסביבה ציין בהערכת המצב כי הוא לרשותן כדי להנחות ולתת ביטחון וכן לארגן תקציבים למימון הפעולות. בשלב זה הפסולת שנאספה ממתינה במשטחים ייעודיים בעורף החופים, ואנו בוחנים פתרונות שונים לטיפול בפסולת, גם באמצעות החברה הממשלתית לשירותי איכות הסביבה. המשרד יעשה כל מה שניתן כדי לקדם פתרונות סביבתיים מהירים.
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "אנחנו בוחנים מידע שהתקבל מסוכנות הבטיחות הימית האירופית, שלפיו זוהה בים באמצעות לוויין כתם החשוד כשמן לפני כשבוע, כ-50 קילומטר מחופי ישראל. איתרנו כ-10 אוניות שחלפו במקום, ואחת מהן או יותר עשויה להיות חשודה כאחראית לאירוע החמור שפקד את חופי ישראל.
"הטבע שלנו, הסביבה הימית והבריאות של כולנו הם לא הפקר! לזפת המזהמת שפגעה בחופים ובבעלי החיים יש אחראי שפעל ברשלנות ובחוסר אחריות. הנזק שנגרם לטבע צריך להדאיג כל אזרח במדינת ישראל. אנחנו ממשיכים בכל האמצעים כדי לאתר את האחראי לאירוע, להפעיל נגדו את כל הסמכויות שבידינו ולמצות עימו את הדין.
"אלפי המתנדבים שהגיעו בסוף השבוע וההתגייסות של הציבור למאמצי ניקיון החופים מחממת את הלב. הזפת היא חומר מסוכן, והמתנדבים שרוצים להמשיך ולסייע מוזמנים לעשות זאת רק בתיאום עם הרשויות המקומיות, רשות הטבע והגנים ואקואושן, שהכשירה איתנו מתנדבים לנושא."
היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה נמצאת בקשר עם גופים בין-לאומיים מאז תחילת אירוע נחיתת גושי הזפת בחופי ישראל, לשם איתור המקור לכך. במסגרת זו, התקבל מידע ראשוני מהסוכנות האירופית EMSA (סוכנות הבטיחות הימית האירופית) ומ-REMPEC ממלטה (מרכז אזורי לתגובה לזיהומי ים בים התיכון) על אפשרות לזיהוי של כתם שמן שאירע ב-11 בפברואר כתוצאה מפליטה מאונייה, מול אזור אשקלון, במרחק של כ-50 קילומטר מחופי ישראל.
כתם חשוד זה, הנמצא מחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל, זוהה באמצעות לוויין, והוא נבדק על-ידי המשרד להגנת הסביבה כמקור אפשרי לזיהום, על-ידי שימוש במודל לחיזוי תנועת ים. תוצאות המודל מראות התאמה טובה למקור, וחיבור שלו לגושי הזפת הנפלטים בימים האחרונים בחופים – הן מבחינת הזמן והן מבחינת המרחב שנפגע.
אנשי היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה נמצאים בקשר עם הגורמים האירופים בניסיון לזהות את כלי השיט שהפליגו בקרבת מיקום הכתם במסגרת הזמן המתאימה, על-מנת לגלות את מקור הזיהום. בשלב זה, בדיקת המשרד להגנת הסביבה מעלה אפשרות לשיוך של לפחות 10 אוניות שחלפו בזמן ובמקום המתאימים להיווצרות כתם השמן.
המשרד מבצע בדיקת עומק למציאת הגורם המזהם מתוך האוניות החשודות ומשתמש בכל האמצעים שברשותו כדי לאתר את כלי השיט המזהם. מתוך עשר האוניות החשודות שעברו במרחב האמור, שתיים אף הגיעו לנמל אשדוד. מפקחי היחידה הימית של המשרד ביצעו ביום ה' האחרון ביקורת פתע באונייה אחת חשודה שעדיין שהתה בנמל, ואולם היא נשללה כמקור אפשרי ונמצאה תקינה בכל הפרמטרים. האונייה החשודה האחרת אינה נמצאת עוד בישראל.
המשרד להגנת הסביבה עומד בקשר עם גופים בין-לאומיים, וככל שיהיה זיהוי לאונייה והיא תאותר, המשרד יפנה למפקחים במדינות היעד לבצע ביקורת באוניות.
לשם הבנת סדרי הגודל של האירוע: דלק שנישא כדלק הינע (כבנזין לאונייה) יכול להגיע עד 4,000 טונות ויותר לאונייה (מזוט). בנוסף, בנתיבים ימיים אלה יש מכליות נפט המפליגות ונושאות בקרבן עד כ-250-300 אלף טונות נפט גולמי ומוצריו. על-פי פריסת הזפת לכל אורך חופי הארץ, ברצועת חוף של כ-160 קילומטר, לא ניתן לאמוד בצורה מדויקת את כמות הדלק שנפלטה מהאונייה, אך מומחי המשרד להגנת הסביבה מעריכים כי ההיקף הוא בין עשרות למאות טונות דלק.
ביום שבת בבוקר, טיסת סיור של המשרד להגנת הסביבה איתרה כתמי זיהום בים מול חופי חיפה במספר נקודות. סירות שהפעיל המשרד להגנת הסביבה כדי לבחון את מקור הזיהום מקרוב ולאפשר טיפול שלו בים, לא מצאו את כתמי הזיהום, שייתכן כי הגיעו לחופים באזור כזפת. המשרד להגנת הסביבה פרס ציוד ספיגה בחופי חיפה למיזעור פגיעה בחופים. מעבר לכך, המשרד מדגיש כי טיסת הסיור הראתה כי בכלל המקומות הים נקי, וכל עוד לא מתחוללת סערה נוספת אין עוד כתמי זיהום הניכרים לעין בשלב זה.