בשל הבצורת המתמשכת והידלדלות רמות המים הקידוחים, החל מיום ראשון יתווספו למי השתייה בעכו, כרמיאל ועוד 11 יישובים באזור מים מותפלים מהמערכת הארצית. במקומות שבהם הצנרת מיושנת מעט, עלול השינוי בהרכב המים לגרום לא רק לשינוי בטעם המים, אלא גם לגרום לעכירות ולמה שמכונה תופעת מים אדומים. גורמים במשק המים העריכו שהמשך השאיבה בקידוחי הגליל המערבי תגרום נזק בלתי הפיך.
בהודעה של רשות המים בדבר השינוי נאמר כי הוא חיוני לנוכח היובש המתמשך: "בעקבות רצף נדיר של חמש שנים שחונות וגירעון אדיר של כ-2.5 מיליארד קוב מים שנוצר עקב כך מקורות המים הטבעיים, נדרשים שינויים במקורות המים כדי להבטיח את המשך אספקת המים הסדירה ליישובים.
"המחסור חמור במיוחד בצפון הארץ, ובגליל המערבי והוא החמור ביותר מאז החלו המדידות בארץ (כ-100 שנה). מפלס מי התהום בגליל ירד למינימום ההיסטורי המדוד. המשך ההפקה מהקידוחים מסכן את מי התהום באזור, ואת יכולת ההפקה מהם בעתיד", אמרו ברשות המים.
"כדי להימנע משיבושים באספקת המים באזור הצפון, נדרש תגבור האזור (כפי שנעשה גם בשנה שעברה) במים מותפלים. הזרמת המים המותפלים לאזור היא הכרחית כדי להבטיח את המשך האספקה הסדירה, על אף הבצורת החריגה.
"שינוי מקור המים עשוי להיות מלווה בתופעה המוכרת כ'מים אדומים'. תופעה זו ידועה בעולם במצב של החלפת מקורות מים, והתרחשה ובהמשך דעכה, במקומות שונים בארץ לרבות באזור הגליל המערבי.
"מקור התופעה, בכך שהתמהיל השונה של המים המסופקים גורם לשחרור של תרכובות ברזל, בעת שהוא בא במגע עם צנרת מתכתית ישנה (בעיקר צנרת ביתית). תופעה זו אינה מופיעה בכל מקום, וככל שהיא מופיעה, לא מדובר על תופעה המסוכנת לבריאות. אולם משרד הבריאות הנחה שאין לצרוך מים אלה לשתייה או הכנת מזון – אלא כאשר הם צלולים. אם נתקלים בתופעה, התושבים מתבקשים להזרים מים בברז עד לקבלת מים צלולים".
עוד נמסר כי "ספקי המים ביצעו ומבצעים פעולות רבות לצמצום היקף הבעיה (שטיפות בצנרת הציבורית, החלפת תשתיות ישנות, ניטור המים, בקרה רציפה ועוד) וילוו את האירועים – ככל שיהיו – בדיגומים על פי הנחיות שיקבלו ממשרד הבריאות".
ברשות המים הוסיפו כי תושב שהתופעה בביתו אינה חולפת, מתבקש לדווח למשרד הבריאות ולספק המים.