הפקת שמן זית, אף על פי שהיא מסורת רבת שנים, מביאה עמה אתגרים סביבתיים לא פשוטים. אחד התוצרים המרכזיים של תהליך זה הוא העקר – פסולת נוזלית המכילה חומרים רעילים ואורגניים בריכוז גבוה, העלולה להזיק למערכות הביוב ולמקורות המים. בעונת המסיק, יש צורך בפיקוח קפדני על ניהול הפסולת כדי למנוע נזקים סביבתיים חמורים. גופים ממשלתיים וחקלאיים פועלים יחדיו לפתח פתרונות סביבתיים ולמנוע את זיהום הקרקע והמים, תוך שמירה על איכות הסביבה ואיזון בין הכלכלה המקומית לבריאות הציבור
אתגרי הזיהום בעונת המסיק:
תהליך הפקת שמן הזית מייצר תוצרי לוואי רבים, ובמיוחד את העקר – פסולת נוזלית עשירה בחומרים אורגניים ורעילים. הזרמה בלתי מבוקרת של עקר למערכות הביוב עלולה לגרום לנזקים חמורים לתשתיות השפכים ולמערכות הטיהור, עד כדי סתימתן וקריסת מתקני טיהור השפכים. המצב הזה מסכן גם את איכות מי התהום, שעלולים להזדהם ולהפוך לבלתי שמישים לשתייה.
הפגיעה הסביבתית הנגרמת כתוצאה מהזרמת עקר אינה מוגבלת למערכות ביוב בלבד. באזורים הידרולוגיים רגישים, כמו בצפון הארץ ובאזור חיפה, הזרמה בלתי מבוקרת של עקר למקורות המים כבר גרמה בעבר לפסילת מאגרי מי שתייה גדולים. לכן, המשרד להגנת הסביבה נוקט באמצעי פיקוח ואכיפה כדי למנוע תקלות כאלו ולשמור על איכות הסביבה.
פתרונות סביבתיים לניהול פסולת העקר:
על מנת להתמודד עם הסיכונים הסביבתיים, המשרד להגנת הסביבה יחד עם רשות הטבע והגנים ורשות המים פועלים לפיזור מבוקר של העקר בשדות חקלאיים. מדובר בתהליך המאפשר נטרול ביולוגי של הרכיבים הרעילים שבעקר, תוך ניצול הפוטנציאל הדישוני הקיים בו. מרכיבים כמו חנקן, זרחן ואשלגן בעקר יכולים לשפר את מבנה הקרקע ולהעלות את תפוקת היבול, כאשר הפיזור נעשה בצורה מבוקרת ותקינה.
כחלק מהמאמצים, המשרד להגנת הסביבה מבצע פעולות הסברה מול בתי הבד ותאגידי הביוב כדי לעודד פיזור מבוקר של העקר בשדות ולא במערכות הביוב. בנוסף, מתוגברים סיורי פיקוח ואכיפה, וננקטים צעדים משפטיים נגד בתי בד המפרים את ההנחיות ומזרימים עקר בצורה לא חוקית.
המאבק בזיהום – חזון לשמירה על הסביבה:
המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים ורשות המים ממשיכים לפעול במשותף עם תאגידי הביוב והחקלאים כדי למנוע נזקים סביבתיים כתוצאה מתהליך הפקת שמן הזית. השמירה על איכות הנחלים, מערכות הביוב ומקורות המים היא בראש סדר העדיפויות של גופים אלו, שנחושים להבטיח כי ייצור שמן הזית בישראל יתקיים בצורה שתהיה לא רק כלכלית, אלא גם ידידותית לסביבה.
יעל אורן, מנהלת אגף סביבה חקלאית במשרד להגנת הסביבה, אומרת: "המשרד להגנת הסביבה פועל מדי שנה כדי לצמצם את הפגיעה שיוצר תהליך הפקת שמן הזית ומגביר את האכיפה ככל שנדרש לכך".