דף הבית / מאמרים ומחקרים / האם משרד הבריאות מטשטש את האמת לגבי הפלרת המים?

האם משרד הבריאות מטשטש את האמת לגבי הפלרת המים?

אינדקס חברות וספקים

מחקר מצא כי משרד הבריאות וקובעי מדיניות מציגים לציבור את החדרת הפלואוריד למים כיעילה ובטיחותית באופן חד-משמעי, ומנסים להעלים את אי הוודאות האופפת אותה

פרסום

הפלרת מי השתייה היא אחת הסוגיות השנויות ביותר במחלוקת בתחום בריאות הציבור. מאחר שהמחקרים שבדקו לאורך השנים את יעילותה במניעת עששת ובטיחותה הניבו ממצאים סותרים, שלוש ועדות מומחים בינלאומיות שקמו ב-15 השנים האחרונות סקרו אותם בשיטתיות; ועדת יורק (ועדת מומחים מאוניברסיטת יורק בבריטניה שפרסמה את מסקנותיה בדו"ח בשנת 2000), ועדת NRC (שמינתה הסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב, EPA. היא פרסמה את הדו"ח שלה ב-2006), וועדת SCHER (שמינתה הנציבות האירופית ופרסמה דו"ח ב-2011). השורה התחתונה העולה משלושתן זהה: קיימת אי-ודאות ביחס לבטיחות ההפלרה ויעילותה, הנובעת בעיקר ממחסור במחקרים איכותיים בתחום. כלומר כאלו שכוללים גודל מדגם מספק, מעקב ממושך מספיק ומתודולוגיה טובה (לדוגמה, כזאת שבודקת כראוי משתנים שעשויים להשפיע על התוצאות. למשל, מקורות אחרים לפלואוריד מלבד מים או חינוך להיגיינת פה). למסקנה דומה הגיעה ביוני 2015 סקירת Cochrane (ארגון בינלאומי שעורך סקירות סיסטמתיות של מחקרים השוואתיים) – הגדולה ביותר שנערכה עד כה בתחום. כלומר, מדובר בארבע סקירות שיטתיות שנחשבות לעיקריות בתחום; כאלו שסקרו את כל המחקרים שפורסמו בנושא (אלפים) ובוצעו על ידי חוקרים מומחים ונטולי אינטרסים.

הפלואוריד נקשר לאמייל של השן, ולטענת תומכי ההפלרה כך הוא מסייע לעמידותו בפני החומציות שמייצרים חיידקים שונים הגורמת לעששת. המתנגדים לעומת זאת טוענים שתועלת זו של הפלואוריד מושגת במריחה ולכן אין צורך לבלוע אותו, וכי כך הוא בטוח יותר לשימוש כיוון שאינו משפיע על יתר מערכות הגוף, כגון הורמונים ועצמות, ולא גורם לנזקים גופניים. לדידם, נזקים שכאלו עלולים להיגרם מכיוון שהחומר המוכנס למי השתייה כפלואוריד הוא למעשה חומצה פלואורוסיליצית – תוצר לוואי תעשייתי, שעלול להכיל מרכיבים רעילים.

וכיצד מסגרו משרד הבריאות וקובעי המדיניות בישראל לאורך השנים את סוגיית ההפלרה ואי-הוודאות הכרוכה בה? זו היתה השאלה שביקשנו לחקור, ד"ר ענת גסר-אדלסבורג, ראש המגמה לקידום בריאות בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, ואנוכי, במחקרנו שהתפרסם בחודש שעבר בכתב העת Journal of Risk Research. לשאלה זו חשיבות רבה, שכן המדיניות הנוכחית מבקשת לחייב את הרשויות להוסיף פלואוריד למי השתייה. מדיניות זו יושמה הלכה למעשה בישראל מאז 2002 והופסקה ב-2014 על ידי שרת הבריאות לשעבר יעל גרמן. אך שר הבריאות הנוכחי יעקב ליצמן החליט להחזירה, והיא אושרה על ידי ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת במארס 2016. החלטה זו הפכה את ישראל, בשנית, לאחת משתי המדינות היחידות בעולם (לצד אירלנד) שמחייבות הפלרה על פי חוק.

לבחינת שאלת מחקרנו יש השלכות אף מעבר לסוגיית ההפלרה – על הדרך שבה התערבויות בריאות שנויות במחלוקת, אשר כרוכות באי-ודאות, מוצגות לציבור על ידי קובעי מדיניות. מחקרנו התבסס על ניתוח תמטי (שבו מזהים ומנתחים תמות שחוזרות על עצמן) של 40 כתבות בנושא ההפלרה שהתפרסמו באתר האינטרנט של "הארץ" ובאתרים YNET ודוקטורס אונלי בין 2002 ל-2015 – התקופה העיקרית שבה נדון הנושא בישראל – ושבהן רואיינו/ צוטטו בעיקר קובעי מדיניות ממשרד הבריאות ומומחים מתחום בריאות השן המקדמים את ההפלרה, או כאלו שנכתבו על ידם ועל ידי רופאים נוספים. בנוסף, ניתחנו מסמכים רשמיים שעסקו בנושא, כגון התכתבויות פנימיות בין קובעי מדיניות (למשל בתוך משרד הבריאות) ובין גורמים רשמיים שעסקו בתחום (למשל בין אנשי משרד הבריאות לבין מומחים לבריאות השן) ופרוטוקולים של הכנסת מדיונים בנושא. נציין כי מחקרנו אינו מתמקד בפרקטיקת ההפלרה לכשעצמה, ואינו מיועד לטעון בעדה או נגדה, אלא רק כאמור לבחון כיצד מוצגת לציבור סוגיה שנויה במחלוקת זו.

ממצאי המחקר מצביעים על כך שלמרות אי-הוודאות הכרוכה בהפלרה, היא מוצגת לציבור הישראלי כוודאות מוחלטת, והיעילות והבטיחות ממוסגרות כ"חד-משמעיות". מניתוח הכתבות והמסמכים עולות שמונה תמות מרכזיות – כלומר רעיונות/ משפטים שחוזרים על עצמם – ששימשו את קובעי המדיניות והמומחים לקידום מדיניות ההפלרה: 1. המדע "חד-משמעי" 2. "כל המומחים מסכימים" 3. "כל העולם המתורבת מפליר" 4. "ליהנות מההפלרה" 5. שימוש במלים "מדע" ו"עדויות מבוססות מדע" 6. "אנחנו (ורק אנחנו) המומחים" 7. "אל תיתנו להם להפחיד אתכם" 8. "בריאות הציבור בסכנה אם המדיניות הנכונה לא תיושם".

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים