דף הבית / מאמרים ומחקרים / החשיבות של פרויקט הניטור הלאומי של מזרח הים התיכון במים הכלכליים של ישראל

החשיבות של פרויקט הניטור הלאומי של מזרח הים התיכון במים הכלכליים של ישראל

אינדקס חברות וספקים

המים הכלכליים הבלעדיים של ישראל במזרח הים התיכון הם ממשאבי הטבע החשובים של המדינה, במגוון היבטים: בהיבט התעשייתי (התפלת מי ים, תעבורה ימית, גז טבעי ועוד), בהיבט התיירותי (מלונות, חופי ים, מועדוני צלילה וכדומה), בהיבט המחקרי (אתר רביית כרישים מול חופי תל אביב, גני ספוגים ועוד) ובהיבטים אחרים. 

פרסום

לאור חשיבותה הרבה, הכרחי לתעד סביבה זו, לשמר אותה ולהגן עליה, ולהפיץ מידע מדעי מבוסס למקבלי החלטות ולציבור בכללותו – כיצד להשתמש במשאב זה שימוש מושכל ולשמרו לדורות הבאים וכיצד לרתום אותו לקידום החינוך הסביבתי.

ד"ר איל רהב

 

לשם כך, נבנה פרויקט הניטור הלאומי של מזרח הים התיכון במים הכלכליים הבלעדיים של ישראל, ששטחם כ־24,000 קמ"ר, בדומה לשטחה היבשתי של המדינה. כוחו העיקרי של הפרויקט, במסגרתו פורסם בתחילת החודש דוח הניטור הלאומי של הים התיכון לשנת 2022,  הוא בחינתה של בריאות המערכת הימית באמצעות תצפיות ארוכות־טווח, מפורטות ונרחבות, הן נמשכות על פני עשרות שנים ובוחנות מרכיבים רבים, בין היתר, חיידקים, אצות ובעלי חיים שונים.

משימה בסדר גודל זה אינה אפשרית במחקרים סטנדרטיים, שבדרך כלל מוגבלים לשנים ספורות ולאזורים גאוגרפיים מצומצמים, וביצועה מחייב ידע ותת־התמחויות בנושאים רבים, זהו מחקר רב־תחומי באופיו. לביצועה של המשימה משמשים אמצעים רבים: אניות מחקר, מודלים אופרטיביים, רובוטים ימיים, מערכות דימות מתקדמות, חישה מרחוק בעזרת לוויינים ומעבדות ייעודיות רבות – ציוד שקיים במכון מחקר ייעודי.

את פרויקט הניטור לאומי של מזרח הים התיכון מבצע המכון לחקר ימים אגמים זה כמה עשורים, בהיקפים שונים ובמורכבות הולכת ועולה. את הפרויקט מממנים משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה, והוא עוּגן בהחלטת הממשלה מדצמבר 2018, דבר המצביע על חשיבותו הלאומית. תוכנית הפרויקט, המתפרשת על פני חמישה כרכים, מוגשת לעיון ולביקורת משרדי הממשלה, הציבור והאקדמיה.

פרסום

פרויקט בהיקף ובסדר גודל כזה מאפשר לעקוב אחר תהליכים מהותיים, שיש להם השפעות גלובליות. למשל, בזכות פרויקט הניטור אנו יודעים שההשפעות האקלימיות במזרח הים התיכון הן ניכרות ביותר: ההתחממות, ההמלחה והעלייה בחומציות פני הים מתרחשות כאן בקצב מהיר יותר מאשר באוקיינוסים, ולכך השלכות סביבתיות מרחיקות לכת. דוגמה נוספת היא ריכוז הכספית הגבוה בדגים שונים, הן באזור החוף והן בים העמוק – לממצא זה השלכות בריאותיות וסביבתיות. ממצאים אלה ואחרים אפשרו, למשל, לבחור מקום מתאים למתקן ההתפלה הנבנה בימים אלה בגליל המערבי, לאתר את מקורו של זיהום הנפט (והזפת) בפברואר 2021 ועוד.

מדובר בשליחות אישית ומקצועית של חוקרות וחוקרים רבים, לעיתים הם מבצעים אותה על חשבון זמנם ומחקרם הפרטי, אך עם זאת יש להרחיב את הפרויקט כדי שיקיף עוד רכיבים שייחקרו למעננו ולמען ילדנו. 

ד"ר איל רהב, מנהל הניטור הלאומי וחוקר במעבדה לאוקיינוגרפיה ביולוגית בחקר ימים ואגמים לישראל (חיא"ל).

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים