דף הבית / חדשות מים ואיכות סביבה / כיל (ICL) בקשה להתיר לה להרחיב את היקף הזרמת המים מהאגן הצפוני של ים המלח לבריכה התעשייתית
הזיהום בנחל צאלים. צילום: רשות הטבע והגנים

כיל (ICL) בקשה להתיר לה להרחיב את היקף הזרמת המים מהאגן הצפוני של ים המלח לבריכה התעשייתית

אינדקס חברות וספקים

במפעלי ים המלח טוענים כי הגדלת ההזרמה נחוצה כדי למנוע פגיעה במלונות. כזכור, בחודש יוני התגלתה דליפה בתעלה, שגרמה לזיהום נחל צאלים. המשרד להגנת הסביבה: "קבענו תנאים להגדלת השאיבה לצורך תיקון"

בקשה שהגישה כיל (ICL) להתיר לה להרחיב את היקף הזרמת המים מהאגן הצפוני של ים המלח לבריכה התעשייתית המשמשת את מפעלי ים המלח, מעוררת זעם בקרב ארגוני הסביבה. זאת, לאחר שבחודש יוני התגלתה דליפה בתעלה, שגרמה לזיהום בנחל צאלים. כעת מבקשת כיל לעשות שימוש באותה תעלה דולפת, שזיהמה את הנחל, כדי להגדיל את הזרמת המים לבריכת האידוי המשמשת לכריית אשלג (בריכה 5), במטרה להעלות בה את המפלס לגובה של יותר מ־15 מטר.

פרסום

הרקע לבקשה הוא הצורך הדחוף של כיל ומפעלי ים המלח לשקם את תעלת ההזנה הדולפת ולאטום את אחד המקטעים שלה באמצעות יריעות פלסטיק. העבודות צפויות להתחיל בדצמבר הקרוב וכרוכות בהשבתת התעלה. לפי הבקשה, שהוגשה לוועדה הארצית לתכנון ובנייה של תשתיות לאומיות (ות"ל) בראשות שלומי הייזלר, מדובר בשאיבה והזרמה של 30-25 מיליון מ"ק באמצעות אותה תעלה. זאת, בנוסף למאות מיליוני מטרים מעוקבים של מים, שכיל מזרימה מדי שנה לבריכת האידוי, מתוקף רישיון הפקה מיוחד שבו היא מחזיקה.

במסגרת הדליפה בתעלה, כמויות גדולות של מי ים המלח שדלפו ממנה גרמו להמלחת הקרקע ולהתחתרות במניפת הסחף של נחל צאלים, תוך פגיעה בטבע, בבתי גידול לבעלי חיים ובצומח. בעקבות הדליפה, זומנו מנכ"ל מפעלי ים המלח, מאיר מרגי, וסמנכ"ל התפעול של החברה, מיכאל אמסלם, לשימוע אצל מנהל מחוז דרום של המשרד להגנת הסביבה אמיר זלצברג בחשד להפרת חוק המים והוראות חוק שמירת הניקיון. הפרשה גם נחקרת במשטרה הירוקה.

בכיל הסבירו את הצורך בתוספת ההזרמה לבריכת האידוי בצורך לשמר את גובה המפלס שלה כדי למנוע פגיעה בתיירות ובבתי המלון באזור עין בוקק. לטענת כיל, הפסקת ההזרמה בלי העלאה מוקדמת של המפלס תוביל להתרחקות המים מקו החוף הנוכחי. עוד נטען כי בלי הגדלת היקף ההזרמה, לא ניתן לבצע את עבודות האיטום בתעלה.

מפעלי ים המלח שואבים מדי שנה בין 210 ל־230 מיליון מ"ק של מים מהאגן הצפוני של ים המלח אל הבריכה התעשייתית. כעת, כיל מבקשת מהות"ל אישור להרחיב את ההזרמה בעוד 30 מיליון מ"ק טרם יחלו עבודות השיקום של התעלה — וזאת באופן שיפצה על הפסקת ההזרמה בחודשים ינואר ופברואר הקרובים. רשות המים החליטה להיעתר לבקשה השנויה במחלוקת.

הארגונים הסביבתיים אדם טבע ודין והחברה להגנת הטבע מתנגדים לבקשת כיל. במכתב ששלחו לות"ל נכתב: "גוף מסחרי שהסב נזק סביבתי חמור לא יכול לבוא בדרישות שמשמעותן המשך גרימת הנזק והחרפתו, והכל כדי למנוע אובדן הכנסות ורווחים. הדרישה להגדיל את היקף השאיבה בכמות משמעותית היא הוספת חטא על פשע, שכן התוצאה תהיה הזרמה נוספת של מים בתעלה דולפת, תוך גרימה ודאית של נזק נוסף".

פרסום

חלופות להפעלת התעלה שהוצעו בידי רשות הטבע והגנים, בהן הזרמת המים באמצעות צינור או הקמה של לגונה בעין בוקק באופן שיאפשר הזרמה שתשמר את גובה המפלס בסמוך לבתי המלון, נדחו על הסף מצד כיל.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "לאור החשיבות של קידום פתרון קבע להפסקת החלחול מהתעלה, קבע המשרד תנאים סביבתיים להגדלת השאיבה למטרת ביצוע איטום התעלה".
מרשות המים נמסר: "ללא הגדלה חד־פעמית של ההזרמה לא ניתן לשקם את האזור שניזוק. יריעות האיטום ימנעו את המשך חלחול מי ים המלח מהתעלה".
בכיל סירבו להגיב.

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים