יש שופטים בירושלים: בית המשפט המחוזי בבירה דחה לאחרונה (יום חמישי, 16/7/20) בקשה לתביעה ייצוגית שהוגשה כנגד "אקומיוניטי" – תאגיד חברתי למחזור פסולת וכנגד מפעל "אקולוגיה לקהילה מוגנת", שמעסיק כ-80 אנשים עם מוגבלויות בתפקוד נמוך וגבוה כאחד, בפעילות של טיפול בפסולת אלקטרונית. בנוסף, פסקה כבוד השופטת גילה כנפי-שטייניץ, מבית המשפט המחוזי בירושלים, תשלומי הוצאות על המבקשים לתבוע, בגובה של 20,000 ₪. הבקשה לתביעה ייצוגית הוגשה במרוצת 2019 ע"י הפורום לישראל ירוקה ונציגי תושבים מהיישובים שקף ונגוהות, כללה טענות לזיהום אוויר וריחות חריפים שמקורם, לכאורה, בשריפות ענק של פסולת אלקטרונית בכפרים הפלסטיניים הסמוכים. לטענת התובעים, הזיהום מגיע מרשלנותם של הנתבעים, בתביעה ביקשו התובעים כפיצוי קבוצתי של 210,000,000 ש"ח. אולם, כבוד השופטת כנפי-שטייניץ דחתה את טענותיהם של המבקשים לתבוע והמליצה על סילוק הבקשה. "…בבקשה אין תשתית עובדתית וראייתית לטענות. ה"ראייה" היחידה היא ה"תחקיר", אולם הוא אינו מהווה ראייה. הוא לא נתמך במאומה… אין נתונים, אין חוו"ד מדעית לעניין קיומו של מפגע סביבתי, אין חוו"ד רפואית לעניין הנזק הבריאותי הנטען. כך לא מוגשת בקשה לאישור תובעה ייצוגית", אמרה במהלך דיון שהתקיים לאחרונה בתיק.
לטענת נציגי הנתבעים, הבקשה לתביעה ייצוגית נוסחה בטענות של הגנה על הסביבה, אלא שהיא הוגשה ממניעים פסולים שהוסתרו מביהמ"ש. "התובעים הסתירו שמי שלמעשה עומד מאחורי התביעה אלו המתחרים היחידים של תאגיד "אקומיוניטי". מדובר במערכה מתוכננת היטב לשם סילוקה של "אקומיוניטי" מהשוק, שאף הגיעה לטלוויזיה בכתבת "תחקיר" מכפישה שפורסמה בחדשות 12 בטלוויזיה, לפני כשנתיים וחצי.
עורכי הדין יורם זמיר וילנה וולוובסקי ממשרד שפיגלמן, קורן, זמיר, שיצגו את "אקולוגיה לקהילה מוגנת" טענו בין היתר, כי "בקשת האישור של המבקשות נתפרה בתפרים גסים, אשר אינם מצליחים להסתיר או להסוות את חוסר בקיאותן של המבקשות בנושא אותו ביקשו להעלות על סדר היום, ואת חוסר העניין של המבקשות בהגנה על הסביבה. בבקשה אין, ולא בכדי, תיאור אמיתי של אותה תופעה מדאיגה של שריפת פסולת בשטחי הרשות הפלסטינית… …, ברור היה שהניסיון לייחס לאקולוגיה אחריות להתרחשויות מופרך בעליל. כאמור, כבוד השופטת כנפי-שטייניץ הסכימה עם טענות אלו וכתבה כי "אין שום התייחסות לדין החל, אף שמדובר בשריפות בשטחי הרשות ובחברי קבוצה המתגוררים בשטחי הרשות. אני מציעה הסתלקות מהתובענה".
דני קוגן, מייסד ובעלים של "אקומיוניטי-אקולוגיה לקהילה מוגנת", בירך על החלטת בית המשפט לדחות את בקשת התביעה. "זהו ניסיון מניפולטיבי של גורמים אינטרסנטים בשוק המחזור לפגוע בתאגיד "אקומיוניטי" ובחברת "אקולוגיה לקהילה מוגנת" חברות אלו הוקמו על ידי במטרה להוביל אג'נדה חברתית. יש מי שחושש מההצלחה שלנו ומנסה לפגוע בנו, בין היתר, כי אנחנו מביאים פלטפורמה שקופה ליישום אקולוגיה חברתית-סביבתית וזה מאיים על המתחרים. אני רואה בפסולת האלקטרונית משאב לאומי שניתן למנף אותו לצורך קידום העסקת אוכלוסייה עם מוגבלויות ומברך על כך שגם המשרד להגנת הסביבה וגם החוק למחזור פסולת אלקטרונית, תומך ושותף לדרישה לקידום אוכלוסייה עם מוגבלות בתחום מחזור הפסולת האלקטרונית. אני סבור שזו אכן צריכה להיות משימה לאומית להפוך את תחום הפסולת והמחזור לדגל ודוגמא לדרך בה הופכים נטל אקולוגי לנכס חברתי, למען הסביבה ולמען עובדים עם מוגבלויות. אני שמח שיש הרבה גופים וחברות במדינת ישראל שמתרגשים מהעשייה שלנו ונרתמים באהבה ביחד איתנו למיזמים משותפים ושיתופי פעולה בהעברת הפסולת האלקטרונית שברשותם למפעל "אקולוגיה לקהילה מוגנת", ובפעולות חינוך והסברה לשינוי התפיסה של החברה הישראלית בנושא העסקה ואינטגרליות חברתית של אנשים עם מוגבלויות וקבלת השונה. אני רואה בעשייה זאת מפעל חיים ואני מתחייב להמשיך ולהוביל את המהפכה החברתית בתחום המחזור למען הקהילה של אנשים עם מוגבלות ולמען כולנו. אני לא נרתע מגורמים אינטרסנטים שרואים בנו איום ומאמין שהחברה האנושית והמגזר העסקי בישראל, בפרט, צריכים לפעול בהתחשבות ובערבות הדדית. אני מאמין בהשפעה ואהבה ולכן, אנחנו כבני אדם צריכים לבחור בין אגואיזם לבין אהבת הזולת – למען חברה אנושית וערכית יותר".
עמרי דה גרסיה, מנכ"ל "אקולוגיה לקהילה מוגנת", מוסיף כי בקשת האישור מהווה דוגמא לתופעה אחרת, חמורה אף היא, של ניצול הליך ייצוגי לרעה, לטובת ניגוח מתחרים עסקיים וחיסולם, בשעה שהמשיבה נמנית דווקא עם אותם הגורמים אשר מהווים את הפתרון הראוי לטיפול בפסולת אלקטרונית ולמניעת התופעה שבה המבקשות מתיימרות להילחם. "אנחנו עסק חברתי, עיקר עובדינו הם אנשים עם מוגבלויות ועיקר הכנסותינו מופנות להכשרת עובדים ולתשלום שכר הוגן בגין עבודתם. אנחנו מספקים פתרון יעיל וירוק לטיפול בפסולת ומעמידים מענה לאוכלוסייה מוחלשת של אנשים עם מוגבלויות, ובכך תורמים ומעשירים את הקהילה הנזקקת ואת הציבור הרחב, באופן המיישם אקולוגיה סביבתית ואקולוגיה חברתית. כפי הנראה, למישהו זה מפריע", הוא אומר.
חברת "אקולוגיה לקהילה מוגנת" הוקמה בשנת 2008 ע"י דני קוגן, אב לילד עם מוגבלויות, ופועלת לשינוי התפיסה בחברה הישראלית לגבי מקומו של האדם האחר בה, על ידי הכרה במסוגלותו לתרום לחברה בעבודה יצרנית, בעלת ערך ובמקצועיות מירבית, הגדלת שיעור התעסוקה בקרב אוכלוסיית האנשים עם המוגבלויות בעבודות ראויות ובעלות ערך שיקומי וכלכלי. זאת, במקביל לאקולוגייה סביבתית. . המפעל מוגדר כמפעל מקדם תעסוקה, מפעל שיקומי ומפעל מוגן ממשרד הביטחון, הרווחה והבריאות, ובין לקוחותיו משרדי הביטחון והבריאות, צה"ל, תע"ש, אלביט, שירותי בריאות כללית, אוניברסיטת חיפה ואמדוקס. כלל העובדים מועסקים בהעסקה ישירה וביחס עובד-מעביד, וחלקם אף המשיכו לעבוד בתקופת משבר הקורונה, כיוון שהוגדרו כחיוניים וסיפקו מחשבים לתלמידי מערכת החינוך שנשארו בביתם, לעובדים שנאלצו ועדיין נאלצים להישאר בבית בימים אלו, להנאה ופנאי וגם כתרומות לתלמידים ומשפחות שאין ביכולתם לממן את עלויות המחשב.